2012. július 16., hétfő

NYÁR - 16. hét - HÉTFŐ - GURU formában


Tévé nézés közben megláttuk a GURU reklámot és a gyerkőcök természetesen azonnal a bolt irányába indítottak volna egy vagy két darabért (persze fejenként..). Azonban tudtam, hogy egy vagy két darab úgysem lenne elég ebből a finomságból, cserébe viszont igen sok pénzbe kerülne, ezért megígértem nekik, hogy készítek én nekik GURUT, annyit, hogy félóránként rájárhatnak és még akkor sem fog elfogyni. Nos, nálam a gyermeknek tett ígéret szent dolog, ezért megvalósítottam a GURUNKAT. Nem olyan szép, mint az eredeti, de hát mégiscsak a miénk, úgyhogy elfogyott:)

Hozzávalók egy nagyobb szögletes formához:

1 kg túró 718 Ft
kb. 10 evőkanál porcukor
1 citrom leve és reszelt héja 51 Ft
2 zacskó vaníliás cukor 74 Ft
2 dl habtejszín 148 Ft
1 zacskó zselatin 116 Ft
4 evőkanál víz

a karamellhez:
10 dkg cukor 28 Ft
kb. 1 dl habtejszín 74 Ft

a tetejére:
10 dkg sótlan pörkölt mogyoró 109 Ft
csokimáz: 3 evőkanál cukrozatlan kakaópor, 3 evőkanál porcukor, 1 evőkanál olaj, forró víz

a forma béleléséhez fólia
----------------------------------------
összesen kb. 1400 Ft

A túrót villával törjük át, majd keverjük el a porcukorral, vaníliás cukorral, citromlével, reszelt citromhéjjal, habtejszínnel és a 4 evőkanál vízzel felmelegített zselatinnal (a zselatint nem szabad forralni a vízzel, csak addig melegítsük, amíg felolvad benne, ezután tegyünk hozzá a túrós krémből, keverjük el és borítsuk hozzá a többi túrós krémhez). Jól keverjük el.

A formát béleljük ki fóliával, majd borítsuk bele a túrós massza felét. Szépen egyengessük el, esetleg a formát ütögessük az asztalhoz, hogy a túrós massza teljesen elterüljön az alján, majd a közepébe - egy kanál segítségével - készítsünk mélyedést (árkot), amibe bele tudjuk önteni a karamellt.

A karamellhez a cukrot borítsuk egy kisebb lábosba és alacsony lángon olvasszuk meg, majd karamellizáljuk. Amint a felolvadt cukor szép aranybarna színű lett, öntsük hozzá a tejszínt (óvatosan, messzebb állva a tűzhelytől, mert nagyon sercegni fog) és alacsony lángon addig hagyjuk a gázon, amíg a visszadermedt cukor újra felolvad (néha keverjük meg, nehogy leégjen a cukor). A kész karamellt hűtsük langyosra (ettől kicsit megdermed) és öntsük bele a túrós krém mélyedésébe. Fedjük be a maradék túrós masszával és tegyük hűtőbe fél napra.

A mogyorót tördeljük össze kisebb darabokra (ez nálam úgy nézett ki, hogy a mogyorós zacskóban hagytam a kimért mennyiséget, a zacskó száját befogtam és húsklopfolóval megütögettem a zacskót).

Az idő letelte után borítsuk ki az összeállt, karamellával töltött túrót egy hosszúkás tálra/tálcára, tetejét szórjuk meg a mogyoróval és az egészet öntsük le a csokimázzal (a mázhoz a kakaóport, a porcukrot és az olajat vegyítsük össze, majd keverjük el -kézi habverő segítségével- annyi forró vízzel, amennyivel egy nem túl híg, de azért folyós állagú, jól kenhető mázat kapunk).

Az elkészült édességet tegyük hűtőbe, hogy a máz megdermedjen rajta és csak ezután szeleteljük fel.

15 megjegyzés:

  1. Nem ismerem ezt a Gurut, de a tied nagyon tetszik:)A túrót meg amúgy is imádom:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A GURU egy kishazánkban is kapható túrós desszert, olyan mint a fentebb látható, általam készített desszert, csak kb. túró rudi nagyságú:)

      Törlés
  2. Ohhhhhhhhhhhhhhhhhh... Akarom, akarom, akarom!!! Simán rájárnék fél óránként, ezt bátran állíthatom :-))))))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nos, ez valóban akkora adag lett, hogy félóránként rájárva is csak másnapra fogyna el. Legközelebb egy kisebb formában készítem el, így mutatósabb lesz és jobban fog benne érvényesülni a karamell:)

      Törlés
  3. Hú, jól kiszámoltad! Legalább a gyerekeid kiélték a Guru éhségüket. Nagyon guszta, én is rájárnék a kanalammal...! :o)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Egyébként ötleteljünk kicsit: mivel lehetne még finomabbá tenni a túrót benne? Ezen gondolkodom, mióta megcsináltam ezt a GURUT! Valami különleges íz hiányzik még belőle:)

      Törlés
  4. Vannak szimplán szép édességek, és vannak olyanok, amit azonnal el kell pusztítani, mert puszta látványuk is felkavar. Na ez pont ilyen. Nem hiszem, hogy abba tudnám hagyni...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az igazság az, hogy nekem jobban ízlett, mint a gyerekeknek...valóban nehéz volt úgy elmenni a hűtő előtt, hogy ne kóstolgassak:)

      Törlés
  5. Igazi Guru vagy, hogy ezt így összehoztad! :))) Ez nálam is kipróbálós lesz!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszik! Várom a visszajelzést az ízéről és arról, hogy mivel lehetne kicsit feldobni, különlegesebbé tenni a túrót benne!...:)

      Törlés
  6. Én sem ismerem az eredetit, de mindegy is milyen, a tied nagyon guszta, jöhet! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Egy virtuális szeletet útnak indítottam:)

      Törlés
  7. Szuper ötlet! Én gyerkőceim is rájárnának, én meg segítenék nekik:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! Egyszerűen nagyszerű desszert, sok munkát nem igényel (még sütni sem kell), de az eredmény betalál:)

      Törlés
  8. Hm, még egyelőre számomra még ismeretlen, felfedezésre váró valamit mutattál be, de ígérem, nem sokáig marad az :)

    VálaszTörlés