2012. július 18., szerda

NYÁR - 16. hét - SZERDA - Sárgabarackos kocka (sütés nélkül)





A már jól megszokott darált kekszes alap, amelybe most olvasztott étcsoki került, erre rá a sárgabarack és a zselatinos vanília krém, a tetejére pedig ropogósra pirított mandula és házi, frissen főzött barack lekvár! Kell ennél több?...:)

Hozzávalók:

kekszes alaphoz:
25 dkg darált háztartási keksz 134 Ft
5 dkg darált mandula 182 Ft (kihagyható, mert elég drága, de akkor 5 dkg-mal több darált kekszre van szükség)
12 dkg puha vaj 104 Ft
9 dkg olvasztott étcsoki 249 Ft
kevés házi sárgabarack lekvár

krém:
4 tojás sárgája 152 Ft
10 dkg cukor 28 Ft
3 dl tej 48 Ft
1 teáskanál vanília kivonat
2 dl habtejszín 148 Ft
1,5 zacskó zselatin 174 Ft
1 vaníliás krémtúró 149 Ft

1 kg jó érett, édes és puha sárgabarack 589 Ft (ennek a feléből készül a lekvár, így ha valakinek már van otthon sárgabarack lekvárja, annak elég a fél kg is)

5 dkg szeletelt mandula 182 Ft (kihagyható, helyette kevés olvasztott étcsokival vagy csokimázzal is lehet díszíteni a süti tetejét)
-------------------------------
összesen 2140 Ft

Először készítsük el a lekvárt. A fél kg barackot jól mossuk meg, magját szedjük ki és egy kisebb lábosban tegyük fel főni ízlés szerinti cukorral és kb. 1 dl vízzel (a cukor mennyisége függ a barack édességétől/érettségétől és attól, hogy milyen édesen szeretjük a lekvárt). Főzzük teljesen puhára (én a barack héját nem szoktam lehúzni, mert teljesen szétfő), majd a gázról lehúzva botmixerrel keverjünk rajta párat. Tegyük vissza a gázra, forraljuk fel és már kész is. Hűtsük ki.


A kekszes alaphoz a darált kekszet morzsoljuk össze a vajjal és a porcukorral, majd keverjük hozzá az olvasztott étcsokit, végül pedig annyi sárgabarack lekvárral gyúrjuk össze, amennyivel egy nem morzsalékos, hanem összeálló, jól formázható masszát kapunk. Ezt nyomkodjuk bele a tepsi aljába.

A vanília krémhez a tojások sárgáját tegyük egy kisebb lábosba és keverjük habosra a cukorral, vanília aromával. Közben melegítsük forróra a tejet a tejszínnel és vékony sugárban, állandó kevergetés mellett öntsük a cukros tojáshoz. Az egészet alacsony láng felett, a kevergetést abba nem hagyva sűrítsük be. A zselatint melegítsük össze 6 evőkanál vízzel (forralni nem szabad, addig hagyjuk a láng fölött, amíg a zselatin felolvad a vízben), majd a vaníliás krémből tegyünk hozzá pár kanállal, keverjük simára és az egészet borítsuk hozzá a többi krémhez. Keverjük el, végük adjuk az egészhez a krémtúrót is és hűtsük langyosra.

A megmaradt fél kg barackot mossuk meg, magját szedjük ki (a magokat egyébként ki lehet tenni a jó forró Napra száradni, majd pár nap után feltörve, a mag belsejéből gyermekkorom egyik kedvenc csemegéjére lehet bukkanni:)) és tegyük fel pár evőkanál cukorral és kevés vízzel párolódni (itt megint igaz a cukor mennyiségére, amit a lekvárnál írtam, azaz a barack édességétől/érettségétől függ). Amint a barack héja megráncosodott, szűrjük le és osszuk el szép egyenletesen a darált kekszes alap tetején.

A barackos alapra öntsük rá a zselatinos vanília krémet és tegyük hűtőbe dermedni.

Amint a krém már nem folyós, vegyük ki az édességet a hűtőből és díszítsük ki a pirított mandulával és a megmaradt sárgabarack lekvár egy részével. A többi lekvárt tegyük félre, jó lesz reggelire vagy más süteményekhez is.


22 megjegyzés:

  1. Gyönyörűséges! Az egész tepsivel jöhetne most! Az a csokis alap eleve izgatja a fantáziámat, fantasztikus lehet a könnyű vaníliakrémmel, és hát hozzá a sárgabarack...nyammm...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az a jó ezekben a kekszes alapokban, hogy mindenféle gyümölccsel variálhatóak, illetve rákenhetünk a vanília krámen kívül joghurtos, túrós, pudingos, karamellás...stb. krémet is:)

      Törlés
  2. Csak ismételni tudom Csiperkét!!!!!

    VálaszTörlés
  3. Egyre nagyobbakat nyeltem, ahogy olvastam a hozzávalókat... :P Annyira gyönyörű, az ízét meg el tudom képzelni, azaz csakis finom lehet ilyen finom hozzávalókkal! ;-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az édesség készíteése közben én is meglepően sokat "nyalakodtam", már akkor láttam, hogy az izét tekintve nagy baj nem lesz ezzel a sütivel:)

      Törlés
  4. Hát ennél több már biztos nem kell, ez így ahogy van, tökéletes és nagyon guszta!!!!

    VálaszTörlés
  5. Hiperszuper!! Kérnék belőle, lehetőleg azonnal!!! :)))

    VálaszTörlés
  6. kénytelen leszek ezen süti híján vajas-lekváros kenyeret enni)))

    VálaszTörlés
  7. Nem kell ennél több, de hogy nekem egy szelet sem jut? Pedig annyira elfogadnék legalább egyet! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mire kiposztoltam, már egy darab sem maradt belőle! De a legközelebbi készítésnél küldök egy virtuális szeletet:)

      Törlés
  8. Hogy én minek kapcsolom be a sütőt olyan gyakran, mikor anélkül is ilyen csodák készíthetők...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na, azért a te sütőben sütött sütieidért is meg lehet veszni...:)

      Törlés
  9. ezt a finom sütikét mentem! Nagyon tetszik, hogy leírod, mi mennyibe kerül, nálunk minden hétvégi bevásárlás "fogszívással" jár, pedig nálunk még nincs gyerek "csak" kutya :) Én tortázom, az meg ugyabár sok pénz :S :)

    VálaszTörlés
  10. Nagyon ötletes :) Mindenképpen el fogom készíteni :) Talán a krémen egy kicsit fogok változtatni: Szerintem tojás helyett inkább pudingot fogok használni :))

    VálaszTörlés
  11. Szia,
    meg szeretném kérdezni, hogy mekkora tepsit használtál?
    Köszönöm!

    VálaszTörlés
  12. Szia,
    meg szeretném kérdezni, hogy mekkora tepsit használtál?
    Köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A tepsim mérete 33*28cm. Ha kisebb a tepsid, vastagabb lesz a kekszes alap :), ha nagyobb méretű, akkor pedig valamivel több hozzávalót használj. Mondjuk másfélszer ennyit. Ezezeknél a sütés nélküli édességeknél nem lehet hibázni:)

      Törlés