2012. március 19., hétfő

TAVASZ - 6. hét - SZERDA - Narancsleves habgaluskával, kenyérlángos, csokifagyi

 Egy hideg, narancs ízű, joghurt alapú, "tele vitaminokkal" leves az "1 millió menü" szakácskönyvemből. A tojásfehérjéből készült habgaluska pedig megkoronázza az egészet. A tojások megmaradt sárgáját is felhasználtam, csokoládé fagyi készült belőle (gyermekeim nagy örömére...). A leves és a desszert összesen 30 perc alatt készült el. Vagyis villámgyorsan elkészíthető finomságokról van szó...
Hozzávalók:

2 db narancs 170 Ft
4 dl narancslé 108 Ft
4 dl natúr joghurt 158 Ft
1 csomag vaníliás cukor 37 Ft
6-8 dkg porcukor
4 tojásfehérje 192 Ft
---------------------
összesen 665 Ft

Mossuk meg jó alaposan a narancsokat, majd héjukat reszeljük le egy nagyobb tálba és facsarjuk hozzá a levüket is. Adjuk hozzá a többi narancslevet, a joghurtot, a vaníliás cukrot és ízlés szerinti porcukrot. Az egészet turmixoljuk habosra. Tegyük hűtőbe, amíg a habgaluskát elkészítjük.

Nagyobb lábosba tegyünk fel vizet forrni. A tojásfehérjét kezdjük el felverni és amikor kifehéredett, tegyünk bele kevés porcukrot, majd verjük kemény habbá. Evőkanál segítségével formázzunk felhőket a habból és tegyük bele a forró vízbe. 2-3 percig főzzük, majd szedjük ki.

A tányérba szedett hideg levest a habgaluskával tálaljuk.

                                             Anyukám kenyérlángosa...
                                           ...és a sajátom

Tökéletes pizzát helyettesítő étel, legalábbis nálunk. SŐT! Szerintem finomabb is olasz kollégájánál! A tésztája egyszerűen elkészíthető és még az én 14 éves gáztűzhelyem sütőjében is tökéletesre süthető. Bármilyen általunk favorizált feltét kerülhet rá. Anyukám egy tejfölös-sajtos, illetve egy tejfölös-sajtos-szalonnás változatot készített, jómagam pedig egy sonkás-kukoricás-petezselyemzöldes, sajttal megszórt változatot, aminek felét magam és párom ízlése szerint hagymával tettem gazdagabbá.
Hozzávalók 4 db a második képen látható téglalaphoz:

a kenyérlángoshoz:
20 dkg főtt, áttört burgonya 20 Ft
fél kg liszt 80 Ft
2,5 dkg élesztő
1- 1 és fél dl tej 20 Ft

csipet cukor
----------------
összesen 140 Ft

feltétnek:
1 kis konzerv morzsolt kukorica 138 Ft
10 dkg sonka 140 Ft
fél csokor petrezselyemzöld 35 Ft
15 dkg Trappista sajt 180 Ft
-----------------
összesen 500 Ft

Az élesztőt morzsoljuk bele egy kisebb tálba, szórjuk meg egy csipet cukorral, öntsük rá a langyos tejet, takarjuk le és hagyjuk 5-10 perc alatt felfutni.

Nagyobb tálban keverjük össze a lisztet a főtt, áttört burgonyával, sóval és a felfutott élesztővel. Jól gyúrjuk össze, borítsuk lisztezett felületre, ott is gyúrjuk át, majd tegyük vissza a keverőtálba és letakarva hagyjuk fél órát kelni.

Lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. fél cm vastagságúra (vékonyabbra is lehet, mert a tészta sütés közben emelkedni fog), tegyük rá a csíkozott sonkát, szórjuk rá a kukoricát és aprított petrezselyemzöldet, reszeljünk rá sajtot és a tepsi méretétől függően vágjuk 2 vagy 4 darabba.

A tepsit béleljük ki sütőpapírral, tegyük bele óvatosan a kenyérlángost és forró sütőben süssük meg.


Hozzávalók:

2,5 dl tej 40 Ft
3 tojás sárgája (árát a narancsleves habgaluskájánál már számoltam)
7,5 dkg cukor 23 Ft
15 dkg étcsokoládé 498 Ft
2 dl habtejszín 151 Ft
1 teáskanál kakaópor
----------------------
összesen 712 Ft

A tejet forraljuk fel.

A tojássárgákat a cukorral keverjük legalább 5 percig gépi habverővel habosra, majd a forró tejet állandó keverés mellett öntsük hozzá. Az egészet tegyük vissza a gázra és melegítsük össze (forrnia nem szabad!).

A csokit tördeljük össze és 3 evőkanál tejszínnel, valamint a kakaóporral gőz fölött olvasszuk fel. Adjuk a tojásos masszához, keverjük jól el és tegyük fagyasztóba pár órára, hogy megdermedjen.

A megszilárdult fagyit a megmaradt, kevés cukorral habbá vert tejszínnel tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése