Torta is lehetett volna, de most sütemény formát készítettem belőle. Estére elfogyott az egész tepsivel...
Hozzávalók:
a tésztához:
4 db tojás 160 Ft
4 evőkanál cukor
4 evőkanál liszt
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
2 evőkanál víz
2 evőkanál olaj
a krémhez:
1 csomag főzős vaníliás pudingpor 98 Ft
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
3 dl tej 43 Ft
4 evőkanál cukor
10 dkg étcsokoládé 299 Ft
10 dkg étcsokoládé 299 Ft
15 dkg vaj 130 Ft
fél üveg magozott meggybefőtt (házi)
tetejére:
4 evőkanál cukrozatlan kakaópor
4 evőkanál porcukor
forró víz
----------------------------------
összesen kb. 1110 Ft + a meggybefőtt
A tésztához az egész tojásokat és a cukrot keverjük legalább 10 percig gépi habverővel, majd 3-4 részletben dolgozzuk hozzá a kakaóporral elkevert lisztet is. Legvégül csurgassuk hozzá a tál oldalán az olajat és a vizet. Az elkészült tésztát simítsuk sütőpapírral bélelt tepsibe és 200 fokon süssük meg. Hagyjuk kihűlni.
A pudingport és a kakaóport keverjük össze egy kisebb lábosban, majd adjuk hozzá a cukrot is és a tejjel felöntve alacsony lángon főzzük sűrűre. Még forrón beletördeljük az étcsokit és addig kevergetjük, amíg az teljesen felolvad a forró pudingban. Ezután teljesen kihűtjük és csak ekkor dolgozzuk hozzá a habosra kavart vajat és végül a magozott meggybefőttet. A kész krémet kenjük rá a kihűlt tésztalap tetejére.
A kakaóport és a porcukrot vegyítsük össze és annyi forró vízzel keverjük simára, amennyivel egy nem túl folyós, de azért kenhető mázat kapunk. Ezzel vonjuk be a sütemény tetejét (hirtelen ötlettől vezérelve egy fogpiszkáló segítségével kicsit összekevertem a krémet és a csokimázat, ettől picit márványos lett a sütemény teteje).
Jól lehűtve tálaljuk.
----------------------------------
összesen kb. 1110 Ft + a meggybefőtt
A tésztához az egész tojásokat és a cukrot keverjük legalább 10 percig gépi habverővel, majd 3-4 részletben dolgozzuk hozzá a kakaóporral elkevert lisztet is. Legvégül csurgassuk hozzá a tál oldalán az olajat és a vizet. Az elkészült tésztát simítsuk sütőpapírral bélelt tepsibe és 200 fokon süssük meg. Hagyjuk kihűlni.
A pudingport és a kakaóport keverjük össze egy kisebb lábosban, majd adjuk hozzá a cukrot is és a tejjel felöntve alacsony lángon főzzük sűrűre. Még forrón beletördeljük az étcsokit és addig kevergetjük, amíg az teljesen felolvad a forró pudingban. Ezután teljesen kihűtjük és csak ekkor dolgozzuk hozzá a habosra kavart vajat és végül a magozott meggybefőttet. A kész krémet kenjük rá a kihűlt tésztalap tetejére.
A kakaóport és a porcukrot vegyítsük össze és annyi forró vízzel keverjük simára, amennyivel egy nem túl folyós, de azért kenhető mázat kapunk. Ezzel vonjuk be a sütemény tetejét (hirtelen ötlettől vezérelve egy fogpiszkáló segítségével kicsit összekevertem a krémet és a csokimázat, ettől picit márványos lett a sütemény teteje).
Jól lehűtve tálaljuk.
Nyamm, olyan gusztán tálaltad, hogy majd' leugrik a képernyőről :)
VálaszTörlésTovábbi nyamikhoz ajánlom: A magyar úri család konyhája c. Egy kis hagyomány, Karácsony előtt
VálaszTörlés