2012. november 6., kedd

ŐSZ-25. hét-KEDD- Lecsó zsömlében tálalva



Megkívántam a lecsót (nosztalgiázva kicsit a nyári ízekre gondolva...), így nem volt mit tenni, megfőztem. Most tarhonyával, zsömlében és felvert tojással leöntve tálaltam:)

Hozzávalók:

10 dkg kolozsvári szalonna 169 Ft
3 nagy fej hagyma 44 Ft
1 kg paprika 349 Ft
fél kg paradicsom 238 Ft
só, pirospaprika
kevés kacsazsír

40 dkg tarhonya 115 Ft

5 db zsömle 95 Ft

2 db tojás 80 Ft

(1 db hegyes erős paprika 39 Ft)
----------------------------------
összesen 1090 Ft

A szalonnát csíkozzuk fel és kevés kacsazsír hozzáadásával pirítsuk pirosra. Ezután adjuk hozzá a félfőre vágott hagymát, picit sózzuk meg és hagyjuk szépen, alacsony lángon teljesen megpárolódni (néha keverjünk rajta egyet)

Közben mossuk meg a paprikát, csumázzuk ki és csíkozzuk fel. A paradicsom héját húzzuk le, majd vágjuk kisebb darabokra.

A megpárolódott hagymát szórjuk meg a pirospaprikával, borítsuk bele a csíkozott paprikát, sózzuk meg , jól keverjük össze, öntsük fel kevés vízzel és addig főzzük, amíg a paprika összeesik. Ezután keverjük hozzá a paradicsomot is és az egészet főzzük puhára.

Közben egy közepes lábosban melegítsünk kacsazsírt és pirítsuk rajta körbe a tarhonyát, majd öntsük fel térfogatához képest dupla mennyiségű vízzel. Sózzuk meg és fedő alatt főzzük puhára (én úgy szoktam megfőzni a tarhonyát, hogy amikor már csak kevés víz van alatta, akkor elzárom a gázt és fedő alatt hagyom, hogy a tarhonya magába szívja a még alatta lévő vizet)

A zsömlék tetejét vágjuk le, belsejét kaparjuk ki és az üreges belsejű zsömléket, valamint a kiszedett belsejüket is tegyük hőálló tálba és forró sütőben pirítsuk meg. Ezután töltsük meg 1-2 evőkanál tarhonyával, aminek a tetejére szedjük rá a lecsót. Öntsük le a pici sóval felvert tojással és toljuk vissza a sütőbe pár percre (amíg a tojás megszilárdul a tetején).

A megtöltött zsömléket a maradék lecsóval, tarhonyával és ízlés szerint karikára vágott erős paprikával tálaljuk.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése