2012. július 7., szombat

NYÁR - 15. hét - SZOMBAT - A "Hortobágyi"


...húsos palacsinta, kiscsaládunk nagy kedvence, melyet most az egy hetes nyeremény-útból hazaérkező Apának készítettek el a gyerekek. A görögországi utat tavaly nyerte meg a párom egy gyermekkori barátokból álló csapattal, akikkel a helyi lecsófőző fesztiválon indultak és a 45 indulóból a 3. helyen végeztek (később bemutatom a bronzérmes receptet is). A gyrosok, muszakák után jól esett neki egy kis hazai, pláne úgy, hogy nagylányunk sütötte a palacsintákat, kisebbik lányunk töltötte és tekerte fel azokat, kisfiunk pedig az asztalterítésben segédkezett, szóval mindenki tett-vett a konyhában, hogy Apát meglepje a finom étellel:) Ugye nem kell mondanom, hogy mennyire meg volt hatódva...

Hozzávalók:

40 dkg liszt 58 Ft
4 dl tej 63 Ft
4 tojás 152 Ft
6 dl szódavíz/ásványvíz 53 Ft
pici só
olaj

80 dkg darált sertéshús 798 Ft
1 nagy fej hagyma 15 Ft
10 dkg füstölt szalonna 131 Ft
1 paprika 44 Ft
1 paradicsom 47 Ft
só, bors
fűszerpaprika

1 púpos evőkanál liszt
1 nagy doboz tejföl 189 Ft

(tálaláshoz tejföl és hegyes erős paprika)
---------------------------
összesen 1550 Ft

A húsos raguhoz a szalonnát vágjuk kisebb kockára és száraz serpenyőben süssük zsírjára, majd fonnyasszuk meg benne az apróra vágott hagymát (ha szükséges, öntsünk a serpenyőbe kevés olajat, nehogy a kevés zsiradékon leégjen a hagyma). Borítsuk hozzá a darált húst és pirítsuk fehérre. Közben sózzuk és borsozzuk meg.

Ha a hús kifehéredett, szórjunk rá kb. 1 evőkanál fűszerpaprikát, keverjük hozzá a megmosott, kicsumázott és kisebb kockákra vágott paprikát, a megmosott és szintén kisebb kockára vágott paradicsomot, valamint öntsük fel kb. 2 dl vízzel. Alacsony lángon főzzük puhára a húst.

A palacsinta tésztához a tojást keverjük habosra a tejjel, pici sóval, majd kézi habverő segítségével, a lisztet apránként hozzáadva, keverjük csomómentesre. Az így kapott sűrű masszát hígítsuk fel a szódavízzel/ásványvízzel, öntsünk bele kevés olajat és hagyjuk állni 20 percig.

A megpuhult húst szűrőkanállal szedjük ki egy tányérra (egyenlőre tegyük félre) és a visszamaradt szaftot habarjuk be a tejfölben csomómentesre kevert liszttel. Enyhén sózzuk meg és főzzük sűrűre.

Süssük ki a palacsintatésztákat kicsit vastagabbra, mint egyébként és mindegyiket töltsük meg a félretett darált hússal. Tekerjük fel (pontosabban kis batyukat formázzunk úgy, hogy a kerek palacsinta két szélét behajtjuk és így tekerjük fel a töltelékes palacsintát) és helyezzük hőálló tálba. Mikor mindegyik palacsinta elkészült és a tálban várakozik, öntsük rájuk a behabart szaftot és az egészet toljuk forró sütőbe kb. 10-15 percre.

Tálaláskor meglocsolhatjuk tejföllel és én kifejezetten szeretem hozzá a hegyes erős paprikát.

1 megjegyzés: