A nosalty oldalon találtam rá erre a receptre, abbahagyhatatlan jelzővel ellátva. Írtam már, hogy mindig kíváncsivá tesznek a receptek elé biggyesztett jelzők (isteni, csodás, megunhatatlan, abbahagyhatatlan). Most is ez történt. Vajon mitől lesz abbahagyhatatlan ez a fánk? Ez volt az egyik szempont az kiválasztásánál. A másik pedig az, hogy végtelenül sok édes fánk recept található a neten, ezzel szemben azonban kevés a sós változat. Gondoltam kerüljön fel egy ilyen is a világhálóra. A fánkot egyébként egy hagymás, mustáros, tejszínes karaj mellé szántam, köret gyanánt (nemsokára hozom ezt a receptet is). Mit mondjak: nagyon bevált...jó volt kitunkolni a finom szaftot ezzel a fánkkal. Csak ajánlani tudom:)
Hozzávalók kb. 32 db fánkhoz:
30 dkg sós vízben főtt, áttört krumpli 62 Ft
25 dkg liszt (nekem valamivel több kellett hozzá) 41 Ft
2 tojás 80 Ft
só
1 dl langyos tej 16 Ft
1 teáskanál cukor
2 dkg élesztő 19 Ft
1 evőkanál olaj
töltelék:
10 dkg főtt császárszalonna 149 Ft
1 tubus natúr sajtkrém 225 Ft
olaj
-------------------------------
összesen kb. 600 Ft
Az élesztőt morzsoljuk bele egy kisebb tálkába, öntsük fel a langyos cukros tejjel és lefedve futtassuk fel.
A lisztet keverjük össze a sóval, a leszűrt, áttört krumplival (én nem hűtöttem ki, hanem még forrón tettem a liszthez), a felvert tojással és a felfutott élesztővel. Jól dagasszuk meg, miközben az olajat is hozzáadjuk. Egy lágy tésztát kell kapjunk (nekem a kellő állag eléréséhez további liszt hozzáadására volt szükségem).
A tésztát borítsuk lisztezett felületre és nyújtsuk ki kb. fél ujjnyi vastag téglalappá. Vágjunk 7*7 cm-es négyzeteket belőle. Mindegyik négyzet közepére halmozzunk az apróra vágott császárszalonna és sajtkrém elegyéből és formázzunk lapított gombócokat (a forró olajban gyönyörűen mag fognak dagadni). A megtöltött és megformázott fánkokat tiszta konyharuhával letakarva kelesszük 1 órán át. Ezután bő, forró olajban süssük szép barnára őket (a sütéshez én egy kis űrtartalmú lábost használok, melybe egyszerre 4 db fánkot sütöttem közepes láng felett, egyszer átfordítva a fánkokat, hogy a másik oldaluk is megsüljön - vigyázat! ahogy melegszik az olaj, egyre gyorsabban sülnek a fánkok).
A megsült fánkokat szedjük ki és papírtörlőn itassuk le róluk a felesleges olajat.
Az elkészült fánkok nagyon puhák lettek és remekül érződött bennük a sajtkrém és a császárszalonna íze. Magában vagy szaftos ételek mellé köretnek is kiváló étel:)
Muffint sütöttem már sós formában, de ez újdonság nekem is, viszont nagyon tetszik. Ezennel lejegyezve:-)
VálaszTörlésÖrülök, hogy tetszik! Próbáljátok ki, tuti finom kis fánkocskák! A gyerkőcöknél is favorit lett:))))
TörlésHelyes kis golyóbisok és óh-igen, eltudom képzelni velük a tunkolást! :-DDD Várom a recept többi részét is!
VálaszTörlésUgye, nem kell sok fantázia hozzá?! Könnyű elképzelni, ahogy a finom, puha fánk magába szívja az ízletes szaftot...nemsokára hozom a szaft receptjét is:)
TörlésAh, de baromi jó!!! Krumplis gombócot szoktunk így köretként (mint a krumplis lángos, csak pogácsaszaggatóval), de ez itt egy de luxe változatnak tűnik, nyami!!!
VálaszTörlésNYami bizony!...bár a krumplis lángos, pogácsaszaggatóval de luxe-t is el tudom képzelni egy szaftosabb étel mellé:)
TörlésIgazán guszta, ezek szerint tényleg abbahagyhatatlan?! :)
VálaszTörlésÓ, igen...:)
TörlésAzt hiszem kénytelen leszek ezentúl teli hassal benézni hozzád :) ez valami mennyei ! :)
VálaszTörlésÚjabb jelző: mennyei...Elfogadom. Illik rá:)
TörlésDe jó, nagyon tetszik, nagyon finom lehet! :P
VálaszTörlés