2012. július 24., kedd

NYÁR - 17. hét - KEDD - Halacskák spenót tengerben



Vidám, nyári, vitamindús és finom étel! Nagyon könnyen elkészíthető, nem igényel sokrétű konyhai tudást. Ha a gyerekeknek így tálaljuk a halat, talán nagyobb kedvvel kóstolják meg és talán még meg is szeretik az ízét (pláne akkor, hogy a hal minta elkészítésében is segédkezhetnek...)

Hozzávalók:

5 db tengeri halfilé (nálam most tőkehal) kb. 50 dkg 749 Ft (lehet fagyasztott is)
halak fűszerkeverék
fél citrom leve 24 Ft
1 gerezd fokhagyma
fél csokor petrezselyemzöld 25 Ft
1 dl főzőtejszín 63 Ft

1 csomag krémes parajpüré 399 Ft (kénytelen voltam mirelitet venni, de szerencsésebb friss parajból készíteni)
2 gerezd fokhagyma
kevés cukor
1 dl főzőtejszín 63 Ft
olaj

1 csomag leveles tészta 449 Ft
-------------------------------
összesen 1775 Ft

A halat előző nap vegyük ki a mélyhűtőből és hagyjuk szobahőmérsékletűre felengedni. Ezután sózzuk be, szórjuk meg a fűszerkeverékkel, locsoljuk meg a citromlével és tegyük hőálló tálba. A fokhagymát vágjuk vékony szeletekre és szórjuk rá a hal tetejére. Öntsük rá a tejszínt és borítsuk be az apróra vágott petrezselyemzölddel. Fedetlenül toljuk előmelegített sütőbe és kb. 20-25 perc alatt pároljuk puhára.

Közben egy kisebb lábosban melegítsünk 1-2 evőkanál olajat és pirítsuk rajta 1 percig a zúzott fokhagymát. Ezután borítsuk bele a parajpürét, sózzuk meg és letakarva főzzük 4-5 percig (azért szoktam letakarni, hogy  főzés közben a kifröcsögő paraj ne hagyjon zöld pöttyöket a gázon, csempén...), majd öntsük hozzá a tejszínt, ízesítsük kevés cukorral, forraljunk rajta egyet és kész is.

A leveles tésztát terítsük ki magunk elé és éles késsel vágjunk egyforma hal formákat a tésztából (halsablon is használható). Ügyeljünk rá, hogy páros számú halacska legyen a végén. A formázás után maradt leeső részeket gyúrjuk össze, lisztezett felületen nyújtsuk ki és ebből is vágjuk ki a hal mintát. Minden második halacska tésztájába éles késsel karcoljuk bele a hal szemét és mintázatát.

Egy nagyobb hőálló tálat béleljünk ki sütőpapírral és helyezzük rá a minta nélküli halacskákat. Mindegyik közepére tegyünk a közben megpuhult halakból egy szeletet, majd fedjük be a hal mintás tésztával, melynek széleit nyomkodjuk össze az alsó tésztalappal. A halacskák tetejét kenjük meg tejjel (vagy felvert tojással) és toljuk előmelegített sütőbe. Süssük arany színűre.

A megsült tésztába bújtatott halakat a parajpürével tálaljuk.


4 megjegyzés:

  1. Nagyon mutatós és guszta!Biztos megérte bíbelődni vele.

    VálaszTörlés
  2. De klassz, tényleg nagyon mutatós. :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon mutatós és ötletes!! :))) Szerencsére nálunk imádják a gyerekek a halat, de egy ilyen ötletes tálalást azért tutira értékelnének így is! :-DD

    VálaszTörlés
  4. De jól néz ki, ráadásul nagyon finom is lehet! :) Tuti vevők rá a gyerkőcök (is)! :)

    VálaszTörlés