2012. március 5., hétfő

TAVASZ - 4. hét - SZOMBAT - Bajor perecleves, töltött óriás kagylótészta, kókuszos krémes


Bajor perecleves
Tulajdonképpen egy egyszerű zöldségleves, amit kevés sör hozzáadásával főzünk meg és pirított hagymával, valamint pirított perec (nálam most kifli) darabokkal tálalunk. A recept az "1 millió menü" című szakácskönyvemből van.
Hozzávalók:

2 közepes hagyma 30 Ft
olaj
2 szikkadt perec vagy kifli 38 Ft
másfél dl világos sör 56 Ft
8 dl húsleves vagy zöldségleves (lehet kockából is)
só, bors, szerecsendió

tálaláshoz friss vagy szárított metélőhagyma
-------------------------------------------
összesen kb. 180 Ft

Az egyik hagymát tisztítás után vágjunk apróra és kevés olajon pároljunk üvegesre.Öntsük rá a sört, a hús- vagy zöldséglevest, enyhén sózzuk meg, szórjunk bele kevés borsot, valamint szerecsendiót és alacsony lángon főzzük 10-15 percig.

A kiflit (perecet) vágjuk fél cm vastag karikákra és száraz serpenyőben pirítsuk meg.

A másik hagymát szeljük fel tisztítás után vékony karikákra és ugyanabbana serpenyőben, amelyikben a kifli pirult, kevés olajban süssük aranybarnára.

Szedjünk a tányérba az elkészült levesből, tegyünk bele 3-4 darab megpirult kiflikarikát, halmozzunk a tetejére a sült hagymából és az egészet szórjuk meg a metélőhagymával. Forrón tálaljuk!
--------------------------------------------------------------------------------------------



Töltött óriás kagylótészta
Töltött cannelonit szerettem volna készíteni, de persze nem kaptam canneloni tésztát. Viszont megláttam a polcon az óriás kagylótésztát, melyhez egyszer már volt szerencsém: Keresztapa felesége lepett meg ebédre minket egy darálthúsos változattal, ami nagyon ízlett. Most nem darálthússal, hanem karfiolkrémmel töltöttem meg, nagyon ízlett mindenkinek, a gyerekek még másnap is kérték ebédre (az 500 grammos kiszerelés két étkezésre elegendő adag).
Hozzávalók:

500 g óriás kagylótészta 625 Ft
1 közepes fej karfiol 380 Ft
1 natúr, tömlős sajtkrém 205 Ft
só, bors
friss vagy szárított bazsalikom
2 dobor hámozott paradicsom konzerv 425 Ft
1 kisebb hagyma
1 gerezd fokhagyma
10 dkg sajt (Trappista) 180 Ft
-------------------------------
összesen 1900 Ft

A karfiol zöld leveleit szedjük le és bontsuk rózsáira. Sós vízben főzzük puhára. Egy másik fazékban főzzük ki a tésztát.

A hagymát, fokhagymát tisztítás után vágjuk apróra. Kevés olajon először a hagymát pároljuk meg, majd adjuk hozzá a fokhagymát is. 1-2 perc pirítás után öntsük fel a hámozott paradicsommal, sózzuk, borsozzuk és főzzük 8-10 percig, amíg a pradicsomok szétfőnek.

A megpuhult karfiolról öntsük le a vizet ás mixerrel pürésítsük vagy villával törjük össze. Keverjük bele a sajtkrémet, valamint a bazsalikomot és ha szükséges borsozzuk és sózzuk meg.

A megfőtt tésztát szűrjük le és hagyjuk kicsit hűlni. Közben egy hőálló tálat kenjünk ki olajjal és a langyos tésztát rakosgassuk bele (nem baj, ha fedik egymást). Mindegyik tésztába tegyünk a karfiolos krémből és az egészet öntsük le a paradicsomos szósszal. Tetejére reszeljük rá a sajtot és forró sütőban csak addig süssük, amíg a sajt elolvad (tovább ne, mert kiszárad az étel).

Melegen tálaljuk.
------------------------------------------------------------------------------------------


Kókuszos krémes
Az ötletet egy szegedi cukrászda látogatás adta: kisebbik hugom a Szegedi Egyetem jogász hallgatója és pár héttel ezelőtt férjemmel meglátogattuk őt. Az apropó egy Pick Szeged - Partizan Beograd férfi kézilabda BL meccs volt, amivel férjem lepett meg. A meccs kezdése előtt volt még pár óránk, így elmentünk hugival és a szegedi kosárlabda csapatban, a SZEDEÁK-ban kosarazó párjával egy szegedi gasztro túrára, melynek végállomása volt az a cukrászda, ahol a kókusszal gazdagított krémest ettük. Hazaérkezvén a francia krémes mintájára próbáltam elkészíteni (a francia krémes ötlete Mohától származik (krémes) és egy igazán finom sütemény lett belőle.
Hozzávalók:

1 csomag leveles tészta 449 Ft

kókuszos krémhez:
10 dkg kókuszreszelék 149 Ft
pár evőkanál porcukor
tej
(esetleg étkezési keményítő)

Krém:
6 db tojás 216 Ft
6 dl tej 95 Ft
22 dkg cukor 67 Ft
7,5 dlg liszt
15 g zselatin (másfél zacskó)
5 dkg kókuszreszelék 74 Ft

4 dl habtejszín 310 Ft
2 zacskó hafixáló 158 Ft
2-3 evőkanál porcukor

csokis öntet:
8 dkg porcukor
2 evőkanál kakaópor
2 evőkanál olaj
2 evőkanál forró víz
--------------------
összesen kb. 1800 Ft

A leveles tésztát tepsibe teszem és 200 fokon aranysárgára sütöm (nem baj, ha a tészta nagyobb a tepsinél, nem kell levágni belőle, mert sütés közben összehúzódik).

A kókuszreszeléket egy kisebb lábosban összekeverem a porcukorral és annyi tejjel teszem fel főni, amennyit felvesz. Kb. 5 perc alatt puhára főzöm. Ha túl híg lenne, belekeverek kevés étkezési keményítőt és besűrítem. A kész kókuszos krémet a tepsiben lévő megsült tésztára kenem.

A tojásokat szétválasztom. A sárgáját nagyobb lábosba teszem és csomómentesre keverem a fele cukorral, liszttel, kókuszreszelékkel és kevés tejjel. Beleöntöm a többi tejet és alacsony lángon, állandó keverés mellett besűrítem.

A zselatint feloldom 6 evőkanál vízben és a forró krémbe keverem. A tojások fehérjét elkezdem felverni és amikor már kifehéredett, beleöntöm a másik fele cukrot és kemény habbá verem. Ezt is belekeverem a forró krémbe. Az egészet a kókuszos krémre öntöm és hűtőbe teszem 2-3 órára.

Az idő letelte után a habtejszínt kikeverem a porcukorral, valamint a habfixálóval és kemény habbá verem. Rákenem a krém tetejére.

A csokis öntethez a porcukrot, kakaóport, olajat kézi habverővel elkeverem és annyi forró vizet adok hozzá, hogy folyós, kenhető állagú öntetet kapjak. Ezzel csíkozom be a süti tetejét.

Lehűtve tálalom.

1 megjegyzés: