Valójában aranygaluskáról van szó, amihez Mezőtúron (ahol az idei húsvétot töltöttük) nem találtunk diót. Márpedig valamit ki kellett találjunk, mert a tészta nem maradhatott "csupaszon". Felmerült az a lehetőség, hogy fahéjas porcukorral szórjuk le a tésztát, de kiderült, fahéj sincs. Mit volt mit tenni, átmentem a szomszéd horgásztanya tulajdonosához diót kérni, de neki sem volt raktáron. Viszont egy kis darált mákot talált, amit szívesen oda is adott. Így került a mezőtúri aranygaluskára darált mák, amihez a szokásos vanília sodót készítettem el. Mennyeien finom lett! Olyannyira, hogy másnap újabb adagot kellett sütnöm, amit kristálycukorral szórtunk le és házi szilva lekvárral fogyasztottunk. A receptet nagyon köszönöm Teller-cake Zsuzsinak:) A kimaradt tojásfehérjéből pedig egy eddig számomra ismeretlen sütemény, az Angyalok eledele készült (nemsokára hozom), ami puhaságával szintén nagy sikert aratott.
Hozzávalók:
a tésztához:
fél kg liszt 82 Ft
4 tojássárgája 160 Ft
2,5 dkg élesztő 19 Ft
4 dkg cukor 14 Ft
3 dl langyos tej 49 Ft
10 dkg olvasztott vaj vagy margarin 76 Ft (500 grammos Ráma Harmóniával számolva)
1 marék porcukrozott mák (eredetileg cukrozott darált dió)
olaj vagy vaj
a vanília mártáshoz:
1 l tej 165 Ft
4 tojássárgája 160 Ft
8 evőkanál cukor
2 teáskanál vanília aroma vagy 2 csomag vaníliás cukor
2 evőkanál liszt
----------------------
összesen kb. 800 Ft
Az élesztőt morzsoljuk bele egy kisebb tálkába, öntsük fel 1 dl langyos tejjel, amelyben elkevertünk 1 teáskanál cukrot és lefedve futtassuk fel. A lisztet vegyítsük össze a cukorral, adjuk hozzá a tojássárgáját, a maradék langyos tejet, az olvasztott vajat vagy margarint és a felfutott élesztőt. Jól gyúrjuk össze, majd tiszta konyharuhával lefedve kelesszük a duplájára (lehetőleg meleg helyen).
A megkelt tésztát osszuk négyfelé és mindegyik darabból sodorjunk rudakat. A rudakat szeleteljük fel kb. diószem nagyságú korongokra, mindegyik korongot forgassunk meg kevés olajban vagy olvasztott vajban és sorakoztassuk őket vajjal kikent (vagy sütőpapírral bélelt) tepsibe. Jó szorosan legyenek egymás mellett. A tészta tetejét jó alaposan szórjuk meg a porcukrozott darált mákkal (vagy dióval) és 180 fokon süssük meg szép világos színűre.
A mártáshoz a tojássárgákat a cukorral, a liszttel és kevés langyos tejjel keverjük ki, majd öntsük hozzá a maradék meleg tejet, a vanília aromát és állandó kevergetés mellett, alacsony lángon sűrítsük be.
A megsült tésztát a vanília mártással leöntve tálaljuk.
Hozzávalók:
a tésztához:
fél kg liszt 82 Ft
4 tojássárgája 160 Ft
2,5 dkg élesztő 19 Ft
4 dkg cukor 14 Ft
3 dl langyos tej 49 Ft
10 dkg olvasztott vaj vagy margarin 76 Ft (500 grammos Ráma Harmóniával számolva)
1 marék porcukrozott mák (eredetileg cukrozott darált dió)
olaj vagy vaj
a vanília mártáshoz:
1 l tej 165 Ft
4 tojássárgája 160 Ft
8 evőkanál cukor
2 teáskanál vanília aroma vagy 2 csomag vaníliás cukor
2 evőkanál liszt
----------------------
összesen kb. 800 Ft
Az élesztőt morzsoljuk bele egy kisebb tálkába, öntsük fel 1 dl langyos tejjel, amelyben elkevertünk 1 teáskanál cukrot és lefedve futtassuk fel. A lisztet vegyítsük össze a cukorral, adjuk hozzá a tojássárgáját, a maradék langyos tejet, az olvasztott vajat vagy margarint és a felfutott élesztőt. Jól gyúrjuk össze, majd tiszta konyharuhával lefedve kelesszük a duplájára (lehetőleg meleg helyen).
A megkelt tésztát osszuk négyfelé és mindegyik darabból sodorjunk rudakat. A rudakat szeleteljük fel kb. diószem nagyságú korongokra, mindegyik korongot forgassunk meg kevés olajban vagy olvasztott vajban és sorakoztassuk őket vajjal kikent (vagy sütőpapírral bélelt) tepsibe. Jó szorosan legyenek egymás mellett. A tészta tetejét jó alaposan szórjuk meg a porcukrozott darált mákkal (vagy dióval) és 180 fokon süssük meg szép világos színűre.
A mártáshoz a tojássárgákat a cukorral, a liszttel és kevés langyos tejjel keverjük ki, majd öntsük hozzá a maradék meleg tejet, a vanília aromát és állandó kevergetés mellett, alacsony lángon sűrítsük be.
A megsült tésztát a vanília mártással leöntve tálaljuk.
Jaj, de guszta a fotó! A mákot kihagynám belőle, de a többi jöhet :)
VálaszTörlésA mák helyett használhatsz diót (ez a hagyományos elkészítési mód)vagy fahéjas cukrot. Vanília mártás helyett pedig házi szilvalekvárral is nagyon finom a tészta:)
TörlésSzerintem is sokszor csereszabatos a dió és a mák!
VálaszTörlésÍgy van. No meg szükség törvényt bont, ugye...:)
TörlésAzta, de jó újítás :-))) Szeretjük a mákot!
VálaszTörlésKöszi! Mi is szeretjük a mákot, de nagyon kevés mákos receptem van.:)
TörlésNagyon jol nez ki. megeheztem :)
VálaszTörlésÉhségedet csillapítandó készítsd el ezt a finomságot! Dióval vagy mákkal, mindegy. Nem fogsz benne csalódni:)
TörlésDe örülök, hogy megsütötted és hogy ízlett! A mákos megoldásért meg csillagos ötös, nekem eszembe nem jutott volna, pedig imádom a mákot! Mondjuk az én fejemben a dióval van összenőve, hiszen a mama mindig azzal csinálta és imádtam kiskanállal összeszedni a tepsi aljáról a lehullott cukros-pörkölt-diót...:)
VálaszTörlésHidd el, mi is dióval szerettük volna elkészíteni, mert hagyománytisztelő család vagyunk, de nem gondolkodtunk előre és a dió itthon maradt. Így már csak az volt biztos, hogy meg kell kóstolnunk ezt a finomságot, mindegy mivel szórjuk le. ÍGy jött a fahájas cukor ötlete, majd a mák ötlete. A másnapi újrázásnál már mák sem volt, úgyhogy cukorral szórtuk le a tésztát, amit a mártással, illetve Nagylányom házi szilvalekvárral fogyasztott. Így is mennyeien finom volt:)))
TörlésÍgy mákkal még nem sütöttem, de itt az ideje:))
VálaszTörlésÉrdemes így is kipróbálni:)
TörlésEzer éve nem ettem :) pedig jaj de finom :)
VálaszTörlésHa megsütöd és megkóstoljátok, garantált, hogy nem csak ezerévente kerül az asztalotokra:)
TörlésSzeretjük nagyon! :)) Ez olyan mákos aranygalu, mint amilyen diós gubánk nekünk volt? ;) :D Nagyon fincsi lehet így is, kipróbálós! :)
VálaszTörlésNagyon guszta, és szerintem teljesen tökéletes mákkal is, meghiszem, hogy finom volt! :)
VálaszTörlés