2013. január 22., kedd

Öcsigolyó puliszka köntösben

A facebookon meghirdetett egyik receptversenyen láttam ezt az érdekes elnevezésű receptet, amire muszáj volt rákattintanom. A gyors elolvasást, mosolyra húzódó száj, elhatározás, bevásárlás és a megvalósítás követett. Nagyon tetszett a darált húsba kevert sonka, füstölt sajt és savanyú uborka ötlete, tulajdonképpen ennek az izgalmasnak tűnő kombinációnak köszönhetően vágtam bele az elkészítésbe. Az eredeti receptben bacon szalonnába kell csomagolni a golyókat, én inkább a puliszka mellett döntöttem. És bár nem derült ki, hogy miért "Öcsigolyó" ez az étel, az biztos, hogy felkerült az állandó étlapunkra...:)

Hozzávalók:

fél kg darált sertéshús
15 dkg sonka
18 dkg füstölt sajt
2-3 db savanyú uborka
1 közepes fej hagyma
zsemlemorzsa (vagy 2 db zsömle kevés tejbe áztatva és jól kinyomkodva)
2 tojás
1 kávéskanál kakukkfű
1 kávéskanál fűszerpaprika
só, bors
olaj vagy kacsazsír

a puliszkához:
6 dl kukoricadara
kb. 1,5 liter víz
1 zöldségleves kocka

a párolt lilakáposztához:
olaj
3 evőkanál cukor
1 fej lilakáposzta
ecet
őrölt fűszerkömény

A húsgolyókhoz keverjük össze a darált húst az apró kockákra vágott sonkával, a reszelt füstölt sajttal, a szintén apró kockákra vágott uborkával, a lereszelt vagy nagyon apróra vágott hagymával (amit kevés olajon meg is lehet fonnyasztani előtte - én nem szoktam), a két enyhén felvert tojással, a zsemlemorzsával és a fűszerekkel. Jól gyúrjuk össze, majd formázzunk diónyi gömböket a masszából. Tegyük olajjal vagy kacsazsírral kikent hőálló tálba és 200 fokon süssük puhára.

A párolt lilakáposzta elkészítését itt találjátok.

A puliszkához tegyük fel a vizet forrni, majd ízesítsük sóval és dobjuk bele a zöldségleves kockát. Amint a víz felforrt, apránként, állandóan kevergetve szórjuk hozzá a kukoricadarát. A kevergetést nem abbahagyva főzzük kb. 5 percig, majd zárjuk el alatta a gázt. Terítsünk ki egy nagyobb alufólia darabot, kenjük meg olajjal (vagy kacsazsírral) és kenjük szét rajta kb. 1-1,5 cm vastagon a puliszkát. Sorakoztassuk rá egy sorban a kisült húsgolyókat, majd a hosszabbik vége felől tekerjük fel (az alufólia segítségével) a masszát. Az így kapott tekercset óvatosan helyezzük vissza a húsgolyók sütésére használt hőálló tálba és a sütőben pirítsuk meg a tetejét. (ha több húsgolyó lenne, mint amennyi ráfér a kiterített puliszkára, akkor készítsünk két tekercset).

A megpirult tekercseket hagyjuk langyosra hűlni, majd vágjuk szeletekre és a párolt káposztával tálaljuk.

14 megjegyzés:

  1. Vicces neve ellenére igen mutatós :)

    VálaszTörlés
  2. Hogy Te miket tudsz?! Ez valami isteni király étel :) köszi :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, bár nem saját étel...de attól még istenien király:)

      Törlés
  3. Öcsisajt..., ez szuper!!! :))))
    (Ha kinyomoztad, hogy miért Öcsigolyó, ugye megosztod majd?)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ...Köszi:)Kérdésedre a válasz: YES!

      Törlés
  4. Milyen különleges és milyen finom étel! :) Nagyon finom lehet a hozzávalók alapján, és nagyon dekoratív is! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is örülök, hogy ráklikkeltem a receptverseny oldalán, tényleg megérte! Kicsit fel lehet dobni így az unalmas fasírt receptünket:)

      Törlés
  5. Nekem is az öcsisajt ugrott be először:) Nagyon klassz recept, nekem is tetszik, kipróbálandó listára felkerült:)

    VálaszTörlés
  6. Ez nagyon guszta! Elrakom, egyszer sort kerítek rá.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy mentetted! Érdemes kipróbálni:)

      Törlés