2012. július 20., péntek

NYÁR - 16. hét - PÉNTEK - Dinsztelt krumpli, fasírt, saláta (vendégposzt)


Mivel anyukám vendégváró zöldborsó levesét, házi csirkéből készült paprikását és rántott csirkéjét nem sikerült lefényképezni, viszont a mai napra sem szeretnék menüajánlat nélkül hagyni senkit, ezért kiposztolom a vasárnapi (a töltött káposzta mellé, gyermekeim kérésére készült) főfogást, ami szintén a konyhakertből származó krumpli dinsztelve, fasírt és saláta volt:)

Hozzávalók:

a dinsztelt krumplihoz:
1 nagyobb fej hagyma
1 kg újkrumpli
1 csapott evőkanál piros fűszerpaprika őrlemény

a fasírthoz:
80 dkg darált sertéshús
1 közepes fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 tojás
kevés zsemlemorzsa
só, bors
kevés piros fűszerpaprika őrlemény

a salátához:
5-6 db közepes uborka
1 nagy fej hagyma
2 paradicsom
2 paprika
cukor, ecet
víz

A dinsztelt krumplihoz a burgonyákat jó alaposan mossuk meg és vagy nagyon vékonyan hámozzuk meg, vagy egy tiszta mosogató szivaccsal jó alaposan tisztítsuk/suvickoljuk meg, majd héjastul karikázzuk fel közepesen vastag szeletekre.

Egy nagyobb lábosban dinszteljük meg az apróra vágott hagymát, majd a tűzről lehúzva keverjük el benne a pirospaprikát. Öntsünk hozzá kb. fél dl vizet, tegyük vissza a gázra, borítsuk bele a karikázott krumplit, sózzuk meg és fedő alatt, néha megkevergetve főzzük puhára (több víz nem kell alá, mert az újkrumpliból sok víz ki fog főni, de ha keverés közben azt tapasztaljuk, hogy nincs alatta elég víz, akkor inkább öntsünk hozzá, nehogy az alja leégjen).

A fasírthoz a darált húst dolgozzuk jól össze a tojással, aprított (esetleg lereszelt) hagymával, zúzott fokhagymával, zsemlemorzsával, sóval, borssal és fűszerpaprikával, majd vizes kézzel formázzunk közepes gombócokat, amelyeket forró olajon süssünk pirosra (sütés előtt lapogassuk le őket, hogy belül is jól át tudjanak sülni).

A salátához jól mossuk meg a zöldségeket, majd az uborkát szép vékonyan szeleteljük föl (vagy gyaluljuk le), a paprikát, a hagymát és a paradicsomot szintén szeleteljük fel vékonyan és a paradicsom kivételével tegyük a zöldségeket egy kisebb tálkába, sózzuk meg és hagyjuk állni fél órát. Közben készítsük el a salátalevet: kb. fél liter vízben keverjünk el 5 evőkanál cukrot és 5 evőkanál ecetet. Addig kevergessük, amíg a cukor feloldódik a vízben. Kóstoljuk meg és ízlés szerint további cukor vagy ecet hozzáadásával változtathatunk az ízén.

A jó sok levet engedett zöldségeket kezünkkel nyomkodjuk ki és tegyük bele a salátalébe. A tetején terítsük szét a paradicsom szeleteket és hagyjuk összeérni az ízeket (fél óra).

A kisült fasírtokat a dinsztelt krumplival és a salátával kínáljuk.

TIPP: imádom a faszénen sült húsokat! Szerintem ennek a fasírtnak is mennyei füstös ízt adott volna, ha faszénen készül. Ha tehetitek, azon süssétek ki.

3 megjegyzés:

  1. Olyan gyönyörű és egyszerű ez a tálalás! ...és épp jó éhes is vagyok, kedvemre való lenne ez az "étek"! :P

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jó! Jöhet bármikor!!:)

    VálaszTörlés
  3. Mennyi finomságot készített anyukád! Én is elfogadnék egy tányérkával, egyébként is szeretem a krumplit és a fasírtot is! :)

    VálaszTörlés