2012. július 2., hétfő

NYÁR - 15. hét - HÉTFŐ - Cserepes sajtos rizs


Strandon voltunk délután a gyerekekkel és várandós húgommal, amikor a korgó gyomrunk hazaszólított bennünket. Természetesen szinte az egész csapat inkább a strandon költötte volna a pénzt hambucira, gyrosra vagy hot dogra, de tudtam, hogy úgysem laknának jól vele és hazaérkezve éhesen kérdezgetnék, hogy "Anya, van valami kaja?", ezért megígértem nekik, hogy fél óra alatt olyan vacsorát rittyentek otthon, hogy megnyalják mind a tíz ujjukat! Persze morogtak egy kicsit, hogy ők mégis inkább a büfében ennének valamit, de határozott mozdulatokkal a kocsihoz vezettem őket és indultunk haza. Az étel valóban fél óra alatt elkészült és annyira ízlett mindenkinek, hogy a fent látható adag elfogyott (kisfiam négyszer kért belőle, már azt hittem rosszul lesz...). Semmi különleges összetevő nincs benne, de valahogy ezek az egyszerű ízek aznap este nagyon jól estek mindenkinek:)

Hozzávalók:

4 dl rizs 92 Ft
8 dl zöldségleves (lehet zöldségleves kockából is)
1 közepes fej hagyma 10 Ft
3 db zöldpaprika 85 Ft
3 db paradicsom 79 Ft
15 dkg főtt, füstölt tarja 255 Ft
1 kis pohár tejföl (lehet több is) 85 Ft
1 tubus ömlesztett sajt 175 Ft
fél csokor petrezselyemzöld 25 Ft
olaj

1 fej saláta 200 Ft
víz
ecet, cukor
----------------------------------
összesen 1010 Ft

Egy kisebb lábosban hevítsünk olajat és pirítsuk meg rajta a rizst. Öntsük fel a zöldséglevessel, adjuk hozzá az apróra vágott hagymát, kevés sót és fedő alatt főzzük félpuhára (a végén maradjon alatta víz). Az egészet borítsuk bele egy cserépedénybe.

A paprikát mossuk meg, csumázzuk ki és vágjuk vékony karikákra. A paradicsomot szintén mossuk meg és szeljük őket 8 darabba. A tarját kockázzuk fel. Az összes felaprított hozzávalót szórjuk a rizs tetejére és enyhén sózzuk meg.

A tejfölt keverjük össze a sajttal, az aprított petrezselyemzölddel, kevés sóval és kenjük rá a zöldséges rizs tetejére.

Az egészet alufóliával takarjuk le és toljuk előmelegített sütőbe. Fólia alatt pároljuk kb. 30 percig, majd a fóliát levéve pirítsuk 5 percig (tovább ne, mert kiszárad).

Az elkészült ételt az ecetes-cukros lében áztatott fejes salátával kínáljuk.

6 megjegyzés:

  1. Fincsi fincsi! Imádok mindent ami sajtos, és cserépben sült :)))

    VálaszTörlés
  2. Nagyon finomnak látszik, irtó jó érzéked van az ilyen "összerittyentésekhez"! És mennyivel jobb lehetett mint bármilyen hamburger!!! Nem csodálnám ha a 10 ujjuk után a tálat is kinyalták volna a gyerekek :-)))

    VálaszTörlés
  3. Semmi különleges, viszont nagyon finom hozzávalók, úgyhogy csakis finom lehetett! :)

    VálaszTörlés
  4. Ezek a "dobjunk össze valamit gyorsan" vacsorák nagyon jól tudnak sikerülni! A Tiéd is nagyon tetszik, elfogadnám ma estére!! :-)

    VálaszTörlés