2012. március 29., csütörtök

1 hét - hétszer 1 kekszes finomság - CSÜTÖRTÖK - Kókuszdió



Több olyan variációja van fent a receptnek az interneten, amelyik nyers tojást ír a tésztába, illetve amelynek töltelékét nehéz megformázni (a benne lévő vaj hamar olvad a kézzel történő formázás közben). Én egy könnyebb elkészítési módot találtam ki, ezt szeretném megosztani mindenkivel. Aki unja már a hagyományos kókuszgolyót, mindenképpen próbálja ki:)
Hozzávalók:

tészta:
10 dkg darált dió (anyukámék saját termése, egyébként kb. 2000 Ft kilója nem darált formában)
20 dkg darált háztartási keksz 100 Ft
15 dkg vaj vagy margarin 174 Ft
1 evőkanál rum aroma
4 dkg kakaópor
10 dkg porcukor 34 Ft
kevés tej
2 evőkanál kókuszreszelék

töltelék:
10 dkg kókuszreszelék 146 Ft
kevés tej
10 dkg porcukor 34 Ft
kb. 2 evőkanál vaj

a forgatáshoz kevés kókuszreszelék

a díszítéshez negyedbe vágott dióbelek
------------------------------------
összesen kb. 650 Ft

A tészta hozzávalóit nagyobb tálba borítjuk és annyi tejjel gyúrjuk össze, amennyivel egy nem morzsalékos, hanem jól összeálló, könnyen formázható masszát kapunk. Formázzunk belőle közepes méretű golyókat, amiket a gyerekek segítségével forgassunk meg kevés kókuszreszelékben. A töltelék elkészültéig tegyük őket hűtőbe.

A töltelékhez a kókuszreszeléket tegyük bele egy kisebb lábosba és alacsony lángon, kevés tej hozzáadásával puhítsuk 3-4 percig (annyi tejet öntsünk csak hozzá, amennyit felvesz!), hűtsük ki. Közben a vajat keverjük ki a porcukorral és adjuk hozzá a kihűlt a kókuszreszeléket. Jól keverjük el.

Vegyük ki a hűtőből a kókuszgolyókat és éles késsel vágjuk őket ketté. A félgömbök közepébe fakanál nyelének a végével fúrjunk egy lyukat, amit ujjunkkal tágítsunk ki (közben vigyázzunk arra, hogy a massza ne essen szét, szóval óvatosan dolgozzunk). A kitágított üregekbe tegyünk egy kiskanál vajas kókuszreszeléket, majd a megtöltött félgömböket tegyük vissza a hűtőbe 10-15 percre, hogy a vajas kókuszreszelék kicsit megdermedjen.

Végül mindegyik megtöltött félgömb közepébe állítsunk egy negyed vagy nyolcad részbe vágott dióbelet.

3 megjegyzés:

  1. Hétvégére akarok valami kekszeset, azt hiszem ez lesz az:)

    VálaszTörlés
  2. Én is ezt választottam, hamarosan el is kezdem, de addig még vár a mesés büntetőjog:( :)
    Sok puszi

    VálaszTörlés