egy finom édes...
...és egy finom sós változat
Ígéretemhez hűen most következzék egy édes ízű galuska recept, valamint egy sós ízű változat is. Mindkettőt anyukám készítette el és meghívott ebédelni. Az ételeket érintetlen formában lefényképeztem, majd degeszre ettem magam...Mindkettő nagyon finom volt...
Fahéjas-mézes galuska
Hozzávalók:
5 db tojás 180 Ft
kevés víz (elhagyható)
liszt
4 dkg vaj 38 Ft
1 dl tej 16 Ft
5 dkg méz
1 evőkanál porcukor
1 kiskanál őrölt fahéj
1 csipet só
---------------------
összesen 240 Ft + a liszt
A tojást és kevés vizet keverjük habosra egy csipet sóval, majd dolgozzunk hozzá annyi lisztet, hogy szaggatható tésztát kapjunk. Forrásban lévő sós vízbe szaggassuk bele a tésztát galuskaszaggató segítségével és forrástól számítva 3-4 percig főzzük, majd szűrjük le.
Nagyobb serpenyőben hevítsük fel a vajat és forgassuk át rajta a kifőtt, leszűrt galuskát. Zárjuk el alatta a gázt.
A tejet forraljuk fel, majd keverjük el benne a mézet és öntsük rá a galuskára.
Az egészet a fahéjjal elkevert porcukorral tálaljuk.
Sváb galuska
Hozzávalók:
1 közepes fej hagyma 20 Ft
1 kiskanál pirospaprika
30 dkg darált hús (sertés, pulyka vagy csirke) 175 Ft
2 paradicsom 100 Ft
2 paprika 138 Ft
só, őrölt bors
kis pohár tejföl 80 Ft
15 dkg Trappista sajt 156 Ft
olaj
a galuskához:
5 tojás 180 Ft
kevés víz (kihagyható)
liszt
------------------------------
összesen 850 Ft + a liszt
A hagymát tisztítás után apróra vágjuk és kevés olajon megpároljuk. Rászórjuk a pirospaprikát, hozzáadjuk a darált húst és a hús fehéredéséig pirítjuk. Ezután belekeverjük a kisebb darabokra vágott paradicsomot és paprikát. Sózzuk, borsozzuk és kevés vizet aláöntve a húst puhára főzzük.
A galuskát az előzőekben írt módon elkészítjük, megfőzzük és leszűrjük.
Egy hőálló tálban összekeverjük a galuskát és a megpuhult húsos ragut, tetején elosztjuk a tejfölt és ráreszeljük a sajtot.
Előmelegített 200 fokos sütőben a sajt pirulásáig sütjük.
Mindkettő zseniális!!!!!
VálaszTörlés...és mindkettő nagyon finom!
TörlésKöszönöm a kommentet!
Hűű, még sosem gondoltam a nokedlire édesen. :))) Nagyon jó, köszi az ötletet! :)
VálaszTörlés