Nagyon szeretjük a csirkemájat, de viszonylag kevés elkészítési módját ismerem. Ezért is örültem meg Juditka receptjének, mely már első olvasatra nagyon izgalmasnak tűnt: burgonyapürével egybesült csirkemáj, melynek tetejére a sütés közben rántotta réteg sül! Pici módosítás, hogy saját magam is hozzátegyek valamit a recepthez: a burgonyapüréhez zellert is kevertem, a májhoz pedig fehérbort és almát is adtam.
Hozzávalók:
70 dkg csirkemáj 645 Ft
1 fej lilahagyma 58 Ft
1 fel vöröshagyma 13 Ft
só, bors, majoránna
pirospaprika
kb. 1 dl fehérbor
1-2 evőkanál kacsazsír
1-2 evőkanál kacsazsír
1,5 kg burgonya 178 Ft
1 kisebb fej zellergumó 125 Ft
só
tej
4 db tojás 152 Ft
só, bors
1 csokor petrezselyemzöld 50 Ft
---------------------------------
összesen kb. 1230 Ft
A májas raguhoz először pároljuk meg jó puhára a kétféle, félfőre vágott hagymát a kacsazsíron. Közben tisztítsuk meg a csirkemájat és vágjuk mindegyiket 2-3 darabba. A megpárolódott hagymát szórjuk meg kevés pirospaprikával, borítsuk hozzá a csirkemájat, fűszerezzük és a bort aláöntve, közepes lángon főzzük puhára (8-10 perc alatt megpuhul a máj).
A meghámozott és felkockázott burgonyát és zellert sós vízben főzzük meg, majd szűrjük le és annyi tejjel mixeljük össze, amennyivel egy kellemesen lágy pürét kapunk.
Egy hőálló tál aljában terítsük szét a püré felét, erre kerüljön rá a máj, majd borítsuk be a püré másik felével.
A tojásokat verjük fel habosra a sóval és a borssal, majd öntsük rá az étel tetejére. Az egészet szórjuk meg az apróra vágott petrezselyemzölddel és 200 fokos sütőben süssük addig, amíg a tetején megszilárdul a tojás.
A májas raguhoz először pároljuk meg jó puhára a kétféle, félfőre vágott hagymát a kacsazsíron. Közben tisztítsuk meg a csirkemájat és vágjuk mindegyiket 2-3 darabba. A megpárolódott hagymát szórjuk meg kevés pirospaprikával, borítsuk hozzá a csirkemájat, fűszerezzük és a bort aláöntve, közepes lángon főzzük puhára (8-10 perc alatt megpuhul a máj).
A meghámozott és felkockázott burgonyát és zellert sós vízben főzzük meg, majd szűrjük le és annyi tejjel mixeljük össze, amennyivel egy kellemesen lágy pürét kapunk.
Egy hőálló tál aljában terítsük szét a püré felét, erre kerüljön rá a máj, majd borítsuk be a püré másik felével.
A tojásokat verjük fel habosra a sóval és a borssal, majd öntsük rá az étel tetejére. Az egészet szórjuk meg az apróra vágott petrezselyemzölddel és 200 fokos sütőben süssük addig, amíg a tetején megszilárdul a tojás.
Még melegen tálaljuk.
Én is leragadtam a rántott és resztelt májnál de most új távlatokat nyitottál! Köszi! :)))
VálaszTörlésNagyon szívesen!:)))
TörlésNem rossz, az élvezetek halmozása! :) Tetszik a rántotta a tetején! :)
VálaszTörlésIgen, jó ötletnek bizonyult! Finom rántotta réteg keletkezett tőle az étel tetején:)
TörlésCsirkemáj-recept, eszméletlen finom: sok-sok hagymán kell a májat megpirítani borssal, pici vegetával. Közben bármilyen tésztát kifőzni, utolsó 5 percre zöldborsót is mellétenni főni. Mikor megfőtt, leszűrni, hozzáadni a májhoz, együtt pirítani picit, végül tejfölt és kevés mustárt, sót és kevéske cukrot hozzáadni, összerottyantani. Tálaláskor parmezán mehet rá :)
VálaszTörlésNagyon szépen köszi ezt a finom receptet! A leírásból azt tűnt ki, hogy egyszerű és finom ételről van szó, ami nálam a vezérvonal!:)
TörlésÚjfajta fincsi recept májjal.Nálam többségben hagymás máj készül puliszkával, vagy csak simán sült máj rizzsel.
VálaszTörlésBarbi is adott egy jó receptet, köszönjük:-)
Hagymás máj puliszkával...hmmmm...jól hangzik! Köszi a receptet!:)
TörlésNagyon jó - köszi - én is imádom a májat!!!!
VálaszTörlésÜdv. a klubban:)))
Törlés