2012. március 5., hétfő

TAVASZ - 4. hét - VASÁRNAP - Petrezselymes csirkemell szalonnás spagettivel, csokis kekszalagút aszalt gyümölcsökkel


Petrezselymes csirkemell szalonnás spagettivel TOP 10-es étel
Évekkel ezelőtti Stahl Judit recept az egyik TV-s főzőműsorából, pici változtatásokkal közölve. Megunhatatlanul finom, gyorsan elkészíthető tésztaétel, nagy családi kedvenc nálunk.
Hozzávalók 5 főre (3 gyermek, 2 felnőtt):
1 nagyobb csirkemell filé (63 dkg-os volt) 872 Ft
10 dkg sonka (nálam Sümegi sonka) 149 Ft
1 evőkanál liszt
2 gerezd fokhagyma
1 nagy csokor petrezselyemzöld 69 Ft
2 dl főzőtejszín 199 Ft
1 kis pohár tejföl 80 Ft
1 doboz (12,5 dkg) tejszínes krémsajt 329 Ft
1 evőkanál mustár
fél citrom leve
kevés víz
olaj
só, bors

1 csomag spagetti tészta 309 Ft
egy vékony csík füstölt szalonna 105 Ft
---------------------------------------
összesen 2200 Ft

A füstölt szalonnát vágjuk apró kockára és száraz serpenyőben süssük zsírjára (ropogósra), majd szedjük ki és tegyük félre. A serpenyőből öntsünk ki annyi kisült zsírt, hogy kb. 2-3 evőkanálnyi maradjon benne.

A csirkemellet vágjuk kisebb kockákra, sózzuk, borsozzuk meg, keverjük össze a liszttel és a szalonna sütése után maradt zsiradékon süssük 7-8 percig. Néha kavarjunk rajta egyet, hogy a csirkemell mindegyik oldala kifehéredjen.

Közben egy kisebb tálban keverjük össze a tejszínes krémsajtot a tejszínnel, tejföllel, mustárral.

Egy nagyobb fazékban főzzük meg a spagetti tésztát, majd szűrjük le.

A megsült húshoz adjuk hozzá a fél citrom levét, a zúzott fokhagymát, az aprított petrezselyemzöld felét, a csíkokra vágott sonkát és öntsük fel az egészet a tejszínes mártással. Főzzük 4-5 percig, amíg a mártás besűrűsödik. Végül szórjuk rá az aprított petrezselyemzöld másik felét, amivel ne keverjük össze, zárjuk el alatta a gázt és takarjuk le egy fedővel 5 percre.

A kifőtt és leszűrt tésztát keverjük össze a megsült szalonna darabokkal és a tejszínes csirkemellel tálaljuk.
                    -----------------------------------------------------


Csokis kekszalagút aszalt gyümölcsökkel
Nagyobbik húgomat ihlette meg a sütemény: egy gyermekcsatorna főzőműsorában látta az alapötletet, amit kisebb változtatásokkal meg is valósított. A végeredmény egy nagyon finom édesség lett, amit a gyerekekkel 10 perc alatt fel is faltunk. Ajánlom mindenkinek, aki egy sütés nélküli, nagyon gyorsan elkészíthető édességre vágyik!
Hozzávalók:

1 nagyobb tábla étcsoki
50 g teavaj
3 dl tej
250 g darált háztartási keksz
5 dkg dió
aszalt gyümölcs (áfonya, sárgabarack)

őzgerinc és frissen tartó fólia

A csokit tördeljük egy kisebb lábosba és a vajjal, valamint a tejjel olvasszuk fel.

A darált kekszet keverjük össze a kisebb darabokra tördelt dióval, valamint az aszalt gyümölcsökkel és öntsük bele az olvasztott csokit is. Jól dolgozzuk össze (ha morzsalékos maradt a massza vagyis nem áll össze, akkor kevés tej hozzáadásával javíthatunk az állagán).

 Fóliával béleljünk ki egy őzgerinc formát és jól nyomkodjuk bele a masszát. Tegyük 1 órára hűtőbe, hogy megdermedjen.

Tálalás előtt szórjuk meg porcukorral, díszítsük diószemekkel és kb. 1 cm vastag szeletekre vágva fogyasszuk.


1 megjegyzés:

  1. Nézz át hozzám légy szíves:
    http://www.thechefviki.blogspot.com/2012/03/ajandek-egy-dij.html

    :-)

    VálaszTörlés