2012. március 12., hétfő

TAVASZ - 5. hét - KEDD - Padlizsános lassagne


Padlizsános lassagne
Ha megkérdezem a gyermekeimtől, mit főzzek, szinte kivétel nélkül lassagne a válasz. Nem állítom, hogy ez a padlizsános a kedvencük, de nem lehet mindig darált húsosat enni. A kárpótlásként beletett sonka azonban megbékíti őket és éppen elég ahhoz, hogy másnapra egy szelet lassagne se maradjon...
Hozzávalók:

1 padlizsán 428 Ft
2 paradicsom 68 Ft
1 csokor újhagyma
10 dkg sonka (Kapuvári) 269 Ft
2 doboz lassagne tészta (500 gramm) 442 Ft (az én hőálló tálamhoz kettő doboz elég)
Besamell mártáshoz kb. 5 dkg vaj, kb. 5 dkg liszt és kb. 5 dl tej
10 dkg sajt (Trappista) 189 Ft
-------------------------------
összesen kb. 1600 Ft

A padlizsánt mossuk meg, végeit vágjuk le, szeleteljük kb. fél cm vastag karikákra és száraz serpenyőben mindkét oldalukat pirítsuk barnára. Közben sózzuk és borsozzuk meg.

Az újhagymát karikázzuk fel (zöld része is kerülhet bele) és abban a serpenyőben, amelyikben a padlizsánt sütöttük, kevés olajon pároljuk meg. Ne hagyjuk magára, nehogy leégjen. Párolás közben enyhén sózzuk meg.

Készítsük el a Besamell mártást a szokásos módon. Fűszerezzük sóval, kevés reszelt sajttal és a megpárolt újhagymát is tegyük bele.

Egy négyszögletes hőálló tálban rétegezzük az ételt:
- kenjük ki a tálat kevés mártással - erre kerüljön egy sor lassagne tészta - majd a padlizsán - végül a mártás egy harmada
- a következő réteget megint a tésztával kezdjük - majd befedjük a sonkaszeletekkel - erre kerül a paradicsomkarika egyik fele - és a mártás másik harmada
- az utolsó réteget ugyancsak a tészta nyitja - majd jön rá a padlizsán - és a paradicsom másik fele - újabb tésztaréteg - végül az egészet leöntjük a megmaradt mártással
- tetejére ráreszeljük a sajtot
Alufóliával vagy a tál tetejével befedjük és előmelegített sütőben 200 fokon először letakarva pároljuk, majd a fóliát levéve további 10 percig sütjük. Nem érdemes tovább sütni, mert kiszárad.

TIPP: 4-5-6 réteget is készíthetünk, ez nagyban függ a tál méretétől és a hozzávalók mennyiségétől. Az én tálam lapos és nagy alapterületű, ezért ennyi hozzávalóból három réteget tudok készíteni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése