2012. július 9., hétfő

"Nagylányt a táborból hazaváró" menü - DESSZERT





 

MÁLNAKRÉMES TÚRÓS TORTA

Na, a desszerten azért gondolkoznom kellett. Három dolog volt biztos: 1. málna legyen benne, 2. sütés nélküli legyen, 3. olyat készítsek, amit még nem. Végül is fél óra hezitálás után ezt a desszertet álmodtam és valósítottam meg, amelyből a kekszes alapot már számtalanszor elkészítettem, a túrós réteg sem volt ismeretlen, viszont a tetején lévő málnakrémet most csináltam először. Az ihletet Dittától merítettem, aki citromkrémmel vonta be a túrós torta tetejét. Ezt továbbgondolva készült el nálam a málnakrémes bevonat, ami sikert aratott, úgyhogy nem lőttem mellé a desszerttel sem...:)

Hozzávalók egy 26 cm-es kerek torta formához:

kekszes alap:
30 dkg darált háztartási keksz 161 Ft
12 dkg puha vaj 104 Ft
10 dkg porcukor 36 Ft
kevés folyadék (lehet málnaszörp sima vízzel kikeverve, lehet málnapüré vagy málnalekvár kevés vízzel folyósabbá téve)

túrós réteg:
fél kg túró 359 Ft
12 dkg porcukor 43 Ft
1 zacskó vaníliás cukor 37 Ft
1 citrom leve és reszelt héja 48 Ft
kb. 1 dl habtejszín 74 Ft
5 dkg málna 61 Ft

Málnakrémhez:
30 dkg málna összepürésítve 369 Ft
2 tojás 76 Ft
1 tojás sárgája 38 Ft
15 dkg cukor 41 Ft
5 dkg vaj 44 Ft
1 zacskó zselatin 116 Ft
fél citrom leve 24 Ft
-------------------------------------
összesen 1630 Ft

A kekszes alaphoz a darált kekszet morzsoljuk el a porcukorral és a vajjal, majd annyi folyadékkal gyúrjuk tovább, amennyivel egy nem morzsalékos, hanem összeálló, jól formázható masszát kapunk. A kész alapot nyomkodjuk bele a forma aljába.

A túrós réteghez keverjük össze a villával áttört túrót, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a citrom levét és reszelt héját és annyi habtejszínnel dolgozzuk össze, amennyivel egy könnyen kenhető krémet kapunk. Óvatosan forgassuk bele a málnát is és a kész túrós krémet kenjük rá a kekszes alapra.

A málnakrémhez a málnát pürésítsük össze botmixerrel (kb. 2 dl lesz, ha nincs annyi, akkor pótoljuk ki a kekszes alaphoz is használt málnaszörppel vagy vízzel). A tojásokat és a sárgáját habosítsuk fel egy kisebb lábosban, majd tegyük fel melegedni a cukorral, a fél citrom levével, a pürésített málnával és alacsony lángon, állandóan kavargatva sűrítsük be. Húzzuk le a tűzről és még melegen keverjük hozzá a vajat is. Hűtsük ki és közben gyakran keverjük át, hogy a krém teteje ne bőrösödjön be.

A zselatint melegítsük össze 4 evőkanál vízzel (forralni nem szabad), majd a tűzről lehúzva keverjünk el benne kevés málnakrémet és az egészet öntsük hozzá a többi málnakrémhez. Jól keverjük el, majd borítsuk rá a túrós rétegre.

A kész tortát tegyük hűtőbe annyi időre, amíg a málnakrém megdermed rajta és csak ezután szeleteljük fel.

A megszilárdult málnakrém tetejét tetszés szerint kidíszíthetjük pár szem málnával.


8 megjegyzés:

  1. Jól megoldottad a feladatot! Igazán mutatós finomság!

    VálaszTörlés
  2. Ilyen szuper kívánságmenüre én is szívesen mennék haza:) Nagyon klassz a torta is meg a többi fogás is, a lányod biztosan elégedett volt:)

    VálaszTörlés
  3. Ejha, azt hiszem nekem is nagy kedvencem lenne ez a torta...

    VálaszTörlés
  4. Hát, az egész menü jöhetett volna nekem is, így tökéletes minden, ahogy van! :)

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm lányok a kedves szavakat! A szeretet -mint ahogy látjátok- csuda kreativvá teszi az embert és képes arra, hogy a szeretett lénynek ilyen finomságokat készítsen, mosolyt csalva az arcára:)

    VálaszTörlés
  6. Hát egy ilyen tortáért én is hanyatt-homlok rohannék haza bármilyen jó táborból!! :-)))

    VálaszTörlés
  7. Üde, ízletes lehetett ez a totrta:) szép!

    VálaszTörlés