Egy abszolút pénztárca- és nyárbarát verziója a tiramisunak. Manapság egy 500 grammos jó minőségű mascarpone 1000 Ft fölött van (márpedig ehhez az édességhez érdemes a jobb minőséget választani)., emellett nyáron csak nagyon friss tojásból szabad elkészíteni a szalmonella veszély miatt. E két dolgot figyelembe véve találtam ki és készítettem el először a tiramisu ezen változatát, melyről a gyerekeim és a férjem nem tudta volna megmondani, hogy mascarpone nélkül készült. Ugyanolyan finom volt, a babapiskóta szépen megpuhult, a krém reggelre összeállt. Ajánlom mindenkinek:) A mascarponés verziót itt olvashatjátok, melyet ehető kosárkában tálaltam.
Hozzávalók:
2 zacskó babapiskóta (400 gramm) 458 Ft
kevés vízzel elkevert, lefőtt kávé
a mascarponét helyettesítő krémhez:
3 dl tej 48 Ft
1 teáskanál vanília kivonat
4 tojás 136 Ft
10 dkg cukor 18 Ft
2 evőkanál liszt
2 dl habtejszín 148 Ft
a tetejére:
cukrozott kakaópor
-----------------------------------
összesen 810 Ft
A krémhez a tojásokat válasszuk ketté. A sárgáját keverjük ki jó alaposan a cukorral, majd a liszttel. Állandó keverés mellett adjuk hozzá a felforrósított tejet és a vanília aromát. Alacsony lángon, a kevergetést abba nem hagyva, sűrítsük be. A tűzről lehúzva keverjük hozzá a fehérjéből vert kemény habot is. Hűtsük ki. Utolsó mozzanatként vegyítsük bele a tejszínből vert kemény habot.
Egy négyszögletes tálat készítsünk elő és béleljük ki egy sor babapiskótával, amelyeket locsoljunk meg egy teáskanál vízzel elkevert, lefőtt és még meleg kávéval. Erre a rétegre öntsük rá a krém felét, amelyre egy újabb sor kávéval megöntözött babapiskóta réteg kerül. Ezt fedjük be a maradék krémmel, amelynek a tetejét szórjuk meg vastagon a kakaóporral.
A kész édességet tegyük egy napra hűtőbe és csak utána szeleteljük fel.
Hozzávalók:
2 zacskó babapiskóta (400 gramm) 458 Ft
kevés vízzel elkevert, lefőtt kávé
a mascarponét helyettesítő krémhez:
3 dl tej 48 Ft
1 teáskanál vanília kivonat
4 tojás 136 Ft
10 dkg cukor 18 Ft
2 evőkanál liszt
2 dl habtejszín 148 Ft
a tetejére:
cukrozott kakaópor
-----------------------------------
összesen 810 Ft
A krémhez a tojásokat válasszuk ketté. A sárgáját keverjük ki jó alaposan a cukorral, majd a liszttel. Állandó keverés mellett adjuk hozzá a felforrósított tejet és a vanília aromát. Alacsony lángon, a kevergetést abba nem hagyva, sűrítsük be. A tűzről lehúzva keverjük hozzá a fehérjéből vert kemény habot is. Hűtsük ki. Utolsó mozzanatként vegyítsük bele a tejszínből vert kemény habot.
Egy négyszögletes tálat készítsünk elő és béleljük ki egy sor babapiskótával, amelyeket locsoljunk meg egy teáskanál vízzel elkevert, lefőtt és még meleg kávéval. Erre a rétegre öntsük rá a krém felét, amelyre egy újabb sor kávéval megöntözött babapiskóta réteg kerül. Ezt fedjük be a maradék krémmel, amelynek a tetejét szórjuk meg vastagon a kakaóporral.
A kész édességet tegyük egy napra hűtőbe és csak utána szeleteljük fel.
Egyet értek veled, hogy mascarponéból csak minőségit szabad venni! Egyébként próbáltad már otthon elkészíteni? Állítólag zsíros tejföllel működik, csak kicsit időigényes, de pénztárcabarát. A tojással én nyáron semmilyen formában nem vagyok kibékülve (pont tegnap okozott számunkra elég bajt egy cukrászdai! süti), alapból nem is használom a tiramisuhoz :) Ezt a receptet szoktam használni, ha érdekes lesd meg: http://habtejszin.blogspot.com/2012/04/tiramisu-ahogy-anyum-kesziti-my-mums.html
VálaszTörlésOlvastam már a házi készítésű mascarponéról, valóban olcsó, érdemes lenne kipróbálni! A tojással nagyon kell vigyázni, nyers formában kellemelten napokat tud okozni. Már lesem is a tiramisu receptedet...:)
TörlésAbszolúte bevállalnám :-)
VálaszTörlésSzuper áthidaló megoldást találtál!
Danke schön vagy inkább gracia...:)
TörlésNagyon jó!!! Kipróbálandó mindenképpen. Én egyénként sem szoktam nyers tojást használni a tiramisuhoz, meg máshoz sem. De, mégis, házi majonézhez.
VálaszTörlésPróbáld ki, szerintem ízleni fog:)
TörlésNagyon ötletes,én mostanában az olasz mascarponét veszem a Liedl-ben,400 ft 25 dkg. De a barátnőmtől is sokszor kapok Olaszországból és higgyétek el szinte semmi különbség a kettő közt.
VálaszTörlésEzt csak azért írom mert a Liedl jó
Egyre több helyről hallom, hogy a Liedl jó, mind árban, mind termékekben. Gyömrőn nincs, de Mezőtúron igen. Párszor vásároltunk már ott. Legközelebb kipróbálom az általad említett mascarponét:)
TörlésHmmmm, ügyes vagy, nem maradt véletlenül egy virtuális tányérkával...? :)
VálaszTörlésMost küldtem...remélem megkaptad:)
TörlésNagyon guszta, abszolút jól kiváltottad a mascarponét, meg is jegyzem magamnak! :)
VálaszTörlésKöszönöm! Esetleg megvan egy újabb Szegeden is elkészíthető recept a nagylánynak?...:)
TörlésLehet, hogy finom, de a tiramisuban szesz is van... másrészt az arányokkal baj van, túl sok a piskóta a krémhez képest...
VálaszTörlésIgazad van, ami a szeszt illeti, ha jól tudom Amorettó likőrrel szokták locsolgatni a babapiskótát. Ettem már ilyen változatot is és ha nincs túlzásba víve a szesz használata, akkor finom így is. De mivel otthon legalább három kiskorú fogyassza a tiramisut, a szesz mindig kimarad belőle. Ami a krémet illeti: elfogadom, hogy többet is lehetett volna készíteni belőle, első próbálkozásra ennyit gondoltam. Másodjára 2 dl-nyi tejjel többet használok majd. Beszámolok az eredményről...:)
Törlés