2012. július 3., kedd

NYÁR - 15. hét - KEDD - Meggyes gerinc


Ezen a héten meggy-őrületemnek hódolva több meggyes receptet is hozok, remélem nem bánjátok:) Íme az első meggyes recept, egy végtelenül könnyen elkészíthető sütemény, amely szerintem melegen a legfinomabb! Titka: sok-sok meggy, kevés tészta...

Hozzávalók:

30 dkg magozott meggy 135 Ft
3 tojás 114 Ft
3 púpos evőkanál liszt
3 evőkanál cukor
2 evőkanál tej
1 púpos evőkanál tejföl
1 kávéskanál őrölt fahéj
1 csapott kávéskanál só

a formához vaj és liszt

tetejére porcukor
----------------------
összesen kb. 350 Ft

Egy nagyobb őzgerincformát kenjünk ki vajjal és liszttel szórjuk be. (ha nincs ilyen formánk, bármilyen másik szögletes forma is megteszi)

A tojásokat válasszuk ketté, a sárgákat keverjük fehéredésig a cukorral, majd apránként, felváltva adjuk hozzá a lisztet, tejfölt és tejet. Szórjuk bele a fűszereket, ezután pedig óvatosan forgassuk hozzá a fehérjéből vert kemény habot. Végül keverjük bele a magozott meggyet is.

A kész masszát borítsuk bele a formába, egyengessük bele (az edény háromnegyed részénél tovább ne érjen, mert sütés közben ki fog futni) és előmelegített sütőben, 200 fokon süssük addig, amíg a beleszúrt hurkapálcára már nem ragad a massza.

A megsült tésztát borítsuk vágódeszkára és hagyjuk langyosra hűlni, majd szeleteljük fel.

Én langyosan szeretem a legjobban, de természetesen lehűtve is kiváló. Hidegen porcukorral megszórva tálaljuk.


4 megjegyzés:

  1. Dehogy bánjuk, hogy meggyet hoztál! Legalábbis én nem bánom... :) Szeretem a meggyet. No, frissen annyira nem > a savanyúsága miatt, de a meggyes sütikért rajongok!! (A kisfiam meg csak frissen szereti a meggyet, sőt imádja - de a gyümölcsös sütiket nem eszi meg.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ...:)...akkor Kisfiad nem az édesanyjára ütött a meggyevési szokásait illetően...:)

      Törlés