2012. március 19., hétfő

TAVASZ - 6. hét - HÉTFŐ - Búbos sült gomba zelleres burgonyapürével és sült céklával


Egy imádnivalóan finom gombás recept a rohanós hétköznapokra. Ráadásul vitaminokban sem szűkölködik!
Hozzávalók 5 főre (3 gyermek, 2 felnőtt):

12 db közepes gomba
1 nagyobb cékla
1 csokor petrezselyemzöld
1 kisebb hagyma 15 Ft
1 doboz családi májkrém 229 Ft
10 dkg Trappista sajt 139 Ft
fél kg burgonya 50 Ft
kevés tej
1 kisebb zeller (volt otthon egy kisebb darab)
só, bors
olaj
--------------------------------
összesen 840 Ft

A zelleres burgonyapüréhez meghámozzuk a burgonyát és a zellert, majd kisebb kockára vágjuk és sós vízben puhára főzzük. Leöntjük róla a vizet és kevés tej hozzáadásával botmixerrel pürésítjük.

A gombákat a gyerekek segítségével megtisztítjuk, törzsüket kitördeljük és apróra vágjuk. A gombák kalapját egyben hagyjuk és enyhén besózzuk, megborsozzuk.

A hagymát tisztítás után vágjuk apróra és kevés olajon pároljuk meg. Közben aprítsuk fel a petrezselyemzöldet. A megpárolódott hagymához keverjük hozzá a gomba törzséből szeletelt darabokat, enyhén sózzuk meg és pirítsuk 4-5 percig. Keverjük hozzá a petrezselyemzöldet, majd 2-3 perc után zárjuk el alatta a gázt. Keverjük bele a májkrémet.

Egy nagyobb hőálló tálat kenjünk ki olajjal és rakjuk bele egymás mellé a gombák kalapját. Mindegyikre halmozzunk egy kiskanálnyi gombás májkrémet, majd bőségesen reszeljünk rá sajtot.

A céklát tisztítás után vágjuk kisebb kockákra, keverjük el kevés sóval (esetleg egy evőkanál balzsamecettel) és borítsuk a megtöltött gombák mellé.

Az egészet toljuk forró sütőbe és süssük a cékla puhulásáig, illetve a sajt pirulásáig.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése