2012. június 17., vasárnap

NYÁR - 13. hét - VASÁRNAP - Csirkés rablóhús gombamártással



Gyermekkoromban gyakran készítettünk rablóhúst. Egyrészt nagyon finom, másrészt tök jó móka volt a konyhában együtt nyársra húzni a hozzávalókat. Beszélgettünk, nevetgéltünk közben, mindenki saját maga döntötte el, hogy mit húz a nyársra (saját ízlés szerint), majd korgó gyomorral vártuk, hogy végre megsüljön a remekmű! Ezt a közös, konyhában eltöltött emléket elevenítettem fel kisfiammal (a lányok táncversenyen voltak), akivel ma együtt főzőcskéztünk! Remek kis kukta Bencus, az ember el sem hinné, mennyi mindent rá lehet bízni a gyerekekre! Ma például ő egyedül vágta nekem apróra a gombát a mártáshoz és a saját nyársát is ő készítette el egyedül! És milyen büszkén mesélte a hazaérkező csajoknak és apának a sikerélményét!...persze, hogy begyűjtötte az elismeréseket! Mindenki megnyalta a tíz ujját a remek ebéd után:)

Ma annyi újítást vittem az ételbe, hogy a nyársakat kifli karikákon sütöttem meg, így a nyársakról lecsöpögő finom szaftot a megpirult kifli karikák szívták magukba...nyami:)

Hozzávalók 5 főre:

70 dkg csirkemell filé 973 Ft
2 zöldpaprika 85 Ft
10 dkg császárszalonna 130 Ft
3 kisebb vöröshagyma 25 Ft
5 szem burgonya 185 Ft

3 evőkanál olaj
1 teáskanál mustár
2 gerezd fokhagyma
só, bors

2 szép nagy kifli 80 Ft

saslik pálcika
-----------------------------
összesen 1480 Ft

a gombamártáshoz:
15 dkg gomba 118 Ft
1 kis fej hagyma 10 Ft
só, bors
fél csokor petrezselyemzöld 42 Ft
1 kis pohár tejföl 85 Ft
1 púpos evőkanál liszt
1 gerezd fokhagyma
só, bors
olaj
----------------------------------
összesen 255 Ft

A csirkemellet vágjuk egyforma kis kockákra és sózzuk meg.. A paprikát mossuk meg, csumázzuk ki és szintén vágjuk kockára. A szalonnát csíkozzuk fel, a hagymát vágjuk karikára, a burgonyát szintén vékonyan karikázzuk fel és sózzuk meg.

A saslik pálcákra a következő sorrendben húzzuk fel a hozzávalókat: burgonya-hagyma-csirkemell-szalonna-paprika. Az elkészült nyársak minden oldalát enyhén sózzuk meg. Az olajat keverjük össze a sóval, borssal, mustárral, fokhagymával és ezzel a páccal kenjük be a nyársakat.

A kifliket vágjuk kb. 2 cm vastag szeletekre és fektessük őket kiolajozott jénaiba. Tegyük rá a bepácolt nyársakat, az egészet fedjük be alufóliával és előmelegített sütőben pároljuk kb. 40 percig, majd az alufóliát levéve süssük pirosra.

A gombamártáshoz a gombát vágjuk nagyon apróra. Kevés olajon pároljuk üvegesre az aprított hagymát, majd adjuk hozzá a gombát. Sózzuk, borsozzuk meg és fedő alatt főzzünk el alóla  minden nedvességet. Közben a lisztet keverjük simára kevés vízzel, majd öntsük fel még kb. 3 dl vízzel. A megpuhult gombához adjuk hozzá a fokhagymát, az aprított petrezselyemzöldet, pirítsuk 2-3 percig, majd öntsük fel a tejfölös habarással és sűrítsük be. A végén botmixerrel átforgathatjuk (ez a lépés azonban kihagyható).

Az elkészült nyársakat a gombamártással, az ízletes, szaftos kifli karikákkal és friss zöldségekből készült salátával tálaljuk.



Az édességet úgy tudnám jellemezni, hogy rengeteg gyümölcs, kevés tészta! Tehát akik inkább ezt a verziót szeretik, azoknak nagyon fog tetszeni! Akik pedig eddig inkább a sok tészta, kevés gyümölcs kombinációt részesítették előnyben, azoknak itt az idő, hogy kipróbálják ezt is! Nem fognak csalódni:)

Hozzávalók egy 26 cm-es kerek torta formához:

40 dkg eper 440 Ft
1 nagy őszibarack konzerv (azért konzerv, mert a friss barackkal ellentétben ez már nem enged annyi levet) 389 Ft
10 dkg cukor 28 Ft
4 dkg vaj 34 Ft
1 teáskanál rum aroma

a morzsához:
5 dkg darált mandula (vagy dió) 186 Ft
10 dkg liszt 16 Ft
csipetnyi fahéj
5 dkg vaj 43 Ft
8 dkg cukor 22 Ft
-------------------------------
összesen 1160 Ft

Az epret mossuk jól meg és vágjuk kb. 4 darabba. Az őszibarackról öntsük le a levet és szintén szeleteljük fel közepes kockákra.

A cukrot öntsük nagyobb serpenyőbe vagy lábosba és karamellizáljuk meg, majd keverjük el benne a gyümölcsöket. Adjuk hozzá a vajat, a rumot és pároljuk 4-5 percig. Az elkészült gyümölcsöt borítsuk a kivajazott formába, amit előtte alulról befedtünk két réteg alufóliával (így akadályozva meg, hogy sütés közben kicsorogjon az ízletes lé).

A morzsa hozzávalóit géppel dolgozzuk össze morzsalékosra (ne kézzel végezzük el a műveletet, mert a kezünk melegétől felolvad a vaj és így nem lesz morzsalékos a tészta) és szórjuk rá a gyümölcs tetejére.

180 fokon 15-20 percig süssük, majd jól lehűtve tálaljuk.

TIPP: a gyerekek kérésére legközelebb vanília fagyival fogjuk befalni:)

1 megjegyzés: