2013. január 17., csütörtök

Erdélyi Raffaello szelet


Trollanyunál látva a receptet azonnali késztetést éreztem az elkészítéshez! Kókusz, mandula (nálam dió), vaníliás krém - valami csodát ígért! És be is váltotta az ígéretét:) Trollanyu tanácsát betartva fele annyi hozzávalót használtam az eredeti recepthez képest, így nem lett olyan szép magas a tészta és a krém, mint nála, inkább laposabb süteményt kaptam, de így nem kellett tányér és villa a fogyasztáshoz:) A fényképezéshez az erdélyi (többetek által már megdícsért) terítőmet és a szintén Erdélyből származó angyalkáimat használtam...

Hozzávalók a felére redukált adaghoz:
a kókuszos tésztához:
2 nagyobb vagy 3 kisebb tojás fehérje (2 nagyobb tojással számolva 80 Ft)
4 dkg porcukor 11 Ft
7,5 dkg kókuszreszelék 112 Ft
1 evőkanál liszt
negyed csomag sütőpor 9 Ft
csipet só

a diós/mandulás tésztához:
2 nagyobb vagy három kisebb tojás fehérje (2 nagyobb tojással számolva 80 Ft)
4 dkg porcukor 11 Ft
7,5 dkg darált dió vagy mandula (házi diót használtam)
1 evőkanál liszt
negyed csomag sütőpor 9 Ft
csipet só

a krémhez:
a tojások sárgája
5 dkg porcukor 14 Ft
fél csomag vaníliás pudingpor 54 Ft
1,5 dl tej 25 Ft
1 teáskanál vanília aroma
2 dl habtejszín 148 Ft

tetejére kevés kókuszreszelék 37 Ft
-------------------------------------
összesen kb. 560 Ft + a dió

A kókuszos tésztához a fehérjét kezdjük el felverni a csipet sóval, majd amikor már félkemény, fokozatosan szórjuk hozzá a porcukrot és verjük kemény habbá. A kókuszreszeléket vegyítsük össze a liszttel és a sütőporral, majd óvatosan keverjük hozzá a fehérjéhez. A masszát simítsuk sütőpapírral bélelt tepsibe és 180 fokon addig süssük, amíg enyhén rózsaszínű lesz. A diós lapot ugyanígy készítsük el.

A sárgákat egy kisebb lábosban keverjünk fehéredésig a porcukorral, majd adjuk hozzá a pudingport, a tejet, az aromát és keverjük simára. Alacsony lángon, állandóan kevergetve sűrítsük be. Ha teljesen kihűlt, óvatosan forgassuk hozzá a keményre felvert tejszínt is.

A kókuszos lapot tegyük tálcára, kenjük meg a krém felével, borítsuk be a diós lappal, vonjuk azt is be a maradék krémmel és az egész tetejét kókuszreszelékkel leszórva díszítsük. A süteményt jól lehűtve vágjuk fel és tálaljuk.

12 megjegyzés:

  1. Nálad is guszta lett nagyon! Szándékozom én is elkésziteni ezt a finomságot!:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Dupla vagy lefelezett adagban, de mindenképpen megéri elkészíteni:)

      Törlés
  2. Nagyon guszta! :) Igazán finom lehet, olyan jól néz ki! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! Minden megállapításod igaz:)

      Törlés
  3. Fantasztikusan néz ki, azt hiszem én is elkészítem, így dióval:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszik és bíztatlak az elkészítésére:)

      Törlés
  4. Nagyon szép lett, örülök, hogy nektek is ízlett:) Nálunk a mandula sokkal olcsóbb, mint a dió, ezért szoktam inkább azt használni:)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon ízlett, köszi a receptet! Itthon a mandula és a dió is elég drága, egyiket sem szoktam vásárolni, csak nagyon ritkán, illetve diót soha, mert anyukámék hatalmas diófájáról nekünk is jut pár kg dióbél:)

    VálaszTörlés
  6. Ó, ez a sütemény varázslatos, nagyon tetszik. Mostanában a családom a krémes sütiket óhajtja... :P

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, olvastam nálad, hogy Férjurad a krémes süteményekért rajong. Igazából mi is előnyben részesítjük a szárazabb sütikkel szemben. :)

      Törlés