2012. július 19., csütörtök

NYÁR - 16. hét - CSÜTÖRTÖK - Cserepes paprikás csirke



Még nem sikerült megunni a cserépedényben készített ételeket, amelyek egyik nagy előnye az, hogy a köret is a főétellel együtt fő, így nincs vele külön gond, a másik nagy előnye pedig az, hogy a hagyományos paprikás csirkének is új ízt tud kölcsönözni, ha cserépedényben készítjük. A nem túl szép és kreatív tálalás ellenére a kész étel ízével mindenki meg volt elégedve.

Hozzávalók  5 főre (3 gyermek, 2 felnőtt):

1,2 kg csirkecomb (nálam most alsócomb, lehetőleg kisebbeket válasszunk) 958 Ft
fél kg zöldpaprika 98 Ft
fél kg paradicsom 199 Ft
1 nagy bögre rizs
15 dkg füstölt szalonna 195 Ft
1 kis pohár tejföl 85 Ft
1 nagy fej vöröshagyma 18 Ft
3 gerezd fokhagyma
1 evőkanál piros fűszerpaprika őrlemény
1 tyúkhúsleves kocka
só, bors
----------------------------------------
összesen 1555 Ft

A csirkecombokat jól mossuk meg és töröljük szárazra (én a bőrét is le szoktam húzni, mert nem nagyon szeretjük). A paprikát és paradicsomot vágjuk karikára, a hagymákat aprítsuk fel.

A szalonnát vágjuk kisebb kockákra és egy nagyobb serpenyőben süssük zsírjára (jó ropogós legyen), majd adjuk hozzá a vöröshagymát, amit fonnyasszunk meg a szalonnából kisült zsíron. A serpenyőt húzzuk le a tűzről, keverjük el benne a pirospaprikát, azonnal öntsük fel kevés vízzel és a láng fölé visszatéve forraljuk fel. Tegyük bele a combokat és erős lángon pirítsuk körbe, majd vegyük ki. Helyére szórjuk a rizst, amit pirítsunk 4-5 percig, majd öntsük fel térfogatához képest dupla mennyiségű vízzel. Ha felforrt, tegyük bele a tyúkhúsleves kockát, kevés sót és borsot. Forraljuk fel.

Közben készítsünk elő egy cserépedényt és borítsuk bele a felforrt rizses alapot. Helyezzük el rajta a combokat (akkora cserépedényt válasszunk, amelyben egy rétegben elférnek a combok), terítsük szét a tetején a paprika és paradicsom karikákat, szórjuk meg a fokhagymával, majd locsoljuk meg az egészet a kevés sóval kikavart tejföllel és szórjuk meg kevés pirospaprikával.


Az edényt fedjük be a tetejével (vagy alufóliával) és toljuk előmelegített forró sütőbe, ahol lefedve addig pároljuk az ételt, amíg a combok megpuhulnak (a párolási idő a combok nagyságától függ, nekem kb. 1 óra 20 perc kellett). Ha túl soknak ítéljük a kész étel alatti szaftot, akkor fedetlenül süthetjük még kis ideig, de vigyázzunk arra, hogy a tetején lévő paprika ne égjen meg! Nálam elég sok szaftja lett, nagyon óvatosan kellett kivennem a sütőből a szafttal teli edényt, így legközelebb nem öntöm fel a rizst dupla mennyiségű vízzel, csak annyival, amennyi a rizst térfogata, mert a paradicsom is elég sok levet ereszt.

A kész paprikás csirkét tejfölös uborka salátával fogyasztottuk.

2 megjegyzés:

  1. Reggeli után vagyok, mégis összefut a nyál a számban a fotód és recepted láttán... :P

    VálaszTörlés
  2. És olyan jól össze tudnak érni az ízek, mivel együtt párolódnak-sülnek. Nagyon finom lehet így a paprikás csirke is! :)

    VálaszTörlés