Az ajándékba adott karácsonyi kekszek kollekció része volt mindkét keksz, melyeket már egyszer kiposztoltam (sárgabarackos barlangocska, pilótakeksz), de most egyrészt változtattam kicsit a már kipróbált recepten, másrészt pedig most jobban sikerült mindkét keksz, mint először. Így arra a következtetésre jutottam, hogy megérdemelnek még egy bejegyzést.
A sárgabarack helyett most meggyel képzeltem el a barlangocskát, tehát következzen így a recept:
Meggyes barlangocska hozzávalói:
a tésztához:
25 dkg puha vaj 217 Ft
1 dl cukor kb. 42 Ft
1,5 teáskanál vanília aroma
1 csomag sütőpor 37 Ft
csipet só
1 csapott teáskanál mézeskelács fűszerkeverék
4,5 dl liszt kb. 60 Ft
1 citrom reszelt héja 58 Ft
a meggyes töltelékhez:
kevés meggylekvár vagy
30 dkg fagyasztott magozott meggy 289 Ft
kb. 2 dl víz
ízlés szerinti cukor
1 evőkanál étkezési keményítő
kb. 30 db papírkapszli a muffinsütő horpadásaiba
------------------------------
összesen kb. 750 Ft
A puha vajat habosítsuk össze a cukorral, vanília aromával, majd apránként dolgozzuk hozzá a sütőporral, sóval, mézeskalács fűszerkeverékkel, reszelt citromhéjjal elkevert lisztet. Jól dolgozzuk össze és lisztezett felületen sodorjunk egy hosszúkás hengert, amit osszunk kb. 30 egyenlő részre (nekem 12 db barlangocska tud egyszerre sülni a muffinsütőmben, ezért 36 db részt vágtam le a hengerből, így 3 tepsi barlangocskám lett, amit leginkább -a megajándékozottakon kívül- kisfiam díjazott: egymás után falta be az aprósütiket...). Minden darabot gömbölyítsünk a kezünkkel és tegyük bele a papírkapszlival kibélelt muffinsütő horpadásaiba. Közepükbe fakanál nyelének a végével fúrjunk kisebb mélyedést és töltsük meg az alábbi módon készült meggyes töltelékkel:
a fagyos meggyet borítsuk egy kisebb lábosba, öntsük alá a vizet és alacsony lángon főzzük a meggyet puhára. Közben ízesítsük cukorral. A tűzről lehúzva botmixerrel kevertjük simára, majd a tűzre visszatéve sűrítsük be a kevés vízzel csomómentesre kavart keményítővel. Forraljuk fel és hagyjuk langyosra hűlni. (ha a meggy túl sok vizet engedett volna ki magából, használhatunk több keményítőt) Ez a mennyiségű krém sok lesz ehhez az aprósütihez, ki fog maradni belőle. Ami megmaradt, azt fel lehet használni egyéb sütikhez (pl. piskótatekercshez, kókuszgolyóhoz lekvár helyett, de süthetünk egy egyszerű kakaós piskótalapokból álló tortát is, amit ezzel a meggyes krémmel megtöltve tehetünk még finomabbá, de palacsinta megtöltésére is remek).
A megtöltött baralangocskát toljuk 200 fokos sütőbe és kb. 12 percig süssük (a tészta éppen csak színesedjen meg).
Pilótakekszet is készítettem már, nagyon finom lett. Most egy csokis krémmel ragasztottam össze, a szokásos vajas-kakaóporos krém helyett:
Pilótakeksz hozzávalói:
a tésztához:
12,5 dkg porcukor 35 Ft
12,5 dkg puha vaj 108 Ft
1 tojás 40 Ft
1 kávéskanál sütőpor
26,5 dkg liszt 44 Ft
2 evőkanál tej
+1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
+1 evőkanál liszt
a krémhez:
1 dl habtejszín 74 Ft
10 dkg étcsoki vagy megmaradt Mikulás csoki 299 Ft
--------------------------------
összesen kb. 600 Ft
A tészta elkészítése itt található. Annyit változtattam csak rajta, hogy a kakaós masszánál a kakaóport nem dolgoztam el teljesen a tésztában, ezért lett kicsit márványos a végeredmény.
A krémhez a tejszínt alacsony láng felett kezdjük el melegíteni, majd tördeljük hozzá a csokit és állandóan kevergetve addig főzzük, amíg a csoki teljesen feloldódik. A krémet jól hűtsük le, majd botmixerrel habosítsuk fel. Ezzel ragasszunk össze egy fehér és egy márványosan kakaós korongot. Az elkészült kekszet tegyük dobozba és hagyjuk egy napig puhulni.
Hol lehet vajat 217.-ft-ért venni?
VálaszTörlésLegkisebb is számít-ban, karácsonyi akció, 500 grammos Ráma Harmónia 369 Ft, egyébként 432 Ft.
TörlésPilóta keksz, én azt mennyire imádtam régen. Most is olyan finom lehet? A Tiéd biztosan!
VálaszTörlésEz a házi variáció nagyon finom, puha és ezzel a krémmel isteni:)))
TörlésÓóó, pilóta keksz, nagy kedvenc :)
VálaszTörlésFigyelj csak, lehet, hogy ezek még tavalyi árak? Mert és a tejszín árát én is keveslem, legalábbis ha jó minőségűt akarunk venni, annak megkérik az árát :(
Vaj ára fentebb. A "Legkisebb is számít" habtejszín 148 Ft/2 dl. Ez az egyetlen olyan tejszín, amit eddig mindig fel tudtam verni, soha nem csapódott ki, ízére pedig még soha nem volt panasz. Egyébként nem értek azzal egyet, hogy a drágább jobb minőség - persze lehetnek kivételek. Érdemes kipróbálnod, hátha neked is beválik. Ma is vettem belőle és még mindig 148 Ft volt:)
TörlésIgazán izgalmas receptek:))
VálaszTörlésKöszönöm:))
TörlésMálnás barlangocskát készítettem, nagyon finom. A pilótakekszet jó lenne kipróbálnom. Vittem is a receptjét:-)
VálaszTörlésLáttam nálad a málnás barlangocskát:) Remélem a pilótakekszet is megszemlélhetem:)))
TörlésMindig meglepsz minket valami finomsággal :) pilótakeksz hmmmmm köszi :)
VálaszTörlésHááát, igyekszik az ember lánya! És hogy örül az ilyen kedves megjegyzéseknek!...:)))
Törlés