2012. július 5., csütörtök

NYÁR - 15. hét - CSÜTÖRTÖK - Ropogós tonhalas mini szendvics



A párom és én imádjuk a tonhalat, ami sajnos a gyerkőcökről nem mondható el. Azért sajnos, mert a tonhal nem csak istenien finom, hanem nagyon egészséges is és a minimális hal fogyasztásunk mellett bele kellene férnie az étrendjükbe. Kisfiam még el-el majszolgatja, de a csajok hallani sem akarnak a tonhalas kajákról. Ma viszont győzött a tonhal iránti vágy és ezeket a nagyon egyszerű, mégis remek kis mini szendvicseket tálaltam vacsorára (persze a csajsziknak külön étel készült, mégpedig meggyes túrógombóc)...

Hozzávalók kb. 18-20 darabhoz:

2 db 80 grammos tonhal konzerv (most akciós volt, mégpedig 3-et fizet +1 ajándék, így került 1299 Ft-ba) 650 Ft
2 db kifli 38 Ft
1 gerezd fokhagyma
2 jégsaláta levél (1 jégsaláta 350 Ft)
1 paradicsom 25 Ft
fél üveg magozott zöld olajbogyó 109 Ft

az öntethez:
1 kis pohár tejföl 85 Ft
1 evőkanál mustár
2 szál újhagyma
1 evőkanál száraz fehérbor
só, őrölt fehér bors
1 evőkanál aprított kapor
1 evőkanál aprított petrezselyemzöld
1 evőkanál citromlé

szendvics pálcika
------------------------------------
összesen kb. 1300 Ft

Először az öntetet készítsük el, mert kis idő kell ahhoz, hogy az ízek összeérjenek: a tejfölt keverjük össze a mustárral, az újhagyma vékonyan felszeletelt fehér részével, a borral, sóval, borssal és a citromlével. Az ízesített tejfölt tegyük bele két tálkába és az egyikhez adjuk hozzá az aprított kaprot, a másikhoz pedig az aprított petrezselyemzöldet. Egyenlőre tegyük félre.

A kifliket szeleteljük fel 3 mm vastag karikákra (ügyeljünk arra, hogy páros számú kiflit vágjunk, hogy mindegyiknek legyen párja).

A tonhalat borítsuk tányérra és a kifolyó ízletes olajat öntsük egy nagyobb serpenyőbe. Reszeljük hozzá a fokhagymát, majd gyújtsuk meg a serpenyő alatt a gázt. Amikor a fokhagymás olaj melegedni kezd és megérezzük a fokhagyma illatát, rakosgassuk rá a fokhagymás olajra a kiflikarikákat. Pirítsuk meg őket halvány sárga színűre, majd szedjük ki és tegyük tányérra.

Fogjunk egy megpirult, ízletes kiflikarikát, tegyünk rá egy rászabott jégsaláta darabot, egy rá illő paradicsom szeletet és erre pedig egy tonhal darabot. Locsoljuk meg egy teáskanál kapros vagy petrezselyemzöldes öntettel, fedjük be egy másik ropogós, ízletes kiflikarikával és az egészet tűzzük össze egy szendvics pálcikával, melyre a tűzés előtt egy olajbogyót húztunk.

Az összes kiflit készítsük el ilyen módon és váltogatva használjuk fel a kapros és a petrezselymes öntetet. A díszítéshez az olajbogyón kívül tehetünk még a szendvics pálcára sajtot, vékony paradicsom szeleteket is.

A megmaradt hozzávalókból (jégsaláta, paradicsom, olajbogyó, tonhal) keverjünk egy salátát és locsoljuk meg a kimaradt kapros vagy petreszelymes tejföllel.

3 megjegyzés:

  1. Jajj de lecsúszna nekem most ebből egy-kettő...:-P

    VálaszTörlés
  2. Hát, a meggyes túrógombóc se rossz, de ezt nem cserélném el rá. Jó, hogy eszembe juttattad, érik egy tonhalkrém készítés. :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon kis guszták lettek, én is szeretem a tonhalat, úgyhogy jöhet! :)

    VálaszTörlés