2012. március 12., hétfő

TAVASZ - 5. hét - SZERDA - Erdélyi csorba, Rothschild kuglóf citromos habtejszínnel


Erdélyi csorba
Valószínűleg nem autentikus a recept, bár Erdélyben hasonló módon elkészített levest ettünk. Finom ízét a lestyán és a savanyításra használt citromlé adja meg.
Hozzávalók:

30 dkg marhahús vagy sertéshús vagy vegyesen a kettő (nálam most marha nyak) 610 Ft
vékony csík füstölt szalonna 105 Ft
1 nagyobb répa 25 Ft
1 petrezselymgyökér 44 Ft
1 közepes zeller 89 Ft
1 közepes hagyma 15 Ft
1 nagyobb gerezd fokhagyma
1 paprika 79 FT
1 paradicsom 32 FT

1 db hegyes erős paprika 89 Ft
kis doboz tejföl 80 Ft

só, bors, pirospaprika
lestyán

kevés citromlé (a kuglófhoz vásárolt citromból)
----------------------------------------------
összesen 1200 Ft

A húst vágjuk kisebb kockákra. A szalonnát szintén vágjuk apróra és száraz fazékban süssük zsírjára (ha nem szalonnával készítjük a levest, akkor öntsünk olajat a fazékba) és pároljuk üvegesre rajta az aprított hagymát. Közben a fokhagymát is aprítsuk fel és adjuk a hagymához. 1-2 perc pirítás után szórjuk bele a pirospaprikát és tegyük hozzá a felkockázott húst. Pirítsuk 3-4 percig, amíg a húsnak kérge lesz, majd öntsük fel kb. 1 liter vízzel, sózzuk, borsozzuk és kezdjük el főzni.

A zöldségeket a gyerekek segítségével tisztítsuk meg és karikázzuk fel. Amikor a leves főzési idejéből eltelt 40-45 perc, tegyük bele a fazékba és főzzük tovább.

Amikor a zöldségek és a hús megpuhultak, adjuk a leveshez a szárított vagy apróra vágott friss lestyánt, valamint a kisebb kockákra vágott paradicsomot és paprikát. További 5 percig főzzük. Ha a végén a levest túl sűrűnek találjuk, öntsünk bele kevés vizet és ha szükséges, ízesítsük. Zárjuk el alatta a gázt és kevés citromlével vagy ecettel savanyítsuk.

A levest a tejföllel és az apróra vágott erős paprikával tálaljuk.
                            -------------------------------------------------------------------

Rothschild kuglóf citromos habtejszínnel
A kuglófok világa számomra ismeretlen, sem anyukám, sem a mamáim nem készítettek ilyen édességet. Viszont régebbről van egy kuglóf sütőm, ami eddig ott árválkodott a konyhaszekrényben. Megsajnáltam és eldöntöttem, kipróbálom, hátha valami jó "sül ki belőle"...Úgy is lett! Mindenkinek nagyon ízlett a benne sütött finomság, így elhatároztam, feltöltöm igen hiányos kuglóf receptgyűjteményemet és gyakrabban veszem elő a formát. Alábbi recept internetes oldalról származik és elég sok hozzávalót kihagytam belőle (török mogyoró, dió, aszalt szilva), de így is nagyon finom lett. Ráadásul gyermekeim másnapi tízóraija is ki lett pipálva...
Hozzávalók:

9 dkg étcsokoládé 289 Ft
5 dkg mazsola 90 Ft
20 dkg aszalt sárgabarack 409 Ft
25 dkg liszt 32 Ft
1 kk sütőpor
5 db tojás 180 Ft
2 csomag vaníliás cukor 74 Ft
20 dkg cukor 60 Ft
25 dkg margarin 240 Ft

4 dl habtejszín 300 Ft
3-4 evőkanál porcukor
1 citrom reszelt héja és ízlés szerinti leve 35 Ft
--------------------------------------
összesen 1700 Ft

A tojásokat válasszuk szét.

A puha, szobahőmérsékletű margarint a cukor 2/3 részével és a vaníliás cukorral keverjük habosra. Dolgozzuk bele egyesével a tojások sárgáját, majd a sütőporral elkevert lisztet is.

Az aszalt sárgabarackot vágjuk négyfelé, a csokit tördeljük kisebb darabokra és a mazsolával együtt az egészet keverjük a tésztához. A tojásfehérjét kezdjük el felverni és amikor kifehérdetett, adjuk hozzá a megmaradt cukrot és verjük kemény habbá. Ezt is forgassuk bele óvatosan a tésztába. Amikor készen lettem a tésztával, úgy éreztem kevés tej hozzáadásával lágyítanom kell rajta, bár a recept ezt nem írta. Mivel most sütöttem először kuglófot, nem tudtam, hogy a tésztának milyen lágynak kell lennie. Aki ismeri a kuglóftésztákat és a hozzávalók összedolgozása után megfelelőnek tartja a tészta állagát, ne tegyen hozzá tejet.

Vajjal kikent és kilisztezett formába simítjuk a masszát és előmelegített sütőben 190 fokon kb. 1 órán át sütjük. Tűpróbával ellenőrizzünk a végén.

A citromos habtejszínhez a porcukrot keverjük össze a citrom reszelt héjával és levével, öntsük bele a habtejszínt, ezzel is keverjük el, majd verjünk belőle kemény habot.

 A kisült, meleg kuglófot szeleteljük fel és a citromos habtejszínnel tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése