2012. június 22., péntek

Ribizliparfé



A legnagyobb kánikula idején készült nálunk ez a finomság és bár hatalmas adag volt, estére mind elfogyott:)

Hozzávalók egy nagyobb formához:

40 dkg ribizli 360 Ft
6 dl habtejszín 444 Ft
ízlés szerint porcukor
2 zacskó vaníliás cukor 74 Ft
2 evőkanál citromlé
1 evőkanál vanília aroma (vagy rum aroma)

a díszítéshez ribizli
2 dl habtejszín 148 Ft
1 púpos evőkanál porcukor
fél zacskó habfixáló 32 Ft
---------------------------
összesen 1060 Ft

A ribizlit mossuk meg és egy villa segítségével a szemeket húzzuk le a szárról. Kb. a kétharmadát tegyük turmixgépbe és a citromlével, vanília aromával turmixoljuk össze. Ezután a cukorral és a vaníliás cukorral addig kevergessük, amíg felolvadnak benne. (a cukorral történő ízesítés előtt a ribizli turmixot át is passzírozhatjuk, ha zavarnak a magok a parféban)

A 6 dl tejszínből verjünk kemény habot és óvatosan forgassuk hozzá a ribizlis turmixot.

Egy tégla lap alakú formát béleljünk ki fóliával, szórjunk az aljára a megmaradt ribizliből (de ne az egészet, mert még a díszítéshez is kelleni fog) és öntsük rá a parfémasszát. Tetejét takarjuk be és tegyük mélyhűtőbe, hogy keményre fagyjon.

Tálalás előtt borítsuk ki a parfét a formából és díszítsük ki a porcukorral és a habfixálóval keményre vert tejszínnel és a maradék ribizlivel, majd vastagabb szeletekre felvágva tálaljuk.

Nekem egy kicsit felengedve és nem kockára fagyva ízlett a legjobban, úgyhogy tálalás előtt fél órával már kivettem a mélyhűtőből.


9 megjegyzés:

  1. Hú de gusztusos, imádom a ribizlit, úgyhogy felírom ezt a receptet. Múltkoriban lime-ból készült a parfém, így még finomabb lehet!

    VálaszTörlés
  2. Azta de jól néz ki! Csodás a színe is!

    VálaszTörlés
  3. Azt meghiszem, hogy elfogyott! Nálunk is elfogyna 10 perc alatt... Olyan kellemes a színe is, az ízében meg cseppet sem kételkedem. :P

    VálaszTörlés
  4. Teleportálhatnál nekem ebből egy darabkát úgy hogy először újra varázsolod a semmiből!!! :-)) (Ezt jól kifundáltam, igaz?)

    VálaszTörlés
  5. Úrjézus!!! Egészen konkrétan mintaszerűen (Pavlov bácsi) összefutott a számban a nyál! Egyszerűen mesebelien néz ki, nem csodálom, hogy nem volt hosszú életű köreitekben :-DD

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm Csajok és Zoli! Nagyon jól esik ez a sok kedves dicsérő szó:)

    VálaszTörlés
  7. Pedig éppen kérdezni akartam, hogy van még? Gyö-nyö-rű! És persze finom, hűsítő, kellemesen savanykás, ugye? :)

    VálaszTörlés
  8. Nemrég csináltam én is, nálunk sem tartott sokáig, bár nem volt ilyen szép fotogén. Gyönyörű lett a tiéd!

    VálaszTörlés