2012. március 14., szerda

TAVASZ - 5. hét - SZOMBAT - Tiramisu ehető kosárkában


A tiramisut előző nap készítsük el, mert 1 nap kell ahhoz, hogy összeálljon. Ezt az édességet kisebbik lányom szinte egyedül szokta elkészíteni, hiszen egy sütés nélküli finomságról van szó. Kávé nálunk alig kerül bele, a likőr pedig teljesen kimarad. A mascarpone ára miatt nem tartozik a kevés pénzből elkészíthető édességek közé, viszont nagyon laktató.Már régóta ki szerettem volna próbálni ennek az ehető tálkának a receptjét, nagyon jól sikerült, finom lett, bár a sütést követő 1-2 óra elteltével puhult meg igazán.
Hozzávalók:

500 gramm jó minőségű mascarpone 979 Ft (a holnapi süteményhez félretettem belőle 100 grammot, ezt a mennyiséget 2 dl habbá vert tejszínnel lehet helyettesíteni)
4 nagyon friss tojás 144 Ft
4 evőkanál cukor

2 zacskó babapiskóta (400 gramm) 470 Ft
fél kávéscsésze lefőtt kávé kevés vízzel elvegyítve
cukrozott kakaópor a szóráshoz
--------------------------------
összesen 1600 Ft

az ehető tálkákhoz (kb. 5 darabhoz):
5 dkg tojásfehérje (kb. másfél tojás) 72 Ft
5 dkg cukor 15 Ft
5 dkg liszt 8 Ft
5 dkg olvasztott vaj 23 Ft
--------------------------------
összesen 120 Ft

A tiramisuhoz a tojásokat válasszuk szét. A sárgájához adjuk hozzá a cukrot és legalább 5 percig habosítsuk gépi habverővel. Váltsunk át fakanálra és keverjük bele a mascarponet, valamint a fehérjéből vert kemény habot is. (a habbá vert tejszín is most kerüljön bele)

Egy négyszögletes, magas falú tálat készítsünk elő a rétegezéshez: tegyünk az aljára egy sor babapiskótát, mindegyiket locsoljunk meg 1 teáskanál vizes kávéval, majd fedjük be a krém felével vagy harmadával, attól függően, hogy hány sor réteget szeretnénk egymásra helyezni. Az én tálam alapterülete nagy, ezért ennyi hozzávalóból két réteget tudok egymásra tenni. A krémre megint egy sor babapiskóta kerüljön, amit meglocsolunk a vizes kávéval és befedünk a maradék krémmel. Tetejét jó vastagon szórjuk meg a kakaóporral és tegyük be a kész édességet a hűtőbe egy éjszakára (lehetőleg lefedve).

Másnap készítsük el az ehető kosárkákat: a vajat olvasszuk fel. A tojásfehérjét (nem kell felverni) keverjük csomómentesre a cukorral és a liszttel, majd adjuk hozzá az olvasztott vajat. Sütőpapírral bélelt tepsibe tegyünk 2-3 evőkanálnyi masszát és kenjük el lapos kör alakúra (olyan méretűre kenjük szét, hogy formázás után a tiramisu beleférjen). Előmelegített sütőben 180-200 fokon süssük aranybarnára. Vegyük ki és még melegen formázzuk meg két pohár segítségével az alábbi képen látható módon:
Hagyjuk a poháron pár percig, majd nagyon óvatosan, hogy ne törjön szét, vegyük le róla.

A tiramisut a kisült kosárkákban tálaljuk.

TIPP: a tiramisu krémébe tehetünk 2 dl habbá vert tejszínt attól függetlenül is, hogy nem vettünk el a mascarponéból 100 grammot

2 megjegyzés:

  1. Remek ötlet és nagyon mutatós így a tálalás!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm:) A tálkát más édességek tálalásához is fel lehet használni, például túrógombóchoz, pudingokhoz, különböző krémekhez...

      Törlés