A facebookon meghirdetett egyik receptversenyen láttam ezt az érdekes elnevezésű receptet, amire muszáj volt rákattintanom. A gyors elolvasást, mosolyra húzódó száj, elhatározás, bevásárlás és a megvalósítás követett. Nagyon tetszett a darált húsba kevert sonka, füstölt sajt és savanyú uborka ötlete, tulajdonképpen ennek az izgalmasnak tűnő kombinációnak köszönhetően vágtam bele az elkészítésbe. Az eredeti receptben bacon szalonnába kell csomagolni a golyókat, én inkább a puliszka mellett döntöttem. És bár nem derült ki, hogy miért "Öcsigolyó" ez az étel, az biztos, hogy felkerült az állandó étlapunkra...:)
Hozzávalók:
fél kg darált sertéshús
15 dkg sonka
18 dkg füstölt sajt
2-3 db savanyú uborka
1 közepes fej hagyma
zsemlemorzsa (vagy 2 db zsömle kevés tejbe áztatva és jól kinyomkodva)
2 tojás
1 kávéskanál kakukkfű
1 kávéskanál fűszerpaprika
só, bors
olaj vagy kacsazsír
a puliszkához:
6 dl kukoricadara
kb. 1,5 liter víz
1 zöldségleves kocka
só
a párolt lilakáposztához:
olaj
3 evőkanál cukor
1 fej lilakáposzta
ecet
só
őrölt fűszerkömény
A húsgolyókhoz keverjük össze a darált húst az apró kockákra vágott sonkával, a reszelt füstölt sajttal, a szintén apró kockákra vágott uborkával, a lereszelt vagy nagyon apróra vágott hagymával (amit kevés olajon meg is lehet fonnyasztani előtte - én nem szoktam), a két enyhén felvert tojással, a zsemlemorzsával és a fűszerekkel. Jól gyúrjuk össze, majd formázzunk diónyi gömböket a masszából. Tegyük olajjal vagy kacsazsírral kikent hőálló tálba és 200 fokon süssük puhára.
A párolt lilakáposzta elkészítését itt találjátok.
A puliszkához tegyük fel a vizet forrni, majd ízesítsük sóval és dobjuk bele a zöldségleves kockát. Amint a víz felforrt, apránként, állandóan kevergetve szórjuk hozzá a kukoricadarát. A kevergetést nem abbahagyva főzzük kb. 5 percig, majd zárjuk el alatta a gázt. Terítsünk ki egy nagyobb alufólia darabot, kenjük meg olajjal (vagy kacsazsírral) és kenjük szét rajta kb. 1-1,5 cm vastagon a puliszkát. Sorakoztassuk rá egy sorban a kisült húsgolyókat, majd a hosszabbik vége felől tekerjük fel (az alufólia segítségével) a masszát. Az így kapott tekercset óvatosan helyezzük vissza a húsgolyók sütésére használt hőálló tálba és a sütőben pirítsuk meg a tetejét. (ha több húsgolyó lenne, mint amennyi ráfér a kiterített puliszkára, akkor készítsünk két tekercset).
A megpirult tekercseket hagyjuk langyosra hűlni, majd vágjuk szeletekre és a párolt káposztával tálaljuk.
Vicces neve ellenére igen mutatós :)
VálaszTörlésIgen...:) Mutatósan finom.
TörlésHogy Te miket tudsz?! Ez valami isteni király étel :) köszi :)
VálaszTörlésKöszönöm, bár nem saját étel...de attól még istenien király:)
TörlésÖcsisajt..., ez szuper!!! :))))
VálaszTörlés(Ha kinyomoztad, hogy miért Öcsigolyó, ugye megosztod majd?)
...Köszi:)Kérdésedre a válasz: YES!
TörlésMilyen különleges és milyen finom étel! :) Nagyon finom lehet a hozzávalók alapján, és nagyon dekoratív is! :)
VálaszTörlésÉn is örülök, hogy ráklikkeltem a receptverseny oldalán, tényleg megérte! Kicsit fel lehet dobni így az unalmas fasírt receptünket:)
TörlésNekem is tetszik!!!
VálaszTörlésKöszönöm:)
TörlésNekem is az öcsisajt ugrott be először:) Nagyon klassz recept, nekem is tetszik, kipróbálandó listára felkerült:)
VálaszTörlésKöszönöm:)
TörlésEz nagyon guszta! Elrakom, egyszer sort kerítek rá.
VálaszTörlésÖrülök, hogy mentetted! Érdemes kipróbálni:)
Törlés