2013. január 2., szerda

Óratorta - BUÉK!


Kiscsaládomnak ezzel az óratortával kedveskedtem szilveszter napján és ezzel a tortával kívánok minden kedves olvasómnak

Sikerekben, Egészségben, Boldogságban gazdag Új Évet!


Hozzávalók (a tortához...):

a szedres alaphoz:
30 dkg fagyasztott szeder 349 Ft
ízlés szerinti porcukor vagy kristálycukor
kb. 2 dl víz
1 evőkanál citromlé
1 teáskanál vanília aroma
2 evőkanál étkezési keményítő

a túrós réteghez:
fél kg túró 359 Ft
ízlés szerinti porcukor vagy kristálycukor
2 zacskó vaníliás cukor 74 Ft
4 dl tej 66 Ft
2 zacskó zselatin 228 Ft

a díszítéshez csokimáz (2 evőkanál cukrozatlan kakaópor, 2 evőkanál porcukor, forró víz) vagy 5 dkg étcsoki és 12 db színes cukorka
---------------------------------
összesen kb. 1200 Ft

A szedres alaphoz a fagyos gyümölcsöt tegyük egy kisebb lábosba, öntsük fel a vízzel és alacsony lángon főzzük a szedret puhára. Közben ízesítsük cukorral, citromlével és aromával. A gázról lehúzva botmixerrel keverjük simára, majd a gázra visszatéve sűrítsük be a kevés vízzel kikevert étkezési keményítővel. Forraljuk fel (ettől besűrűsödik), végül zárjuk el alatta a gázt. Hagyjuk langyosra hűlni és csak ezután öntsük bele egy kapcsos tortaformába (én a 26 cm átmérőjű formámat használtam). Érdemes a forma alját alufóliával "szigetelni", hogy a még folyós massza ne tudjon kifolyni. Teljesen hűtsük ki.

A túrós réteghez a túrót villával törjük össze egy közepes lábosban, öntsük hozzá a tejet, majd botmixerrel ezt is keverjük át. Ízesítsük a porcukorral, vaníliás cukorral, keverjük hozzá a zselatint és az egészet alacsony láng felett melegítsük fel (forralni nem szabad! A melegítésre a zselatin miatt van szükség. Úgy is lehet csinálni, hogy a zselatint egy kisebb lábosban az előírt mennyiségű vízzel csomómentesre keverjük és alacsony láng felett megmelegítjük, éppen csak addig, amíg a zselatin feloldódik, majd a lábosba kevés túrós krémet szedve elvegyítjük a langyos zselatinnal, végül a többi túróhoz borítjuk)). A langyos túrós krémet a megdermedt szedres alapra öntjük és az egészet hűtőbe téve megszilárdítjuk.

Csak ezután díszítjük a csokimázzal és a színes cukorkákkal. (a színes cukorkát kevés csokimázzal ragasszuk a megdermedt túrós réteg tetejére, de csak szigorúan fogyasztás előtt, különben a színes cukormáz feloldódik és csúnyán megszínezi a tortát, valamint "elmossa" a csokimázzal írt számokat - a szemfüles olvasóim talán észrevették, hogy a számok nem teljesen autentikus módon lettek felírva a tortára...)


16 megjegyzés:

  1. A torta nagyon ötletes! Neked is Boldog új évet :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm:) Boldog Új Évet Kívánok Neked én is!

      Törlés
  2. Már vártam mivel rukkolsz elő a visszatéréskor...szuper lett!!! Igazi szilveszterező torta, gratulálok!
    Nagyon Boldog Új Évet kívánok Nektek! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igyekeztem az elvárásoknak megfelelni:) Örülök, hogy sikerült. Boldog Új Évet Nektek is!

      Törlés
  3. Szia!
    nagyon tetszik!!!
    Én még csak mostanában találtam rá a blogodra, de azóta rendszeresen jövök, gratulálok hozzá!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszöntelek Nálam! Nagyon örülök, hogy rám találtál! Szeretettel várlak minden nap, igyekszem egyre több finomságot hozni Neked és a többi Kedves Olvasómnak!

      Törlés
  4. Nagyon jó ötlet! És csodaszép lett!

    VálaszTörlés
  5. Csodaszép lett, nagyon ügyes vagy! :) Ha nem írod, észre sem veszem a számok írását! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Az én Drágám bezzeg egyből észrevette...hiába, sasszeme van...:)

      Törlés
  6. Gyönyörű és ötletes torta:) Szeder, túró, citrom, nyami:) Boldog új évet kívánok Neked és a Családodnak:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük szépen! Én is Nagyon Boldog Új Évet Kívánok Nektek!:)

      Törlés
  7. Finom lehetett és nagyon jól is néz ki!
    Nagyon boldog, sikeres, szerencsés Új Esztendőt kívánunk!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Fincsi volt:) Köszönjük a jókívánságot és hasonlóan kívánok Nektek én is Boldog Új Esztendőt!:)

      Törlés