2012. március 14., szerda

TAVASZ - 5. hét - SZOMBAT - Sörös karajszeletek párolt káposztával és főtt rizzsel


A recept a TV Paprika évekkel ezelőtti műsorából való, nagy kedvenc nálunk. Kisebbik lányom nem kedveli a sör miatt, ezért neki rántottam ki pár szelet karajt. Az eredeti recept sertésszűzből készült, de karajjal is tuti finom.
Hozzávalók 5 főre (3 gyermek, 2 felnőtt):

70 dkg csont nélküli sertés karaj 1100 Ft
1 közepes hagyma 20 Ft
1 póréhagyma 139 Ft
1 nagyobb gezerd fokhagyma
kevés liszt
1 doboz világos sör 179 Ft
só, bors olaj

párolt káposztához:
1 nagy fej fehér káposzta 182 Ft
1 közepes fej hagyma 20 Ft
olaj
só, cukor, ecet
őrölt fűszerkömény

1 nagyobb bögre rizs 25 Ft
---------------------------
összesen 1700 Ft

A karajt szeleteljük fel kb. fél cm vastagságúra, sózzuk és borsozzuk meg mindkét oldalát, majd vágjuk a szeleteket 4 darabba. A darabokat forgassuk meg lisztben és tegyük félre.

A hagymákat tisztítás után vágjuk vékony karikára és egy nagyobb fazékban kezdjük el megpárolni kevés olajon: először a vöröshagymát, utána a pórét, legvégül a fokhagymát. Vigyázzunk, hogy a póré ne égjen le! A megpuhult hagymákra tegyük rá a lisztben megforgatott húsdarabokat és süssünk kérget mindkét oldalukra 2-3 perc alatt. Az egészet öntsük fel a sörrel, enyhén sózzuk meg és félig lefedve főzzük a hús puhulásáig. A végén sűrű szaftot kell kapnunk.

A káposzta torzsáját vágjuk ki, külső leveleit távolítsuk el, vágjuk félbe, majd negyedbe és csíkozzuk fel. A hagymát tisztítás után vágjuk apróra.  Egy nagyobb lábosban hevítsünk olajat és karamellizáljunk rajta 3-4 evőkanál cukrot. A világosbarna cukorhoz adjuk hozzá az aprított hagymát és keverjük el (óvatosan, a lábostól távolabb állva, mert a hőkülönbség miatt nagyon sercegni fog). Szórjunk bele kb. 1 csapott evőkanálnyi fűszerköményt, keverjük el ezzel is, majd tegyük bele a csíkozott káposztát, amit csak most sózzunk meg. Kb. 2 evőkanálnyi sót tegyünk bele, hogy levet tudjon engedni. Öntsünk bele ecetet, jól keverjük össze és fedő alatt, néha megkeverve pároljuk puhára. Párolódás alatt többször kóstolgassuk és ha szükséges, ízesítsük további só, cukor vagy ecet hozzáadásával.

A megpuhult húst a párolt káposztával és a főtt rizzsel tálaljuk.

TIPP: én köretként, rizs helyett jobban szeretem a héjában sült burgonyát, így az is került a tányérra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése