2012. július 21., szombat

NYÁR -16. hét - SZOMBAT - Aranyérmes halászlé (vendégposzt)



Egy horgász tanyán mi más is lehetne a főétel, mint egy finom halászlé?! Főleg ha az olyan finom, mint apukámé, amelybe a Kőrösből kifogott halak kerülnek és  amellyel a helyi halászlé főző versenyen aranyérmet nyert és amelyet mindenki emleget, aki megkóstolta! A családban külön rendeléseknek kell eleget tennie, főleg karácsonykor, mert mindenki szeretne ebből a finomságból enni, sőt nem csak enni, hanem haza is vinni és lefagyasztani, hogy az ünnepek után is élvezni tudja ezt a csodát! Ezért nálunk ez a leves mindig egy hatalmas fazékban vagy bográcsban fő. Nem mondom, hogy nem időigényes munka, hiszen a kellő sűrűség miatt át kell passzírozni az egészet, de ez soha nem tántorított el minket a megfőzésétől. Egyébként ma már olyan profi passzírozókat lehet kapni, hogy tényleg pikk-pakk megy a dolog.

Hozzávalók:

6 nagy fej vöröshagyma karikára vágva
zsír
5-6 db paradicsom és paprika karikázva (vagy natúr lecsó)
2-3 db zöld hegyes erős paprika karikázva (vagy erős piros fűszerpaprika)
3-4 kg vegyes hal konyhakészen (kárász, keszeg, törpe harcsa, ponty -fej, farok vagy filézett ponty... minél több fajta halat használjunk fel az alaplében, annál jobb lesz az íze a halászlének)
csipetnyi bors
2 db halászlé kocka
2-3 szem krumpli hámozva, kockára vágva
fejenként 1-2 halszelet (főleg ponty, esetleg busa vagy afrikai harcsa)

Egy nagyobb bográcsba zsírt teszünk és a karikára vágott hagymát addig pároljuk rajta, amíg a zsír felolvad, de csak addig!

A színe miatt egy csipetnyi őrölt pirospaprikát adunk hozzá (a piros fűszerpaprika színe a forró zsírban olvad ki a legjobban). Ebbe tesszük bele a konyhakész halakat (a kisebbeket egészben, a nagyobbakat 2-3 db-ba vágva). Fölöntjük annyi vízzel hogy a halat ellepje, majd belerakjuk a karikázott paprikát, paradicsomot és erős paprikát, a krumplit, halászlé kockát, sót, csipetnyi borsot. 

Lassú tűzön a hal puhulásáig főzzük.

Ha passzírozni szeretnénk a halászlét, akkor a halakat addig főzzük tovább, amíg a hús lejön a csontról. A tűzről levéve egy kis lyukú paradicsom passzírozóval egyszer átpasszírozzuk. A kimosott bográcsba visszaöntjük a levet , felforraljuk. Közben 3-4 evőkanál piros fűszerpaprikát keverünk hozzá. Mikor elkezd forrni, akkor a ponty filét beletesszük. Megvárjuk, míg egyet rottyan és levesszük a tűzről. Esetleg a haltejet és ikrát külön sós vízben megfőzve a halászlé mellé tálaljuk.


1 megjegyzés: