2012. október 26., péntek

Isteni almás krémes


Rendkívül finom, puha, omlós tésztájú sütemény Juditkától. Az újirázi búcsúra készítettem és osztatlan sikert ért el kiscsaládom körében (a süteményes tányérokról ez az édesség fogyott el leghamarabb...), szóval érdemes kipróbálni:)

Hozzávalók:

40 dkg liszt 66 Ft
20 dkg margarin 199 Ft
15 dkg porcukor 50 Ft
1 csomag vaníliás cukor 37 Ft
2 tojássárgája 76 Ft
2 evőkanál tejföl
1 csomag sütőpor 37 Ft

almás töltelék:
1,5 kg alma 298 Ft
porcukor
mézeskalács fűszerkeverék

vaníliás krém:
2 tojás 76 Ft
2 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor 37 Ft
2 evőkanál liszt
3 dl tej 43 Ft
15 dkg vaj 260 Ft
10 dkg porcukor 19 Ft

a tetejére porcukor
-------------------------------
összesen kb. 1200 Ft

A tészta hozzávalóiból gyúrjunk tésztát (a lisztet vegyítsük össze a sütőporral, porcukorral, vaníliás cukorral, majd morzsoljuk el a vajjal, végül a tojássárgáját és a tejfölt is adjuk hozzá) és fóliába csomagolva tegyük be fél órára a hűtőbe.

Az almát hámozzuk meg, reszeljük le és egy közepes lábosban ízlés szerinti porcukorral és kevés mézeskalács fűszerkeverékkel pároljuk meg, majd leszűrve hűtsük ki.

A vaníliás krémhez keverjük ki egy kisebb lábosban a tojást, cukrot, vaníliás cukrot, lisztet, öntsük fel a megmelegített tejjel, keverjük csomómentesre, majd alacsony lángon, állandóan kevergetve sűrítsük be. Hagyjuk teljesen kihűlni. A vajat kavarjuk habosra a porcukorral és dolgozzuk bele a teljesen kihűlt vajas alapba.

A tésztát osszuk három egyenlő részre és lisztezett felületen egyenként nyújtsuk ki a tepsink méretének megfelelő nagyságúra. A tésztalapokat 200 fokon süssük világos színűre (sütés után, ahogy hűl, elég kemény a tészta, de a betöltés után, főleg másnapra, teljesen megpuhul)

Töltsük be a lapokat: az első tésztalapot egyenletesen kenjük meg az almás töltelékkel, fedjük be a második lappal, ezt kenjük meg a vaníliás krémmel, majd jöhet a harmadik lap. A kész süteményt tegyük hűtőbe és csak pár óra múlva (vagy másnap) szeleteljük fel, addigra megpuhul a tészta és felvágásnál nem fog széttörni.

A süteményt porcukorral megszórva tálaljuk.

17 megjegyzés:

  1. Nem csodálom, hogy hamar elfogyott! Szinte érzem az illatát :)

    VálaszTörlés
  2. Ez tényleg nagyon finom süti, de hol veszel 15dkg vajat 101 Ft-ért?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Úúúú, az a matematika! Bocsi az elírásért és köszi a figyelmeztetést! Javítottam:)

      Törlés
  3. Nagyon tetszik, lehet, a hétvégén meg is sütöm! :)

    VálaszTörlés
  4. Örülök, hogy elkészítetted:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát még én (és a családom!) Köszi a receptet:)

      Törlés
  5. Fincsi lehet, főleg, hogy főzött vanília krémmel van!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bizony! A főzött vanília krémnek nincsen párja:)

      Törlés
  6. Még sosem ettem ilyet, nem is hallottam róla, de tényleg isteni lehet:) Tortaként is el tudom képzelni,nyami:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jó ötlet a tortakénti elkészítése is! Én mindenesetre örülnék egy ilyen tortának!:)

      Törlés
  7. Mióta szemezek én is ezzel a sütivel! Kóstoló nélkül is tudom, hogy nagyon finom:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csak megerősíteni tudom a megállapításodat! De kóstolva még finomabb:)

      Törlés
  8. Hihetetlenül guszta! Végre egy süti amiben igazi krém van :) A hétvégén a húgom és a sógorom szülinapjára fogom elkészíteni :)

    VálaszTörlés