2013. március 14., csütörtök

Citromkrémes lepény


Hűsítően citromos és kellőképpen finom ahhoz, hogy az ember ne tudjon leállni vele! Úgy kapkodtuk be az egyik szelet sütit a másik után, hogy öröm volt nézni:) Az eredeti Stahl verzióban egy mákos réteg is szerepel, amit én mák-hiány miatt kihagytam és a Kulka János féle citromos álom krémével helyettesítettem (amibe most nem került annyi citromlé és citromhéj). Mennyei lett a végeredmény!

Hozzávalók:
tészta:
22 dkg liszt 36 Ft
1 teáskanál sütőpor
12 dkg cukor 33 Ft
18 dkg hideg vaj 136 Ft (akciós, 379 Ft-ért kapható 500 grammos Ráma Harmóniával számolva)
1 tojás 40 Ft

Citromkrém:
2 nagy tojás 80 Ft
12 dkg cukor 33 Ft
2 jó nagy citrom leve (kb. 60 ml friss citromlé) 58 Ft
1 evőkanál étkezési keményítő (bagy 1 evőkanál főzni való vaníliás pudingpor)
1 citrom reszelt héja
5 dkg vaj 38 Ft

Habtejszínes krém:
1 nagy pohár 20%-os tejföl 199 Ft
fél liter habtejszín 370 Ft
ízlés szeinti porcukor (nálam 10 evőkanál)
1 evőkanál vanília aroma
1 citrom reszelt héja

(a Stahl féle mákos réteg:
15 dkg darált mák
15 dkg cukor
20 dkg ricotta
4 evőkanál tejföl
2 tojás
1 evőkanál főzős vaníliás pudingpor
fél citrom reszelt héja)
-----------------------
összesen kb. 1050 Ft

A tészta első három hozzávalóját keverjük össze, majd adjuk hozzá a vajat, dolgozzuk morzsalékossá, végül üssük hozzá a tojást. Gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze (ha nagyon lágy lenne, tegyük hozzá még lisztet). Erősen lisztezett felületen nyújtsuk ki a tepsink méretének megfelelő nagyságú téglalappá és sütőpapírt alátéve süssük 180 fokon 10 percig "vakon" (vagyis a tészta tetejére is sütőpapírt rakva és azt rizzsel megszórva -amit nehezékként használunk, hogy a tészta ne púposodjon fel), majd a rizst eltávolítva süssük addig, amíg a tészta szép világos színt kap. A megsült tésztát teljesen hűtsük ki.

A citromkrémhez az első öt hozzávalót vízgőz fölött, állandóan keverve, kb. 7 perc alatt sűrítsük be, majd a gőzről levéve oldjuk fel benne a vajat. Teljesen hűtsük ki (közben gyakran keverjünk rajta egyet, hogy a krém teteje ne ráncosodjon be).

A tejszínes krémhez egy nagyobb tálban keverjük össze a tejfölt, a cukrot, a habbá vert tejszínt, a reszelt citromhéjat és a vanília aromát. Felhasználásig tegyük hűtőbe, mert ez a krém is meg fog dermedni.

(ha a mákos réteget készítitek el, akkor kattintsatok ide)

A kihűlt tésztára kenjük rá a meghűlt citromkrémet, erre rá pedig a tejszínes krémet. Az egészet tegyük legalább fél napra hűtőbe, hogy megdermedjenek a krémek és a tészta is megpuhuljon. Közepes kockákra vágva tálaljuk. Tortaként is elkészíthető:)

23 megjegyzés:

  1. Fabulous, what a website it is! This web site presents helpful
    data to us, keep it up.

    Also visit my site; view

    VálaszTörlés
  2. Hú, ez csodajól néz ki, imádom a citromot, és mákom is van, ki fogom próbálni mindenképpen mákos réteggel, mert azt is imádom:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is imádom a mákot, de sosincs itthon akkor, amikor kellene! Ilyenkor jön az ötletelés: mivel lehetne helyettesíteni. Most ezzel a citromos habtejszínnel sikerült. Örülök, hogy tetszik a recept:)

      Törlés
  3. Nagyon ígéretes süti! A mákos réteg helyett mindenképp a citromosat részesítem előnyben, a Te verziód nyerő nálam!

    VálaszTörlés
  4. Igazán guszta! Tudnám nyelni én is:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mi is nyeltük, mint kacsa a nokedlit:)

      Törlés
    2. Ugorj be hozzánk, meghívlak egy húsvéti ajánlóra:-)

      Törlés
  5. Valóban mennyei, csak rá kell nézni :) nem csodálom hogy ha megkóstolja az ember akkor nem lehet abbahagyni :)

    VálaszTörlés
  6. Having read this I believed it was very enlightening.

    I appreciate you taking the time and effort to put this information together.
    I once again find myself personally spending a significant amount of time both reading
    and leaving comments. But so what, it was still worth it!


    my site: move next
    my webpage :: view next

    VálaszTörlés
  7. Most egy nagyot nyeltem, nagyon guszta. :)
    Szeretem a citromos sütiket, el is mentem, hamarosan elkészül nálunk is. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagylány állandóan rágja a fülemet, hogy mikor készítek még egy adagot...nemsokára ismétlés jön:)))

      Törlés
  8. Drága virtuális barátném, egyre jobban vágyom arra a bizonyos oklevélre.....;-)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tudod ugye, hogy hivatalos, írásos oklevél nélkül is minden általam készített finomságból jár Neked egy-két szelet?...:)

      Törlés
  9. Hát ezt nyáron tepsiszámra enném :)

    VálaszTörlés
  10. De nagyon jól néz ki, ezzel én sem tudnék leállni, még jó, hogy nincs előttem! :)

    VálaszTörlés
  11. This is my first time visit at here and i am really impressed to read all at single
    place.

    Also visit my website screen next

    VálaszTörlés
  12. Nyálcsorgatóan jól néz ki. Fincsi. :P

    VálaszTörlés
  13. Szeretném elkészíteni, de kérnék egy kis segítséget a tepsi méretére vonatkozóan.
    Nagyon jók a receptek, gratulálok az oldalhoz!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az én tepsim 28*33 cm-es. Örülök, hogy tetszik a recept és a blogom is!:)

      Törlés