2012. július 20., péntek

NYÁR - 16. hét - PÉNTEK - Túri szedres túrós (vendégposzt)



Eljött a mezőtúri nyaralás ideje (amelyről már írtam)! Minden évben nagy örömmel készülünk anyukámék nyaralójába, mely a Kőrös holtág mellett található, Mezőtúr határában. Egy nagyon szép nyaraló övezet alakult ott ki az évek során, főleg horgász tanyákkal, amelyek tökéletes kikapcsolódásra és feltöltődésre adnak lehetőséget. Péntek reggel indultunk a gyerekekkel és dél körül érkeztünk meg. Anyukám természetesen terülj-terülj asztalkámmal várt, melynek első felvonása a már dicsért zöldborsó leves volt, természetesen az ottani konyhakertből származó zöldborsóból sárgarépából paszternákból megfőzve. Mire észbe kaptam, hogy le kellene fényképezni a posztoláshoz a levest, már be is faltuk az egészet. Így jártunk a házi csirkéből készült csirkepaprikással (amihez házi tojásból készült nokedli volt tálalva ), illetve a finom rántott csirkével is. De a süteménynél már figyeltem! Lefotóztam, a receptet gyorsan lekörmöltem (nagy kár lett volna, ha kimarad és nem tudom megosztani veletek!) és csak ezután álltunk neki a behabzsolásának! Én egyébként is imádom a szedret, de így, ezzel a finoman ízesített túróval, a két vizes piskótalap között, valami mennyei volt! El is döntöttük, hogy a hétvégén készítünk még ilyan hasonlóan finom szedres finomságokat:)

Hozzávalók:

a piskótához:
6 db házi tojás
2 evőkanál víz
8 evőkanál liszt
8 evőkanál cukor
1 csomag sütőpor

a krémhez:
fél kg túró
ízlés szerinti porcukor
1 csomag vaníliás cukor
10 dkg puha vaj
10 dkg porcukor
1 dl habtejszín
a konyhakert végében már szépen érő szeder
                                                                                     
a díszítéshez:
pár szem szeder
a konyhakertben található (kissé túlburjánzott) citromfű


A piskótához a tojásokat válasszuk ketté. A fehérjéhez keverjük hozzá a vizet és kezdjük el felverni. Amikor már kifehéredett, adjuk hozzá a cukrot és verjük kemény habbá. A sárgákat is habosítsuk fel, majd óvatosan forgassuk bele a kemény habba, végül óvatosan dolgozzuk hozzá a sütőporral elkevert lisztet is. A tésztát simítsuk bele egy vajazott-lisztezett közepes méretű tepsibe és forró sütőben süssük szép aranyszínűre. A megsült tésztát hagyjuk kihűlni, majd vágjuk hosszában két egyenlő lappá.

A túrót keverjük simára kevés porcukorral és a vaníliás cukorral (anyukám botmixerrel perdített egyet-kettőt rajta, hogy simább legyen), majd dolgozzuk hozzá a 10 dkg porcukorral elkevert 10 dkg vajat is. A tejszínt verjük kemény habbá és azt is keverjük hozzá a túrós masszához. A szedret mossuk meg, szórjuk meg kevés porcukorral, hagyjuk lecsöpögni és ezt is keverjük a túróhoz. Kóstoljuk meg, ha nem elég édes, szórjunk bele még a porcukorból.

A kész szedres-túrós krémet töltsük a két piskótalap közé és tegyük hűtőbe 1-2 órára.

Tálaláskor a szép szeletekre vágott süteményt szórjuk meg porcukorral, mindegyik szelet tetejére tegyünk egy megmosott citromfű levelet és egy szem szedret.

3 megjegyzés:

  1. Valami meseszép és nagyon gusztusos szeletek, megtudtuk azt is, hogy az alma nem esett messze a fájától! :)

    VálaszTörlés
  2. ÓHHH, Hankka lelőtte a szövegemet a fájától nem messzire eső almáról!! :)))) De azért tartom magam a véleményemhez! ;-)

    VálaszTörlés