2012. július 26., csütörtök

NYÁR- 17. hét - CSÜTÖRTÖK - Szedres parfétorta



Természetesen mezőtúri szederből! A ribizli és az őszibarack után most szederből készült ez a nagyon finom nyári nyalánkság. Most tortának csináltam meg és kapott egy olvasztott csokis-szederpépes-darált kekszes alapot...

Hozzávalók egy 26 cm-es kerek torta formához:

az alaphoz:
30 dkg darált háztartási keksz 161 Ft
12 dkg puha vaj 98 Ft
10 dkg porcukor 33 Ft
9 dkg olvasztott étcsokoládé 249 Ft
kb. 1 dl összeturmixolt szeder

4 dl habtejszín 296 Ft
1 zacskó vaníliás cukor 34 Ft
ízlés szerinti porcukor
10 dkg szeder összeturmixolva
1 citrom leve 38 Ft
15-20 szem szeder

díszítésnek:
2 dl habtejszín 148 Ft
1 evőkanál porcukor
pár szem szeder
citromfű levél
------------------------------
összesen kb. 1100 Ft + a szeder

Kb. 10 dkg szedret tegyünk turmixgép poharára és a szeder édességétől függő mennyiségű porcukorral turmixoljuk pépesre.

Az alaphoz a darált kekszet morzsoljuk össze a vajjal, a porcukorral, keverjük hozzá az olvasztott étcsokit, majd annyi szederpéppel keverjük össze, amennyivel egy nem morzsalékos, hanem összeálló, jól formázható masszát kapunk. Ezt a masszát nyomkodjuk a forma aljába.

A parféhoz a jéghideg habtejszínt verjük fel kemény habbá, majd keverjük óvatosan össze ízlés szerinti porcukorral, a vaníliás cukorral, a citrom levével, a másik 10 dkg szederből a fentiekkel megegyező módon készült péppel és a 15-20 szem egészben hagyott, megmosott szederrel. A kész krémet öntsük rá az alapra és az egészet alufóliával lefedve tegyük mélyhűtőbe.

A fagyos desszertet tálalás előtt fél órával vegyük ki, hogy kicsit kiolvadjon (így könnyebb lesz szeletelni és szerintem finomabb is, mint a kőkeményre fagyott változat) és díszítsük ki kedvünk szerint a porcukorral keményre vert tejszínnel, valamint a szeder szemekkel és a citromfű levelekkel.


6 megjegyzés:

  1. Gyönyörű lett és tuti finom. Muszáj vennem szedret mert nagyon kívánom :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Most reggel, munkába jövet annyira megkívántam én is a szedret, hogy gyorsan bekaptam pár szemet...jó édes volt, szinte szétolvadt a számban! Nem lehet megunni:)

      Törlés
  2. Annyira guszták ezek a keksz-alapú gyümölcsös torták, a szedres is nagyon tetszik! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Stimmt! A kekszes alapot sokféleképpen lehet variálni, így egy parfé alapja is nyugodtan lehet:)

      Törlés
  3. Szépséges lett, ezek a színek...!!! :)

    VálaszTörlés