2012. július 17., kedd

NYÁR - 16. hét - KEDD - Júliusi krumpli



Tejföllel meglocsolva, zöldségekkel tálalva főételnek, de pecsenye vagy húsos raguk mellé köretként is kiváló étel. Mi most az első variációban fogyasztottuk, a leves után.

Hozzávalók 5 főre (3 gyermek, 2 felnőtt):

2 kg újkrumpli 358 Ft
15 szelet nagyon vékonyra vágott császárszalonna 389 Ft
1 csokor újhagyma 109 Ft
só, bors
olaj
kevés zsemlemorzsa
1 kis pohár tejföl 85 Ft
---------------------------
összesen 945 Ft

A krumplikat jó alaposan mossuk meg (ha sütés után héjastul szeretnénk elfogyasztani, akkor egy tiszta mosogató szivaccsal suvickoljuk tisztára), majd töröljük szárazra.

Olajjal kenjünk ki egy nagyobb hőálló tálat (akkorát válasszunk, hogy az összes krumpli egy rétegben beleférjen) és szórjuk meg zsemlemorzsával, majd a krumplikat terítsük szét rajta. Sózzuk és borsozzuk meg jó alaposan és szórjuk meg a karikára vágott újhagymával (nem baj, ha a krumplikról lecsúszva közéjük is esik pár darab).

Az egészet fedjük be a császárszalonna szeletekkel (3 darabot félretettem későbbre, mert kisfiam inkább nyersen vagy "félig átsütve" szereti, így az ő példányait a sütési idő felénél tettem rá a krumplikra...) és toljuk 200 fokra előmelegített sütőbe. Fedetlenül süssük addig, amíg a krumplik megpuhulnak (az általam használt közepesen nagy krumplik esetén ez 1 óra volt). Sütés közben ne forgassuk meg a krumplikat.

A készre puhult ételt a kevés sóval elkevert tejföllel meglocsolva, a ropogósra sült császárszalonnával és bármilyen zöldséggel (kevert salátával, paradicsommal, uborkával, hegyes erős paprikával...) körbekerítve tálaljuk.


1 megjegyzés: