Egy ügyes háziasszony kevés pénzből gazdálkodva is tud finom és válozatos ételeket készíteni, mellyel mosolyt varázsolhat gyermekei és férje arcára.
2012. március 5., hétfő
TAVASZ - 4. hét - KEDD - Kenyértésztában sült füstölt csülök tormával
Kenyértésztában sült füstölt csülök tormával
Az ételt anyukám készítette el és meglepett minket vele vacsorára. A kenyértészta egy egyszerű burgonyás alapú tészta és szerintem pont egyszerűségében rejlik nagyszerűsége, hiszen mindenkinek nagyon ízlett. A csülök főzőlevéből másnap lencsefőzelék készült, így még gazdaságos is.
Hozzávalók:
fél kg liszt 75 Ft
20 dkg főtt, áttört burgonya 20 Ft
3 dkg élesztő
1 - 1 és fél dl tej
só
egy kisebb füstölt csülök (1 kg 1300-1500 Ft)
(1 fej hagyma és 1-2 babérlevél, ha a csülök főzővizéből lencsefőzelék készül)
1 tojás a kenéshez
ecetes torma
---------------------------
összesen kb. 1450 Ft
A csülköt tegyük bele egy nagyobb fazékba, engedjünk rá annyi vizet, amennyi ellepi és só nélkül kezdjük el főzni (most kerüljön bele a hagyma és a babérlevél is, ha lencsefőzeléket készítünk a főzőléből). Főzzük puhára, majd hagyjuk kihűlni.
Az élesztőt futtassuk fel a meleg tejben csipet cukorral.
A lisztet keverjük össze a megfőtt, áttört burgonyával, a sóval és a felfutott élesztővel. Jól gyúrjuk össze és letakarva hagyjuk fél órát pihenni.
Lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. fél cm vastagságúra a tésztát és a kicsontozott csülköt csomagoljuk bele. A tészta tetejét kenjük meg a felvert tojással és a megtöltött cipót sütőpapírral kibélelt tepsiben süssük pirosra.
A kész ételt ecetes tormával tálaljuk.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése