2012. március 19., hétfő

TAVASZ - 6. hét - PÉNTEK - Tex-mex csirkemell házi tortilla chipsszel

a kész étel...
a házi tortilla chipszek..
a Tex-mex csirkemell...
...és a házi tortilla lapok

 Ha valaki eddig óvakodott a házi tortilla, illetve a házi tortilla chips gyártásától, ezt az elkészítési módot nyugodtan vállalja be! Megéri! (és nem csak anyagi értelemben) A próbálkozást pedig siker fogja koronázni!...A tortilla chips egyébként nekem és a páromnak sokkal inkább illett ehhez az ételhez, mint a tortilla lap, két kisebbik gyermekünk azonban az utóbbit részesített előnyben, így hagytam nekik tortilla lapokat bőven, nem sütöttem meg mindegyiket chipsnek.

Hozzávalók 12 db tortilla laphoz (négyből készült a chips):

25 dkg búzaliszt 30 Ft
20 dkg kukoricaliszt 40 Ft
1 csapott evőkanál só
9 dkg vaj 80 Ft
kb. 2 dl forró víz
-----------------
összesen 150 Ft

Tex-mex csirkemell hozzávalói:

1 csokor újhagyma 189 Ft
1 gerezd fokhagyma
1 doboz hámozott paradicsom konzerv 199 Ft
1 doboz vörösbab konzerv 155 Ft
fél kg csirkemell filé 698 Ft
só, őrölt bors, oregano
kevés cukor
olaj
-----------------------
összesen 1250 Ft

Tálaláshoz:

kis pohár tejföl 80 Ft
karikázott újhagyma

A tortilla lapokhoz szitáljuk össze a kétféle lisztet egy nagyobb tálba a sóval, majd morzsoljuk el a vajjal. A vizet forrósítsuk fel és apránként adagolva a lisztes keverékhez, jól dolgozzuk bele. Annyi vizet használjunk, hogy egy keményebb, de jól formázható tésztát kapjunk. Borítsuk ki lisztezett felületre és jól gyúrjuk át. Tegyük vissza a tálba és konyharuhával lefedve pihentessük.

Közben az újhagymát karikázzuk fel (zöld részét is), keveset tegyünk félre a tálaláshoz, a fokhagymát tisztítás után aprítsuk fel. A csirkemellet vágjuk kisebb kockákra. Egy serpenyőben hevítsünk olajat és pároljuk meg benne a hagymát (vigyázzunk, hogy ne égjen le), majd keverjük hozzá a fokhagymát. 1-2 perc pirítás után tegyük bele a csirkemellet és pirítsuk addig, amíg kifehéredik a hús. Ezt követően öntsük hozzá a paradicsomkonzervet levével együtt, a levétől megfosztott bab konzervet, fűszerezzük sóval, borssal, oreganoval, kevés cukorral, keverjük jól össze, majd öntsük fel 1 dl vízzel is. Kb. 25 percig főzzük. A végén sűrű szaftot kell kapnunk.

A tortilla tésztát osszuk 12 gombócra és a gombócokat egyenként nyújtsuk ki lisztezett felületen nagyon vékony, kör alakú lapokra. Amíg az egyik gombócot nyújtjuk, addig a többi maradjon letakarva a tálban. Száraz serpenyőben süssük addig a lapok mindkét oldalát, amíg barna foltok keletkeznek rajtuk. Sütés előtt a felesleges lisztet ütögessük le, mert könnyen megéghet. A kisült lapokat tegyük tányérra és egy másik konyharuhával takarjuk le felhasználásig. Süssük meg mind a 12 lapot.

A kész tortilla lapokból vegyünk el négyet, helyezzük őket egymásra és vágjuk a köröket 8 részre. Így 32 háromszög alakú formát kapunk. Ezeket tegyük sütőpapíros tepsibe és forró sütőben süssük 5-8 percig.

Az elkészült csirkemelles-babos ragot töltsük be a tortilla lapokba vagy tegyük tányérra és rakjuk körbe a kisült tortilla chipsekkel. Mindkettő variációt tejföllel és a karikázott újhagymával tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése