2012. július 4., szerda

NYÁR - 15. hét - SZERDA - Zöldséges nokedlik sajtmártással



...avagy a megunhatatlan hazai vagyis NOKEDLI MÁNIA 6! Három különböző ízű nokedlit készítettem ma, az egyikbe répa, a másikba zöldborsó, a harmadikba pedig kukoricaliszt került. Meglepő módon a kukoricalisztes verzió ízlett mindenkinek a legjobban, de azért második körben a többi is elfogyott. A sajtmártás pedig megkoronázta az egészet:)

Hozzávalók 5 főre:

a zöldborsós változathoz:
2 db tojás 76 Ft
liszt
10 dkg zöldborsó 32 Ft

a répás változathoz:
2 db tojás 76 Ft
liszt
1 nagyobb sárgarépa 38 Ft

a kukoricalisztes változathoz:
2 db tojás 76 Ft
fele finomliszt - fele kukoricaliszt

a sajtmártáshoz:
3-4 szál újhagyma
kb. 5 dkg vaj 43 Ft
kb. 2 evőkanál liszt
kb. 3 dl tej 48 Ft
10 dkg reszelt sajt (nálam Trappista) 145 Ft
só, bors
fél csokor petrezselyemzöld 25 Ft
--------------------------------------------
összesen 560 Ft + a liszt (kb. fél kg)

A répát tisztítsuk meg és vágjuk vékony karikákra vagy kisebb kockákra. A borsót a gyerekek segítségével fejtsük ki és mindkét zöldséget főzzük puhára kevés sós vízben, majd szűrjük le. Külön-külön pépesítsük őket botmixerrel kevés főzővíz hozzáadásával.

Három külön keverő edényben üssük fel a 2-2 tojást, keverjük őket habosra pici sóval, adjuk az első edényben lévő tojáshoz a borsópürét, a második edényben lévőhöz pedig a répapürét, majd annyi liszt hozzáadásával folytassuk a keverést, amennyivel egy nem folyós, hanem keményebb, jól szaggatható tésztát kapunk. A harmadik edényben sima liszttel kezdjük el a tojást eldolgozni, amit a kukoricaliszt hozzáadásával fejezzünk be.

Mindhárom masszát hagyjuk addig pihenni, amíg egy nagyobb fazékban felforr a sós főzővíz. Ezután egyenként szaggassuk bele a lobogó vízbe a masszákat, majd szűrjük le őket (lehet ugyanabban a vízben kifőzni őket, de lehet mindegyiknek külön-külön vizet forralni).

A sajtmártáshoz egy kisebb lábosban olvasszuk fel a vajat, majd pároljuk meg rajta a karikázott újhagymát. Tegyük bele a lisztet, amit 2-3 perc pirítás után apránként öntsünk fel annyi tejjel, amilyen sűrű mártást szeretnénk. Ízesítsük sóval , borssal (esetleg szerecsendióval) és forraljuk fel. Zárjuk el alatta a gázt, szórjuk hozzá az aprított petrezselyemzöldet, keverjük össze és hagyjuk állni 5-10 percig.

A kifőtt galuskákat a sajtmártással leöntve tálaljuk.

2 megjegyzés:

  1. A nokedli nálunk is nagyon előkelő helyen van a kedvencek között, régen még a kutyánk neve is Nokedli volt:) Jó ötlet, én céklásat és spenótosat próbáltam már:)

    VálaszTörlés
  2. Hej, ha a férjem látná a képet! Imádja ugyanis a nokedlit, ízesített variációban is. A sajtmártás már csak "hab a tortán"! :)

    VálaszTörlés