2013. május 27., hétfő

Tócsni liszt nélkül, sütőben sütve


Ez a recept reszelt, sült krumpli néven a Kifőztük magazin májusi számában jelent meg, több más, hasonlóan finom recept mellett. Én vadászom a hétköznapi, gyorsan elkészíthető, mégis finom ételeket, így nem volt kérdés az elkészítése. És ha már készült nálunk lángos sütőben sütve, miért ne lehetne ez a tócsni is remek ebben a formában? Megspórolva ezzel sok olajat, valamint a lakásban terjengő olajszagot, hogy az egészségmegőrzéséről már ne is beszéljek. A nálunk hagyományosan készülő lepcsánkához képest került hozzá vöröshagyma és császárszalonna, viszont kimaradt belőle a liszt. A végeredmény nagyon finom lett. Érdemes megkóstolni:)

Hozzávalók:

1 kg krumpli hámozva, lereszelve
1 nagyobb fej vöröshagyma aprítva
3 gerezd fokhagyma
2 tojás
10 dkg császárszalonna kisebb kockákra vágva
só, bors

tálaláshoz tejföl

A lereszlet krumplit tegyük szűrőbe kb. 20 percre, hogy lecsöpögjön (ha nem használunk szűrőt, akkor hagyjuk a tálban pihenni, majd az idő letelte után kezünkkel jól nyomkodjuk ki belőle a nedvességet), majd keverjük hozzá a hagymát, a zúzott fokhagymát, a szalonnát, a tojást, végül a sót és a borsot. Egy hőálló tálat kenjünk ki olajjal és simítsuk el benne a krumplis masszát. Fedjük be alufóliával és 180 fokos sütőben kb. 35 percig pároljuk, majd a fóliát levéve róla süssük pirosra (mi már annyira éhesek voltunk, hogy nem tudtuk kivárni a krumplimassza pirosra sülését...)

Az elkészült tócsnit tejföllel tálaljuk.

TIPP: az eredeti receptben kolbászt is kevertek a masszához, ami szintén remek ízt ad a tócsninak. Mivel mi imádjuk a savanyú káposztát, legközelebb az is kerül hozzá, tálalásokr pedig egy kis pirospaprikát fogok a tejfölbe keverni...

10 megjegyzés:

  1. Azt hiszem ezt kipróbálom:) Mert nagyon nem szeretek olajban ilyeneket sütni. Vagy megégetem a külsejét (belül nyers marad), vagy kívül jó, de belül nyers. :)

    VálaszTörlés
  2. Imádjuk, csak mindig a szagok végett rettegek mikor sütőm őket!:))

    VálaszTörlés
  3. Engem megfőztél vele, megint! ;-))

    VálaszTörlés
  4. Hohohó, tetszik ez a sütőben készült változat! :))

    VálaszTörlés
  5. Kitűnő vacsora! Én mindig a vacsorákkal vagyok felakadva, hogy ne is kelljen sokat konyházni, finom is legyen és persze változatos is. Lehet még holnap elkészítem, örülni fognak neki:-) köszi!

    VálaszTörlés
  6. Imádjuk a Tócsnit és így ahogy Te készítetted sokkal jobb mert valóban nem lesz olajszag a lakásban :D

    VálaszTörlés
  7. Még a hétvégén el fogom készíteni. Egyszerű és nagyszerű, tetszik. :)

    VálaszTörlés
  8. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés