2012. július 17., kedd

NYÁR - 16. hét - KEDD - Erdélyi zöldbableves



Hogy mitől erdélyi ez a zöldbableves, azt nem tudom (remélem az ottani bloggerinák elárulják nekem...), viszont arról biztosíthatok mindenkit, hogy nagyon finom:)

Hozzávalók:

40 dkg sárga hüvelyű, zsenge zöldbab 140 Ft
4 db kemény paradicsom 59 Ft
1 csokor petrezselyemzöld 50 Ft
3 evőkanál olaj
1 evőkanál liszt
1 teáskanál piros fűszerpaprika őrlemény
1 marhahúsleves-kocka
4 gerezd fokhagyma
só, cukor
ecet
1 kis pohár tejföl 85 Ft
------------------------------------------
összesen 350 Ft

A zöldbabot tisztítsuk meg, mossuk át és vágjuk kb. 3-4 cm-es darabokra.

Egy közepes fazékban melegítsük fel az olajat, keverjük el benne kézi habverővel a lisztet (ha az arányokat betartjuk vagyis 3 evőkanál olajba 1 evőkanál lisztet teszünk, nem lesz csomós a rántás) és folyamatos kevergetés mellett pirítsuk 1-2 percig. Ezután húzzuk le a fazekat a tűzről, tegyük bele a pirospaprikát és azonnal öntsük fel kb. 1-2 dl vízzel. A fazekat toljuk vissza a tűzre, borítsuk bele az előkészített zöldbabot és öntsünk még hozzá 1 liter vizet. Forraljuk fel (vigyázzunk arra, hogy ne fusson ki a leves!).

A lobogó levesbe tegyük bele a marhahúsleves-kockát és kevés sót. Főzzük a babot puhára.

Közben a paradicsomokat mossuk meg, zöld részét vágjuk ki, majd szeleteljük kisebb kockákra. A megtisztított fokhagymát aprítsuk fel, a petrezselyemzöldet szintén vágjuk apróra.

A megpuhult zöldbabhoz adjuk hozzá a paradicsomot, a petrezselyemzöldet és a zúzott fokhagymát. Forraljuk fel és addig főzzük, amíg a kevés levessel kikevert tejfölt visszaöntjük a forrásban lévő levesbe. Ismét forraljuk fel, majd kóstoljuk meg. Ha szükséges sózzuk meg és ízlés szerint kevés cukorral és ecettel tehetjük ízletesebbé.

TIPP: petrezselyemzöld helyett kaporral is ízesíthetjük, valamint egy kis sárgarépa hozzáadása  sem rontaná el


2 megjegyzés:

  1. Nagyon üde, tavaszias, a paradicsom feldobja. Azt hittem, hogy tárkony került bele és attól erdélyi :) De nem! Várom a lehetséges magyarázatokat :D

    VálaszTörlés
  2. Esetleg a paradicsomtól erdélyi? Én sem tudom, de az biztos, hogy nagyon finom lehet! :) Jó a fotód! :)

    VálaszTörlés