Említettem a "Túri szedres túrós" süteménynél, hogy annyira finomra sikeredett a szeder-túró párosítás, hogy megfogadtuk magunknak: a kert végében szépen mélylilába boruló szederbokorról még készítünk valami finom szedres édességet. A halászlé után (főleg a gyerekek kedvéért) megszavaztuk a palacsinta sütést, amely az én tisztem lett és amelyet szedres túróval, főzés nélküli vanília pudingos szederrel és kakaóporral töltöttünk meg.
Hozzávalók 7 főre (3 gyermek, 4 felnőtt):
a palacsinta tésztához:
1 kg liszt
8 tojás
1 liter tej
kb. 1,2 dl szódavíz/ásványvíz
só
kevés cukor
olaj
a túrós töltelékhez:
fél kg túró
ízlés szerinti porcukor
1 citrom reszelt héja és leve
1 csomag vaníliás cukor
kb. 1 dl habtejszín
jó sok édes szeder
a vaníliás krémhez:
1 csomag főzés nélküli (Gála) vaníliás pudingpor
3 dl tej
jó sok édes szeder
a kakaós palacsintához:
cukrozott kakaópor
a tálaláshoz:
tejszínhab
csokiöntet
A palacsinta tésztához a tojásokat keverjük habosra, majd öntsük hozzá a tejet, szórjuk bele a sót és a cukrot, majd kézi habverővel apránként keverjük el benne a lisztet (ha így készítjük el a palacsinta tésztát, vagyis a nedves részhez adjuk hozzá apránként a száraz részt, amelyet gyors mozdulatokkal elkeverünk a kézi vagy gépi habverővel, tuti nem lesz csomós a tészta!). A kész, jó tömör tésztát az ásványvíz hozzáadásával hígítsuk fel, legvégül pedig öntsünk bele kb. fél dl olajat. Az elkészült tésztát hagyjuk addig pihenni, amíg a töltelékek elkészülnek.
A túrós töltelékhez villával törjük át a túrót, majd keverjük hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a citrom reszelt héját és levét, majd annyi habtejszínnel keverjük ki, amennyivel egy kenhető állagú krémet kapunk. Legvégül forgassuk hozzá a megmosott szedret is.
A vaníiás krémhez a pudingport borítsuk egy kisebb tálba és öntsük fel a tejjel. Kézi habverővel, gyors mozdulatokkal keverjük 3 percig. Ennyi idő kell ahhoz, hogy a pudingpor besűrűsödjön. Végül forgassuk hozzá a megmosott szedret is.
Süssük ki a palacsintákat és töltsük meg egyenként először a vaníliás krémmel (mert ez a krém minél tovább áll, annál inkább sűrűsödik, ezért ne hagyjuk a végére), utána a túrós krémmel, a maradék palacsintákat pedig a kakaóporral.
Tálaláskor díszítsük tejszínhabbal, illetve csokimázzal.
Elfogadnék egy-egy adagot a halászléből és a palacsintából is! :)
VálaszTörlésÖsszefutott a nyál a számban :) :P
VálaszTörlés