2012. június 15., péntek

Joghurtos epres (sütés nélkül)





Kezdek teljesen beleszeretni a sütés nélküli, kekszes alapú édességekbe! De hát ki az, aki nyáron, az egyébként is meleg konyhában szereti bekapcsolni a sütőt, hogy tésztát süssön?! Jó, néha azért én is kedvet kapok ehhez, de inkább az ilyen és ehhez hasonló (álom meggyes, emeletes álom süti) sütés nélkül is mennyeien finom, gyümölcsös édességeket választom! A mai joghurtos, jól lehűtött finomságnak pedig ki tudna a nyári melegben ellenállni?...:)

Versunál beneveztem a ma induló "Jöhet a desszert?...Játékra fel!" mókára ezzel az édességgel. Remélem mindenki tetszését elnyeri:)

Hozzávalók egy 32*24-es tepsihez:

az alaphoz:
30 dkg darált keksz 161 Ft
6 dkg vaj 52 Ft
6 dkg porcukor 25 Ft
kb. 1 dl tej 16 Ft

a joghurtos részhez:
fél liter natúr joghurt (1 nagy és 1 kicsi pohár) 248 Ft
1 teáskanál vanília aroma
4-5 evőkanál cukor
30 dkg eper 299 Ft
2 dl habtejszín 155 Ft
1 zacskó zselatin

a tetejére:
2 dl habtejszín 155 Ft
1 evőkanál porcukor
1 zacskó habfixáló 65 Ft
kb. 10 szem eper
5 dkg mandula szirom 182 Ft
-----------------------------
összesen 1360 Ft

Az alaphoz a darált kekszet, a porcukrot és a vajat jól gyúrjuk össze, majd annyi tejet adjunk hozzá, amennyivel egy nem morzsalékos, hanem összeálló masszát kapunk. A kész kekszes alapot nyomkodjuk bele a tepsibe.

A joghurtos részhez egy kisebb lábosban melegítsük fel a joghurtot, a vanília aromát és a cukrot (forrnia nem szabad!), majd ha már meleg (de nem forró) keverjük hozzá a zselatint is. Húzzuk le a gázról és hűtsük ki.

Közben a habtejszínt verjük fel, az epret jól mossuk meg és vágjuk kisebb darabokra, majd mindkettőt keverjük hozzá a kihűlt joghurtos krémhez. Az egészet öntsük rá a kekszes alapra és tegyük hűtőbe pár órára, hogy megdermedjen.

Az idő letelte után a másik habtejszínt keverjük össze a porcukorral és a habfixálóval, majd verjük kemény habbá. A maradék epret mossuk meg és szeleteljük fel vékony karikákra. A mandula szirmot száraz serpenyőben pirítsuk meg.

A megdermedt joghurtos alapra kenjük rá a felvert tejszínt, majd rakosgassuk ki felváltva egy sor eperrel és egy sor pirított mandula szirommal.

Az elkészült édességet kockákra vágva tálaljuk.

7 megjegyzés:

  1. Húú, micsoda sorminta, nagyon gusztusos.

    VálaszTörlés
  2. Ez már merénylet az ízlelőbimbók ellen :-)) Nagyon szép lett és a recept is mennyei.......köszönöm.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon tetszik,gyögyörüek lettek a kis kockák:))

    VálaszTörlés
  4. Valóban nemigen lehet ellenállni ennek a finom desszertnek, olyan guszta! :)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon jól néz ki, az epret én sütés nélküli édességekben szeretem legjobban:)

    VálaszTörlés
  6. Fantasztikusan néz ki , jó magam is odavagyok a nyári melegben a sütés nélküli finomságokért .

    VálaszTörlés
  7. Holnap kipróbálom, köszi a receptet

    VálaszTörlés