2012. augusztus 30., csütörtök

Csokis pitetorta



Bibimoninál láttam a receptet kedden és szerdán este már ott gőzölgött a frissen kisült csokis pite a konyhámban. Jó szokásomhoz híven hozzá szerettem volna tenni valamit a recepthez, de rá kellett jönnöm, hogy ez az édesség úgy finom, ahogy van! Mit finom? Mennyei! Alig tudtuk megvárni a gyerekekkel, hogy kicsit hűljön, már langyosan befaltuk a torta felét! Másnap lehűtve pedig még finomabb volt! Azért készült nálam torta formában, mert a tészta kinyújtása közben észrevettem, hogy ez a mennyiség nem lesz elég a tepsimhez, viszont a 26 cm-es kerek torta formámhoz igen. Így egy kreatív mozdulattal kerekre nyújtottam végül a tésztát és nem téglalap alakúra. Csütörtökön, az utolsó morzsáig eltűnt torta fölött megígértem a gyerekeknek, hogy pénteken újrázok. Ők a csokis pitét erőltetik (nem véletlenül:)), én pedig a túrós-szilvás változatnak is adnék egy esélyt. Ha győz a csokis pite tábor, akkor szombaton vagy vasárnap lesz a túrós-szilvás, hétfőn esetleg egy csokis-körtés verzióval újítok, kedden lenne egy vaníliás, szerdán esetleg egy meggyes változat...ne nézzetek bolondnak, szerda óta piteőrület van nálunk:)

Hozzávalók egy 26 cm-es kerek torta formához:

a tésztához:
20 dkg liszt 30 Ft (nekem több kellett ahhoz, hogy összeálljon a tészta)
15 dkg vaj 130 Ft
2 evőkanál tejföl
2 tojássárgája 70 Ft
10 dkg cukor 28 Ft
1 csipet só

a csokis krémhez:
3 dl tej 44 Ft
10 dkg étcsoki 249 Ft
15 dkg cukor 42 Ft
2 tojássárgája 70 Ft
1 púpos evőkanál liszt
4 tojásfehérje

tetejére porcukor
-----------------------
összesen 670 Ft

Először a tésztát készítsük el. Ehhez a lisztet morzsoljuk el a vajjal, majd keverjük hozzá a tejfölt, a tojássárgákat, a sót, a cukrot és gyúrjuk lágy tésztává. Csomagoljuk fóliába és tegyük hűtőbe addig, amíg a krém elkészül.

A tejet öntsük egy kisebb lábosba, tördeljük hozzá a csokit és alacsony lángon, állandó kevergetés mellett melegítsük össze. A cukrot, a lisztet és a tojássárgákat keverjük össze egy tálkában, majd a meleg csokis tejből keveset hozzáöntve keverjük csomómentesre. Borítsuk hozzá a többi csokis tejet, majd a gázra visszatéve főzzük sűrűre. Hagyjuk langyosra hűlni. Legvégül forgassuk hozzá a fehérjéből vert kemény habot is.

A tésztát felezzük el és alaposan kilisztezett felületen nyújtsuk ki egyenként a forma méretére. Az egyik kerek tésztát tegyük a sütőpapírral bélelt forma aljára, öntsük rá a csokis krémet, majd fedjük be a másik tésztával. Szurkáljuk meg a tészta tetejét egy villával és toljuk 200 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. 30 percig süssük.

A kihűlt torta tetejét szórjuk meg porcukorral és helyes kis szeletekre vágva tálaljuk.

11 megjegyzés:

  1. Egy szeletke jöhetne,nagyon csábitó!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, "bűnös" kalóriafogyasztásra csábító...:)

      Törlés
  2. Ezekből a hozzávalókból, csakis finomság születhetett. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Néha már a hozzávalók garanciát nyújtanak arra, hogy finom étel/desszert szülessen...:)

      Törlés
  3. Ha arra járok, beugranék egy pitére...:)))

    VálaszTörlés
  4. Nagyon jó így tortaként is. Várom folytatást....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kiscsaládom is...már elkészült a szilvás-túrós, jövő héten posztolom:)

      Törlés
  5. Nagyon guszta, már Mónikánál is tetszett! :) Ha ennyire finom, ahogy írod, kipróbálós! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mindenképpen javaslok egy próbát! Szerintem nem fogtok cslódni benne:)

      Törlés