2013. február 26., kedd

Cinnamon roll - az eredeti amerikai fahéjas csiga


Csak furdalta az oldalamat a kíváncsiság az igen népszerű fahéjas "csiga" bejegyzésben feltett, de senki által meg nem válaszolt kérdéssel kapcsolatban, nevezetesen, hogy mitől "csiga" ez a mennyeien finom, és a posztolás óta már háromszor újrázott sütemény? A választ és a receptet (sok más elképesztően jó recept mellett) Kovács Lázár "AZ AMERIKAI KÜLDETÉS" című szakácskönyvében találtam meg. Lázár a bevezetőben így ír erről a finomságról: "Ezt az édességet szinte minden bevásárlóközpontban lehet kapni Amerikában, de otthon is gyakran készítik. Roppant egyszerű, viszonylag gyorsan elkészíthető, de mégis az a legjobb benne, hogy mindenki imádni fogja!"...és így igaz! Mindenki imádta! Annyival "bonyolultabb" elkészíteni a fentebb említett fahéjas "csigával" ellentétben, hogy ezt a tésztát keleszteni kell, de higgyétek el, megéri!!! Viszont nem állítom, hogy finomabb, mint a kelesztés nélküli társa! Csak ugyanolyan finom! Puha tészta, mennyei fahéjas-vajas töltelék és isteni tejes cukormáz a tetején (most én sem spórolok a jelzőkkel...ez nem az a sütemény, ahol spórolni kell velük...) Ajánlom kipróbálásra mindenkinek! Egy baj volt csak vele: az eredeti receptben írt 1 kg liszt helyett én csak fél kg-ból sütöttem, így pont felével kevesebb adag készült, mint amennyi a másnapi tízórai csomagolásához kellett volna...

Hozzávalók:

2,5 dkg élesztő 24 Ft
fél evőkanál cukor
60 ml langyos víz
2,5 dl langyos tej 42 Ft
1 db tojás 38 Ft
fél kg liszt (nekem kevés volt, így kb. 60 dkg-ot használtam) 82 Ft
5 dkg vaj 46 Ft
fél evőlanál cukor
fél teáskanál só

a töltelékhez:
10 dkg vaj 92 Ft
21 evőkanál cukor (eredeti receptben 7 evőkanál barnacukor és 14 evőkanál kristálycukor)
2 teáskanál őrölt fahéj

tetejére:
10 dkg porcukor 28 Ft
tej
1 teáskanál vanília aroma
--------------------------
összesen kb. 400 Ft

Az élesztőt morzsoljuk bele egy kisebb tálkába, szórjuk rá a cukrot és öntsük fel a langyos vízzel. Letakarva hagyjuk felfutni.

A mikróban kicsit megmelegített lisztet vegyítsük össze a sóval, cukorral, olvasztott vajjal, tojással, a langyos tejjel és a felfutott élesztővel. Jól dagasszuk meg, majd letakarva, meleg helyen kb. 45 perc alatt kelesszük a duplájára.

A megkelt tésztát a tálban ököllel bokszoljuk meg, hogy a levegő eltávozzon, majd jól gyúrjuk át. Lisztezett felületen nyújtsuk ki ujjnyi vastag téglalappá.

A töltelékhez a vajat olvasszuk fel és keverjük el a cukorral, fahéjjal. Ezzel kenjük meg a tésztát (ügyeljünk arra, hogy a tészta széleinél egy kb. 2 cm-es részre ne kerüljön töltelék, így a feltekerésnél nem fog annyira kifolyni). A megkent tésztát szorosan tekerjük fel a hosszabbik oldala felől, majd éles késsel vágjuk ujjnyi vastag szeletekre.


Tegyük sütőpapírral béllet tepsibe és újabb 10 perc kelesztés után 180 fokon süssük kb. 20 percig. A még forró csigákat kenjük meg a porcukor-tej-aroma keverékével és ha jót akarunk magunknak, még melegen lássunk is neki...:)

               

24 megjegyzés:

  1. Na neeeeee! Kora reggel éhgyomorra nem ér ilyen finomságot feltenni! :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ...:)...Tanulság: éhgyomorral sose ülj le gasztroblogokat böngészni...:)

      Törlés
  2. Nálam eddig a kakaós csiga volt a favorit a "csigák" között; de úgy látom fahéjasan is jól meg lehet tömni töltelékkel! Szépségesek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Óóóó, a kakaós csiga is szuper! Próbáld ki ezt a fahéjasat is, nem fogsz csalódni:)

      Törlés
  3. Szia! Áruld el légyszi, hol vettél 92Ft-ért 10 dkg vajat??

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az 500 grammos Ráma Harmónia 459 Ft-ba kerül. Ebből jött ki a 92 Ft-os ár (459:5= 92 Ft).

      Törlés
  4. De hát leírtam! :) A bejegyzés eleje ez! :)) http://dinavilaga.blogspot.hu/2013/02/cinnamon-roll-cake-azaz-fahejas-csiga.html

    "Utánanyomoztam alaposan, és rájöttem, hogy a cukorimádó amcsik nagyon szeretik azt a verziót, hogy a még sületlen fahéjas csigákat egymás mellé ültetik tortaformába, (ahol a kelt tésztás tekercsek tölteléke fahéjas cukros vaj, elég sok), majd a még forró süteményre még cukormáz is kerül. Igen hosszadalmas, fárasztó sütemény, dagasztás, tekerés-töltés, kelesztés, mázazás, stb., stb."
    És folytattam a kialakulás sztoriját. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Dina, ne haragudj! Pironkodom! Így jár az, aki nem olvassa el figyelmesen mások bejegyzését!...:(

      Törlés
    2. Dehogy haragszom! :)) Legalább látom, hogyan néz ki az ötletadó eredeti süti! :)

      Törlés
    3. Köszi:) Lázár egyébként a szakácskönyvben porcukor szórát írt, de nekem jobban tetszett a nálad látott tejes cukormáz variáció...:)

      Törlés
  5. Nagyon finom, nálunk is nyerő! Ez a süti volt az én Ferdinánd tekercsem készítésekor a kiindulási alap!:))

    VálaszTörlés
  6. Válaszok
    1. Bizony fini! Mint a rizskoch, amit tőled lestem! Nemsokára posztolom:)

      Törlés
  7. De jó kis szaftos csigák :-)) Csoda-e, ha tízóraira nem maradt?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :)...legközelebb 1 kg lisztből készítem, de ez sem garancia arra, hogy maradni fog:)

      Törlés
  8. Hatalmasak lettek és nagyon csábítóak:-)

    VálaszTörlés
  9. Isteni finom :)) ropogós a teteje, a belseje nem volt száraz, sőt még másnap is szuper volt ebéd után :))

    VálaszTörlés
  10. Ezek a mennyiségek 1kg.liszthez vannak?

    VálaszTörlés