2012. július 19., csütörtök

NYÁR - 16. hét - CSÜTÖRTÖK - Rumos barackhab


Kimaradt tojásfehérje ideális felhasználása ez a desszert. A tegnapi sárgabarackos kockához készült vaníliakrémből maradt 4 tojásfehérjém, amit vétek lett volna kidobni, így keresnem kellett egy olyan receptet, amihez fel tudom használni. Frank Júlia rumos barackhab receptjére esett a választásom, mert igazi nyári desszertnek tűnt, egyrészt az őszibarack miatt, másrészt, mert mélyhűtőben pár percnyi fagyasztás után kell fogyasztani. Kellett hozzá sárgabarack lekvár is, ami szintén maradt ki a sárgabarackos kockából. Pont 5 pohárka desszert készült, ami azon nyomban el is fogyott! Egyébként ezt a desszertet elkészülte után azonnal fogyasztani kell!

Hozzávalók 5 db a képen látható pohárkához:

30 dkg jó érett őszibarack 120 Ft
15 dkg sárgabarack lekvár (házi)
4 tojásfehérje 152 Ft
1 teáskanál rum aroma
1 teáskanál citromlé
ízlés szerinti porcukor
csipetnyi só
----------------------------------
összesen 280 Ft

Az őszibarackot mossuk és hámozzuk meg, vágjuk félbe, magját szedjük ki és vágjuk kisebb kockákra. Tegyük turmixgép poharára, adjuk hozzá a rum aromát és pürésítsük össze.

A hideg tojásfehérjét kezdjük el felverni a citromlével és a csipetnyi sóval, majd amikor kifehéredett, tegyük hozzá a porcukrot és verjük tovább nagyon kemény habbá. Ezután csorgassuk bele az őszibarackpépet és a lekvárt, miközben folyamatosan dolgozik a gépi habverő. A végeredmény egy habos, de kemény massza lesz.

Ezt adagoljuk vastag falú poharakba vagy kompótos tálkákba és tegyük legfeljebb fél órára mélyhűtőbe. Tovább nem érdemes, mert megrepedhet a pohár. 

A mélyhűtőből kivéve locsoljuk meg a sárgabarack lekvárral és azonnal fogyasszuk.

1 megjegyzés:

  1. Én is azonnal fogyasztanám - ha tettél volna az én fagyasztómba is...:)))

    VálaszTörlés