Apukám kedvenc édességei közé a túrós sütemények tartoznak, közülük is kiemelt helyen áll a Rákóczi túrós. Nem telhet el úgy családi ünnepség, hogy ne készítsek egy tepsivel belőle. Megunhatatlanul finom....:)
Hozzávalók:
a tésztához:
24 dkg liszt 39 Ft
12 dkg vaj 104 Ft
6 dkg cukor 17 Ft
1 tojássárgája 40 Ft
1 dl tejföl 65 Ft
1 csomag sütőpor 37 Ft
1 citrom reszelt héja
a töltelék:
fél kg túró 369 Ft
10 dkg cukor 28 Ft
2 tojás (szétválasztva) 80 Ft
1 teáskanál vanília aroma
1 citrom reszelt héja
kevés zsemlemorzsa
a habrácshoz:
3 tojásfehérje 80 Ft
15 dkg porcukor 36 Ft
baracklekvár (nálam házi)
--------------------------
összesen kb. 910 Ft
A lisztet keverjük össze a sütőporral, a cukorral, a reszelt citromhéjjal, majd morzsoljuk el a vajjal , a tejföllel és a tojássárgájával. Az egészet gyúrjuk össze és az omlós tésztát fóliába csomagolva tegyük 30 percre hűtőbe.
A túrót villával törjük át, majd dolgozzuk hozzá a cukrot, tojássárgákat, a vanília aromát, a reszelt citromhéjat, végül pedig a tojásfehérjéből vert kemény habot is.
A hűtőből kivett tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki a tepsink méretének megfelelő nagyságúra, majd tegyük bele a vajazott-lisztezett vagy sütőpapírral bélelt tepsibe. Tetejét szurkáljuk meg egy villa segítségével, majd 180 fokos sütőben süssük kb. 10 percig. Ezután a sütőből kivéve szórjuk meg vékony rétegben a zsemlemorzsával és simítsuk rá a túrós krémet. A sütőbe visszatéve további 25 percig süssük.
Közben verjük kemény habbá a tojásfehérjét a porcukorral, tegyük habzsákba és a sütőből kivett sütemény tetejét rácsozzuk be vele a képen látható módon. Tegyük vissza még 10-15 percre a sütőbe, amíg a habrács megszínesedik.
Eközben a lekvárt keverjük ki egy tálkában, hogy folyósabb legyen, tegyük bele a habzsákba és nyomjunk egy-egy adagot a kész sütemény rácsközeibe.
A sütemény hagyjuk a tepsiben kihűlni és csak ezután szeleteljük fel.
a tésztához:
24 dkg liszt 39 Ft
12 dkg vaj 104 Ft
6 dkg cukor 17 Ft
1 tojássárgája 40 Ft
1 dl tejföl 65 Ft
1 csomag sütőpor 37 Ft
1 citrom reszelt héja
a töltelék:
fél kg túró 369 Ft
10 dkg cukor 28 Ft
2 tojás (szétválasztva) 80 Ft
1 teáskanál vanília aroma
1 citrom reszelt héja
kevés zsemlemorzsa
a habrácshoz:
3 tojásfehérje 80 Ft
15 dkg porcukor 36 Ft
baracklekvár (nálam házi)
--------------------------
összesen kb. 910 Ft
A lisztet keverjük össze a sütőporral, a cukorral, a reszelt citromhéjjal, majd morzsoljuk el a vajjal , a tejföllel és a tojássárgájával. Az egészet gyúrjuk össze és az omlós tésztát fóliába csomagolva tegyük 30 percre hűtőbe.
A túrót villával törjük át, majd dolgozzuk hozzá a cukrot, tojássárgákat, a vanília aromát, a reszelt citromhéjat, végül pedig a tojásfehérjéből vert kemény habot is.
A hűtőből kivett tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki a tepsink méretének megfelelő nagyságúra, majd tegyük bele a vajazott-lisztezett vagy sütőpapírral bélelt tepsibe. Tetejét szurkáljuk meg egy villa segítségével, majd 180 fokos sütőben süssük kb. 10 percig. Ezután a sütőből kivéve szórjuk meg vékony rétegben a zsemlemorzsával és simítsuk rá a túrós krémet. A sütőbe visszatéve további 25 percig süssük.
Közben verjük kemény habbá a tojásfehérjét a porcukorral, tegyük habzsákba és a sütőből kivett sütemény tetejét rácsozzuk be vele a képen látható módon. Tegyük vissza még 10-15 percre a sütőbe, amíg a habrács megszínesedik.
Eközben a lekvárt keverjük ki egy tálkában, hogy folyósabb legyen, tegyük bele a habzsákba és nyomjunk egy-egy adagot a kész sütemény rácsközeibe.
A sütemény hagyjuk a tepsiben kihűlni és csak ezután szeleteljük fel.
Nagyon szép lett! Isteni színe van a lekvárodnak!!!!
VálaszTörlésKöszönöm:)
TörlésDe szép szabályosan rácsoztad be! A túrós sütik nálunk is toplistásak, kivétel nélkül.
VálaszTörlésKöszönöm Gerdi! Olyan sokszor rácsoztam már, hogy akár csukott szemmel is meg tudnám csinálni:)
TörlésÉn ritkán sütöm, épp nemrég volt, de mi is nagyon szeretjük. Nálunk nagytatám kedvence volt:)
VálaszTörlésÚgy látszik, legfőképpen a teremtés koronái kedvelik ezt a süteményt:)
TörlésAhogy írod, Tünde, megunhatatlanul finom! :) Csodaszép a képen! :)
VálaszTörlésKöszönöm! (a dícsérő szavaid is megunhatatlanok:)))))
TörlésNagyon guszta! Minden jöhet, ha túrós:-)
VálaszTörlés:)...minhta csak apukámat hallanám:)
TörlésHúsvétra elkészítettem, köszönöm szépen a receptet! (http://konyhavirtuoz.blogspot.hu/2013/04/rakoczi-turos.html)
VálaszTörlés