2012. március 14., szerda

TAVASZ - 5. hét - VASÁRNAP - "W" szelet narancsos tejszínhabbal


Saját magam kreáltam ezt a süteményt. Ihletője a nemrég elhunyt, fantasztikus hangú amerikai énekesnő Whitney Houston, akinek nagy rajongója voltam és akinek tragikus halála megdöbbentett. A magam egyszerű módján ezzel a süteménnyel szeretnék megemlékezni róla.
Hozzávalók:

tésztához:
6 db tojás 216 Ft
6 evőkanál liszt
6 evőkanál cukor
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
2 evőkanál olaj

krém:
5-8 dkg cukor 15 Ft
2 dl habtejszín 151 Ft

"orange curd" (a lemon curd narancs változata: 2 db nagyobb narancs, 3 tojás, 8 dkg cukor, 15 dkg vaj = kb. 275 Ft)
100 gramm mascarpone, a tegnapi tiramisuhoz való mennyiségból 195 Ft

habfelhőkhöz:
4 dl habtejszín 302 Ft
3-4 evőkanál porcukor
1 zacskó habfixáló 79 Ft
fél narancs reszelt héja és leve
------------------------------
összesen kb. 1400 Ft

A tészta hozzávalóit elfelezve 2 piskótalapot sütünk: a 3 egész tojást a 3 evőkanál cukorral legalább 5 percig habosítsunk gépi habverővel, majd keverjük bele az 1 evőkanál kakaóporral elkevert 3 evőkanál lisztet, végül pedig csorgassuk bele az 1 evőkanál olajat. Ezzel is keverjük el. A kész masszát sütőpapíros tepsiben süssük meg kb. 10 perc alatt, 200 fokon.

A megmaradt hozzávalókból hasonló módon készítsük el és süssük meg a másik lapot is.

A krémhez a cukrot öntsük kisebb lábosba és karamellizáljuk (alacsony lángon, néha megrázogatva a lábost). Közben a habtejszínt mikróban melegítsük fel (nem kell forróra) és öntsük a barnára karamellizálódott cukorhoz. A hőkülönbségtől nagyon sercegni fog, ezért óvatosan dolgozzunk, illetve a cukor meg fog keményedni, de alacsony lángon addig melegítsük az egészet, amíg a cukor visszaolvad. Zárjuk el alatta a gázt, hűtsük langyosra, majd tegyük be a fagyasztóba, hogy kicsit megdermedjen, de még folyós állagú maradjon.

Az "orange curd"-höz a jó alaposan megmosott narancsok héját reszeljük le, levüket facsarjuk ki egy kisebb lábosba. Egyesével keverjük el benne kézi habverővel a tojásokat, majd a vajat és a cukrot. Alacsony lángon, folytonos kevergetés mellett sűrítsük be (nem szabad forrnia!) Vegyük le a tűzről, hűtsük langyosra és végül keverjük össze a mascarponeval. Tegyük hűtőbe, hogy kicsit megdermedjen.

A tepsiben maradt egyik piskótalapra kenjük rá a megdermedt narancsos-mascarpones krémet, majd bőségesen locsoljuk meg a tejszínes karamell 3/4-ed részével. Fedjük be a másik piskótalappal.

A habfelhőkhöz a porcukrot, a habfixálót, a fél narancs reszelt héját és levét keverjük össze, majd öntsük fel a habtejszínnel. Az egészből verjünk kemény habot és két evőkanál segítségével formázzunk felhőket. Az ízesített habfelhőket rendezzük el a sütemény tetején, majd az egészet csíkozzuk be a megmaradt tejszínes karamellel. Minden habfelhő tetejére tegyünk egy kisebb darab hámozott narancsot.

A sütemény jól behűtve tálaljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése